Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διαπραγματευτεί με την Ουάσινγκτον, προετοιμάζοντας παράλληλα αντίμετρα, στην περίπτωση που οι συνομιλίες ...
Europe is ready to negotiate with the US.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 7, 2025
We have offered zero-for-zero tariffs for industrial goods.
Because we're always ready for a good deal.
But we’re also prepared to respond with countermeasures.
And protect ourselves against indirect effects through trade diversion. pic.twitter.com/hpZ77TXH4B
Η Φον ντερ Λάιεν περιέγραψε τους σαρωτικούς δασμούς του Τραμπ ως «μεγάλη καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» που θα είχε «τεράστιο κόστος» τόσο για τους Αμερικανούς καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις και θα επιφέρει ένα «μαζικό» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Ενώ η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε τους δασμούς ως «αμοιβαίους», οι Βρυξέλλες απέρριψαν τη λογική τους λέγοντας πως δεν είναι «ούτε αξιόπιστοι ούτε δικαιολογημένοι».
Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπο στις εμπορικές ροές ΕΕ-ΗΠΑ, που θέτει δισεκατομμύρια σε κίνδυνο να εξαφανιστούν, η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση Τραμπ στο διεθνές εμπόριο – ιδιαίτερα στην Ασία.
Οι ασιατικές χώρες έχουν πληγεί με υψηλότερα ποσοστά από το μπλοκ: 24% για τη Μαλαισία, 26% για την Ινδία, 32% για την Ινδονησία, 36% για την Ταϊλάνδη, 46% για το Βιετνάμ, 48% για το Λάος και 49% για την Καμπότζη, μεταξύ άλλων. Στην Κίνα επιβλήθηκαν «αμοιβαίοι» δασμοί 34% πάνω από τον προηγούμενο συντελεστή 20%, σε ένα συντριπτικό 54% συνολικά.
Τα επίπεδα είναι τόσο απαγορευτικά που οι Βρυξέλλες φοβούνται ότι οι ασιατικές χώρες, των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τις εξαγωγές, θα αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά και θα μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη ως εναλλακτική λύση. Η Κίνα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς βρίσκεται ήδη υπό έντονο έλεγχο καθώς δύναται να πλημμυρίσει τη Δύση με χαμηλού κόστους, βαριά επιδοτούμενα αγαθά.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της τη Δευτέρα, η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας «task force» για να παρακολουθεί στενά τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Θα προστατευτούμε επίσης από τις έμμεσες επιπτώσεις μέσω της εκτροπής του εμπορίου. Για το σκοπό αυτό, θα δημιουργήσουμε μια “Επιτήρηση Εισαγωγών Task Force”», είπε. «Εξετάζουμε ποιες είναι οι ιστορικές εισαγωγές που είχαμε και (αν) υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αύξηση ξαφνικά ενός συγκεκριμένου προϊόντος ή σε έναν συγκεκριμένο τομέα στον οποίο πρέπει να δράσουμε».
pentapostagma.gr