GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γαλλία: Η Αριστερά και ο Εθνικός Συναγερμός κατέθεσαν Πρόταση μομφής - Καταρρέει η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ

Εάν οι προτάσεις υπερψηφιστούν, η κυβέρνηση θα πέσει - Η Αριστερά και ο Εθνικός Συναγερμός κατέθεσαν δύο προτάσεις δυσπιστίας - Η Λεπέν ...



Εάν οι προτάσεις υπερψηφιστούν, η κυβέρνηση θα πέσει - Η Αριστερά και ο Εθνικός Συναγερμός κατέθεσαν δύο προτάσεις δυσπιστίας - Η Λεπέν δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει όλες τις προτάσεις

«Από τώρα και στο εξής, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου», κατέληξε στην ομιλία του ο Barnier

Aπό μια εύθραυστη κλωστή κρεμόταν η γαλλική κυβέρνηση η οποία μοιραία, όπως φαίνεται, έσπασε... Ο πρωθυπουργός Barnier ενεργοπoίησε το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει νομοσχέδιο, και τα κόμματα της Le Pen και του Melanchon τράβηξαν τη σκανδάλη.

Η «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Jean Luc Melanchon και η Εθνική Συσπείρωση (RN) της Marine Le Pen κατέθεσαν προτάσεις μομφής, οι οποίες θα τεθούν προς ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη 4/11.

«Ο κ. Barnier δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των έντεκα εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης. Είπε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε κι εμείς τις δικές μας. Καταθέτουμε πρόταση μομφής και την θα ψηφίσουμε κατά της κυβέρνησης», δήλωσε η Marine Le Pen.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με όσα είπε στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, επικαλούμενος την επιθυμία για «σταθερότητα» και «ορατότητα», επρόκειτο να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για το σχέδιο νόμου χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2025, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της κυβέρνησής του.

«Από τώρα και στο εξής, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εγώ αναλαμβάνω τις δικές μου», κατέληξε στην ομιλία του.

Ο σκοπός του προϋπολογισμού είναι να ελεγχθεί το διογκούμενο έλλειμμα της Γαλλίας, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 6,1% του ΑΕΠ φέτος.

Ο Barnier είχε αρχικά σχεδιάσει περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση φόρων κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά έχει ήδη αναγκαστεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις.

Έχοντας τον ρόλο του ρυθμιστή, ο Εθνικός Συναγερμός κατέθεσε λίστα απαιτήσεων, τις οποίες ανέμενε να ικανοποιήσει ο Barnier σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία.

Το κόμμα είχε καταρτίσει μια σειρά από «κόκκινες γραμμές» - πολιτικές που έλεγε ότι θα οδηγήσουν αυτόματα σε πρόταση μομφής.

Το ερώτημα ήταν ποιος θα έκανε πρώτος πίσω.

Η Le Pen δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP την Κυριακή ότι η κυβέρνηση «έχει τερματίσει τη συζήτηση», προσθέτοντας: «Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν συνέπειες εξαιτίας αυτής της εξαιρετικά κλειστής και αιρετικής συμπεριφοράς».

Από το περιβάλλον της επισημάνθηκε στη Le Monde πως η τελευταία παραχώρηση σχετικά με τις επιστροφές από τις δαπάνες για τα φάρμακα ήταν θετική, αλλά όχι αρκετή.

Αυτό σημαίνει πως η Εθνική Συσπείρωση δεν προτίθεται να υποστηρίξει το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, που αποτελεί μέρος του προϋπολογισμού.


Παιχνίδι αποτροπής


Ο Barnier είχε δύο επιλογές στο τραπέζι για να περάσει τον προϋπολογισμό κοινωνικής ασφάλισης — και οι δύο απαιτούσαν τη συνεργασία του Εθνικού Συναγερμού.

Η πρώτη ήταν η παραδοσιακή κοινοβουλευτική οδός.

Σε αυτό το σενάριο, το νομοσχέδιο θα ετίθετο σε ψηφοφορία - για να κερδίσει, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Barnier, η οποία υποστηρίζεται από μια στενή συμμαχία κεντροδεξιών και συντηρητικών βουλευτών, θα χρειαζόταν τη σιωπηρή υποστήριξη των μελών του Εθνικού Συναγερμού.

Η δεύτερη επιλογή, την οποία ο Barnier δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιούσε, και το έκανε, περιελάμβανε την παράκαμψη της ψηφοφορίας, αλλά άφηνε ανοιχτό το παράθυρο για πρόταση μομφής.

Αν η πρόταση μομφής περάσει, ο προϋπολογισμός θα απορριφθεί και η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αυτόματα.

Το παν-αριστερό Μέτωπο Νέας Λαϊκής Συμμαχίας, το οποίο κατέχει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στην Εθνική Συνέλευση, έχει ήδη υποσχεθεί να καταθέσει πρόταση για την ανατροπή της κυβέρνησης. Αν η άκρα δεξιά συμμετάσχει, η κυβέρνηση του Barnier θα καταρρεύσει.


Ζητήματα με τον προϋπολογισμό


Ο Barnier επέλεξε αυτή την οδό, μπορεί και η Le Pen δεν θα διστάσει να βυθίσει τη χώρα στο οικονομικό χάος.

Αλλά η επίσημη θέση του Εθνικού Συναγερμού, προς το παρόν, είναι ότι δεν θα υποχωρήσουν εκτός αν αφαιρεθούν όλες οι «κόκκινες γραμμές» από τον προϋπολογισμό – κάτι που δεν έγινε.

«Ακόμα έχουμε ζητήματα [με τον προϋπολογισμό]… [Ο Barnier ] έχει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα», είχε δηλώσει η Λεπέν στη Le Monde την περασμένη Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η λίστα των απαιτήσεων της έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο Εθνικός Συναγερμός ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει την αύξηση φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, να εγκαταλείψει την προγραμματισμένη αναβολή της ετήσιας αναπροσαρμογής των συντάξεων για τον πληθωρισμό, να διατηρήσει τις εξαιρέσεις εργοδοτικών εισφορών σε χαμηλούς μισθούς, να δεσμευτεί ότι δεν θα αποσύρει ορισμένα φάρμακα από τη λίστα, να «περιορίσει δραστικά» την πρόσβαση σε κρατικά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη για παράτυπους μετανάστες και να «διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Barnier είχε αρχίσει να υποχωρεί, κάνοντας στροφή 180 μοιρών στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια, συμφωνώντας να διατηρήσει τις εξαιρέσεις εργοδοτικών εισφορών.

Προσπάθησε επίσης να προσελκύσει την άκρα δεξιά σε συνέντευξή του στην συντηρητική εφημερίδα Le Figaro με επιπλέον υποσχέσεις, όπως η περιορισμένη δυνατότητα των ατόμων χωρίς έγγραφα να αποκτούν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη – ματαίως.

Σε συνέντευξή του στην Le Parisien που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, ο Υπουργός Προϋπολογισμού Λωράν Σεν-Μαρτέν φάνηκε να κλείνει την πόρτα σε οποιεσδήποτε τελευταίες παραχωρήσεις.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εγγυηθούμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών του κράτους αν προχωρήσουμε πέρα από αυτό που έχουμε ήδη», είπε.

«Ο συμβιβασμός δεν είναι εκβιασμός, δεν μπορεί να υπάρχει τελεσίγραφο».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Jordan Bardella μέσω X κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «πείσμων» και «διακινδυνεύει» να ανατραπεί «τερματίζοντας τις διαπραγματεύσεις».

Το ζήτημα για τον Barnier; Ακόμα και αν επιβίωνε αυτή την εβδομάδα, δεν θα έχει βγει από το τούνελ.

Αργότερα αυτόν τον μήνα, αν περνούσε το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση, οι βουλευτές θα έπρεπε να εξετάσουν τον συνολικό προϋπολογισμό, κάτι που θα εξέθετε ξανά τον Πρωθυπουργό σε πρόταση μομφής — και αναπόφευκτα, σε ένα ακόμα σύνολο απαιτήσεων από τον Εθνικό Συναγερμό.


Οι 9 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως η χώρα τους «παρακμάζει» – Μόλις το 3% δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο»


Η Γαλλία «βρίσκεται σε παρακμή» για σχεδόν 9 στους 10 πολίτες (87%, 18 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με τις προεδρικές εκλογές το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα (διεξήχθη διαδικτυακά το διάστημα 14-21 Νοεμβρίου, σε ένα δείγμα 3.000 ανθρώπων, ηλικίας άνω των 18 ετών) των Ipsos-Sopra Steria που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Οι Γάλλοι είναι τρομαγμένοι, ακόμη και τρομοκρατημένοι από τα γεγονότα ακραίας βίας των οποίων είναι μάρτυρες, απευθείας ή μέσω των ΜΜΕ» εξηγεί ο Brice Teinturier Brice Teinturier, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ipsos.

Όμως, το 53% εξ αυτών θεωρεί ότι αυτό «δεν είναι μη αναστρέψιμο», σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της «Le Monde}, του Centre de recherches politiques de Sciences Po (Cevipof), του Ιδρύματος Jean-Jaurès και του Ινστιτούτου Montaigne.

Και μονάχα το 3% των Γάλλων δηλώνει «ικανοποιημένο ή ήρεμο» όταν ερωτάται σχετικά με το αίσθημά του να ανήκει σε μία χώρα «οργισμένη και γεμάτη αμφισβήτηση».

Παράλληλα, σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων (31%) επιθυμεί μια νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης έπειτα από εκείνη που αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, την ώρα που το 52% τάσσεται υπέρ της παραίτησης του προέδρου Macron.

Ερωτηθέντες σχετικά με τα διακυβεύματα που τους ανησυχούν περισσότερο «σε προσωπικό επίπεδο», οι Γάλλοι προτάσσουν «τις δυσκολίες αναφορικά με την αγοραστική δύναμη» (38%), μπροστά από «την προστασία του περιβάλλοντος» (23%) και το επίπεδο της εγκληματικότητας» (22%).


www.bankingnews.gr