Πόσο κοντά είναι μια σύγκρουση σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο; Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ...
Πόσο κοντά είναι μια σύγκρουση σε Βοσνία και Κοσσυφοπέδιο;
Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.
Η Βοσνία αλά και το Κόσοβο, μπορεί να γίνουν το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.
Για τον λόγο αυτόν, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι βλέπει τη ρωσική παρέμβαση στα Βαλκάνια, μιλώντας στο Politico μετά από επίσκεψη του στην περιοχή.
«Αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, βλέπουμε το μακρύ χέρι της ρωσικής παρέμβασης επίσης στην περιοχή, και θα ήμασταν ανόητοι αν αφαιρούσαμε την προσοχή μας από τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου υπάρχουν ακόμα ιστορικά ζητήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι.
Τα Δυτικά Βαλκάνια περιγράφονται ως «μια ακόμη καυτή περιοχή» από πρόσωπα στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, και η θερμοκρασία φαίνεται να ανεβαίνει τώρα, αφού η Βρετανία πιέζει και τα έξι κράτη της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ για να αποκρούσουν τη ρωσική επιρροή.
Από σήμερα, το καθεστώς των υποψηφίων χωρών για ένταξη στην ΕΕ έχουν τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου η ανεξαρτησία δεν αναγνωρίζεται από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, θεωρείται πιθανή υποψήφια για ένταξη.
Υπογραμμζουμε ότι με αφορμή αρχικά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ρωσικά ΜΜΕ έχουν αποκαλύψει ότι από την έναρξη της σύγκρουσης του πολέμου , 207 μισθοφόροι από τη Β-Ε έχουν έρθει στη χώρα αυτή.
Ο μεγαλύτερος αριθμός ξένων μαχητών από τα Βαλκάνια που ήρθαν για να πολεμήσουν στο πλευρό του Κιέβου τα τελευταία δύο χρόνια ήταν από την Κροατία (335), από τους οποίους σκοτώθηκαν 152, ακολουθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ έχουν εμπλακεί 192 μαχητές από την Αλβανία στις ουκρανικές δυνάμεις, με 87 να έχουν χάσει την ζωή τους.
Όλοι αυτοί θα γυρίσουν, ή έχουν ήδη γυρίσει πίσω στις εστίες τους στα Βαλκάνια, έτοιμοι να εξορμήσουν για νέες αποστολές.
Το πρόβλημα όμως τώρα φέρεται να είναι η Βοσνία και η διάθεση ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων και η ένωση τους με την Σερβία.
Οι Σερβοβόσνιοι θεωρούν ότι όπως ακριβώς οι Αλβανοί Κοσοβάροι ξεκίνησαν αντάρτικο και αυτονόμησαν την πρώην σερβική επαρχία του Κοσσόβου, με την βοήθεια των ΗΠΑ, Βρετανίας και του ΝΑΤΟ, έτσι και οι ίδιοι έχουν το ίδιο δικαίωμα.
Η συμφωνία του Ντέιτον την δεκαετία του 1990, ήταν μια συνθήκη που γέννησε ένα ανύπαρκτο κράτος την Βοσνία, στο οποίο δεν υπάρχει εθνοτική ομοιογένεια, και από εκεί ξεκινούν τα πάντα.
Τα σημάδια από τον προηγούμενο πόλεμο είναι ακόμα νωπά, και οι τρεις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες βλέπουν οποιαδήποτε αλλαγή ως επίθεση και απόπειρα καταπίεσης.
Η ανεξαρτησία της αποκαλούμενης Δημοκρατίας Σέρπσκα στην Βοσνία είναι ένα σχέδιο εκδίκησης του Βελιγραδίου, στο αποκαλούμενο κράτος του Κοσσόβου, το οποίο επιζητά μελλοντικά ένωση με την Αλβανία.
Οι Σερβοβόσνιοι από την απαρχή του κράτους της Βοσνίας προετοιμάζονται μεθοδικά για κανονικές πολεμικές επιχειρήσεις σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την Ρωσία .
Η διευθέτηση των αδικιών των πολέμων 1995-1999 κατά των Σέρβων κυρίως είναι η μόνη λύση, η οποία όσο αργεί τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες πολεμικής εμπλοκής, και με την ρωσοκινεζική στρατιωτική βοήθεια πλέον.
πηγη