Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομ...
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό.
Η διαπίστωση του θανάτου του έγινε κατά την άφιξή του στο νοσοκομείο. Ο κ. Καρπούζης επιβεβαίωσε την είδηση μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης
Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μετά την πτώση της Δικτατορίας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.
Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας.
Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος και έγινε ο πρωθυπουργός των Ιμίων, των «Γκρίζων Ζωνών», των αποφάσεων του «Ελσίνκι» και του «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς από βήματος της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής λιτότητας αλλά και ενός ανεξέλεγκτου από άποψης οικονομικών σκανδάλων εξοπλιστικού προγράμματος, την ίδια στιγμή που τεράστια ποσά δαπανούνταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 (που αποτελεί ακόμα ερώτημα μεταξύ κρατών και οικονομολόγων αν μπήκαμε σωστά ή στον σωστό χρόνο) ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.
Η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία και του Κυπριακού προβλήματος.
πηγη