GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

To Ισραήλ βομβάρδισε το Ιράν με 100 αεροπλάνα – Δεν χτυπήθηκαν πυρηνικά και πετρέλαια – Ιράν: Απέτυχαν, η Ρωσία ενημέρωσε

Washington Post: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αεράμυνας και εργοστάσια πυραύλων στο Ιράν  - Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό ...


Washington Post: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αεράμυνας και εργοστάσια πυραύλων στο Ιράν  - Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS News, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας δεν χτυπήθηκαν

 Το Ισραήλ πραγματοποίησε τελικά την επίθεση του στο Ιράν, με την επιχείρηση "Ημέρα Μετάνοιας" χρησιμοποιώντας σχεδόν 100 πολεμικά αεροπλάνα μεταξύ αυτών και F-35 εκτοξεύοντας πυραύλους από μεγάλη απόσταση έως και 2.000 χιλιομέτρων. 
Κανένα από τα ισραηλινά αεροπλάνα δεν έφθασε στον εθνικό εναέριο χώρο του Ιράν αλλά έριξαν του πυραύλους από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων και οι περισσότεροι πύραυλοι όντως καταρρίφθησαν.
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε τρία κύματα και στοχοποιήθηκαν εγκαταστάσεις πυραύλων και αεράμυνας... δεν ήταν στόχος οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας.
Με βάση τις Ιρανικές πηγές η επίθεση του Ισραήλ απέτυχε αφού η πλειοψηφία των πυραύλων αναχαιτίστηκε, οι στόχοι ήταν στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και στις πόλεις Χουζεστάν και Ιλάμ...
Με βάση διάφορες πηγές οι περισσότεροι πύραυλοι όντως αναχαιτίστηκαν αλλά προφανώς χτυπήθηκαν και στόχοι... αλλά οι ζημιές δεν είναι κομβικής σημασίας για την αμυντική και επιθετική στρατηγική του Ιράν.
Οι Ρωσικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις επικρατεί ηρεμία... την ώρα που κράτη όπως η Σαουδική Αραβία καταδικάζουν το χτύπημα του Ισραήλ, το οποίο απειλεί την σταθερότητα της περιοχής, ενώ άλλα όπως η Βρετανία συστήνουν αυτοσυγκράτηση σε αμφότερες πλευρές και στο Ιράν να μην απαντήσει...

Sky News Arabia: Η Ρωσία προειδοποίησε το Ιράν για την ισραηλινή επίθεση ώρες πρίν

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ιρανικές αρχές για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση αρκετές ώρες νωρίτερα, μετέδωσε το Sky News Arabia, επικαλούμενο πηγή.
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, η Ρωσία ενημέρωσε το Ιράν για την πρόθεση του ισραηλινού στρατού να πραγματοποιήσει επίθεση.
«Η παροχή αυτών των πληροφοριών από τη Ρωσία ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας με το Ιράν για τη μείωση της κλιμάκωσης στην περιοχή», τόνισε το Sky News Arabia.

Υπήρξε προειδοποίηση για άμυνα και όχι αντεπίθεση, γράφει το Axios

Tο Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν λίγες ώρες πριν ξεκινήσει τα χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών του θέσεων - στόχων, προειδοποιώντας το να μην απαντήσει, αναφέρει σε δημοσίευμά του ο αμερικανικός ιστότοπος Axios.
Τρεις πηγές με γνώση επί του θέματος δήλωσαν ότι σκοπός του μηνύματος είναι μην υπάρξει απάντηση και νέος γύρος επιθέσεων από το Ιράν στο Ισραήλ.
Το μήνυμα του Ισραήλ διαβιβάστηκε στην Τεχεράνη μέσω τρίτων μερών, διευκρίνισαν οι πηγές του Axios.
"Το Ισραήλ αποκάλυψε στο Ιράν εκ των προτέρων τι θα στοχοποιήσει και τι όχι" δήλωσε η μία πηγή, ενώ δύο άλλες επεσήμαναν ότι το Τελ Αβίβ προειδοποίησε πως σε περίπτωση απάντησης, θα ακολουθήσει πιο σοβαρή επίθεση, ειδικά αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.
Προς το παρόν το γραφείο του Benjamin Netanyahu δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Axios.

Αναχαιτίστηκε η Ισραηλινή επίθεση από μονάδες αεράμυνας του Ιράν

Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, η αεράμυνα της χώρας αναχαίτισε και αντιμετώπισε επιτυχώς τις επιθετικές ενέργειες, ενώ προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές σε ορισμένες περιοχές, οι διαστάσεις των οποίων διερευνώνται.
Η δήλωση προτρέπει τον κόσμο να διατηρήσει την ενότητα και την ηρεμία και να αγνοήσει τις φήμες που διαδίδονται από τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αναφορές, η ιρανική αεράμυνα κατέρριψε επιτυχώς αντιπάλους στόχους στον εναέριο χώρο γύρω από την επαρχία της Τεχεράνης.

Mohsen Rezaei (Στρατηγός Ιράν): Επίδειξη φόβου από το Ισραήλ

Ο γραμματέας του ιρανικού συμβουλίου για τον καθορισμό της πολιτικής σκοπιμότητας και ο πρώην διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC, οι επίλεκτες μονάδες των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων), στρατηγός Mohsen Rezaei, εξέφρασε την άποψη ότι με το χτύπημα του στη δημοκρατία, το Ισραήλ έδειξε τον φόβο και την επιθυμία του να «δραπετεύσει».
«Η επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν οδηγήθηκε περισσότερο από τον φόβο και την επιθυμία να φύγει από το πεδίο της μάχης παρά από την επιθυμία να δείξει δύναμη», τόνισε ο Mohsen Rezaei.
Η ρωσική πρεσβεία στην Τεχεράνη ανέφερε ότι μετά την ισραηλινή επίθεση, η κατάσταση στην πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις του Ιράν παραμένει ήρεμη. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κάτοικοι της δημοκρατίας δεν ένιωσαν καμία συνέπεια από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Οι κοινωνικές και οικονομικές υποδομές δεν υπέστησαν ζημιές.

Yair Lapid (Ισραηλινή αντιπολίτευση): Αδύναμο το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Yair Lapid, επέκρινε το μέγεθος της επίθεσης του εβραϊκού κράτους στο Ιράν.
Κατά τη γνώμη του, η επίθεση δεν ήταν αρκετά ισχυρή και άσκοπα παρέκαμψε τους «στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
"Η απόφαση να μην επιτεθούμε σε στρατηγικούς και οικονομικούς στόχους στο Ιράν ήταν λανθασμένη.
Θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να ζητήσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα από το Ιράν.
Το Ιράν ηγείται του άξονα του κακού και πρέπει να πληρώσει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά του"
Ταυτόχρονα, ο Lapid, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022, εξήρε το έργο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι εχθροί του Ισραήλ σήμερα το πρωί γνωρίζουν ότι οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ είναι ισχυρές και μπορούν να πραγματοποιήσουν ισχυρά πλήγματα και να λειτουργήσουν οπουδήποτε"

Η απάντηση του Ισραήλ

Η επίθεση ήταν μια απάντηση στις εκτοξεύσεις 180 με 200 πυραύλους που έπληξαν το εβραϊκό κράτος την 1η Οκτωβρίου.
Αρχικά, η έναρξη της επίθεσης αναφέρθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, στη συνέχεια αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), καθώς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι επιτέθηκαν αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους στο ιρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS News, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας δεν χτυπήθηκαν.
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, ακούστηκαν ήχοι εκρήξεων στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.
Αργότερα αποδείχθηκε ότι η αιτία ήταν η λειτουργία συστημάτων αεράμυνας.


Tο τέλος της επιχείρησης

Λίγο πριν από τις 6 τα ξημερώματα, η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ μετέδωσε ότι ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν, έπειτα από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών.
Τις δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF), Daniel Haggari.
Το Axios αναφέρει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι τα δύο τελευταία κύματα ισραηλινών επιδρομών είχαν στόχο βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.


 Το Ισραήλ χρησιμοποίησε περισσότερα από 100 αεροσκάφη στην επίθεσή του στο Ιράν

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε περισσότερα από 100 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-35, στην επίθεσή του στο Ιράν

Το Ισραήλ ανέπτυξε περισσότερα από 100 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth πέμπτης γενιάς F-35, στην επίθεσή του στο Ιράν, ανέφερε η Jerusalem Post (JP).

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, τα αεροπλάνα αναπτύχθηκαν από απόσταση 2.000 χιλιομέτρων.

Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξαπέλυσαν πλήγμα κατά του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες που υπέστη το εβραϊκό κράτος την 1η Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε αποκλειστικά σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS News, οι εγκαταστάσεις πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας δεν χτυπήθηκαν.

Washington Post: Το Ισραήλ επιτέθηκε σε εγκαταστάσεις αεράμυνας και εργοστάσια πυραύλων στο Ιράν

Το Ισραήλ έχει συμπεριλάβει εγκαταστάσεις αεράμυνας και εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων στον κατάλογο των στόχων του για χτυπήματα στο Ιράν, ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με την Washington Post, «ο κατάλογος των στόχων περιλάμβανε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων και εγκαταστάσεις αεράμυνας».

Επιχείρηση Ημέρα Μετάνοιας

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι είχε πλήξει πολλές στρατιωτικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των αντίποινων επιδρομών του στο Ιράν ξημερώματα 26 Οκτωβρίου 2024.

Η επίθεση τελείωσε στις 5:45 π.μ., τη στιγμή που ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει πάνω από την Τεχεράνη, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KAN11.

Η επίθεση σημειώθηκε σε τρία μεγάλα κύματα, δήλωσαν Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευαν ιρανικές εγκαταστάσεις παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, χτυπώντας πάνω από 20 στόχους, σύμφωνα με τον Axios και τους New York Times.

Το Ιράν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει λάβει αναφορές για τραυματισμούς από τα πλήγματα.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant διεύθυνε τις επιθέσεις από ένα ασφαλές συγκρότημα στο αρχηγείο των IDF στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Ισραηλινός στρατός επιτίθεται σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού Στρατού.

«Αυτό είναι απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος στο κράτος του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδοποιήθηκαν από το Ισραήλ πριν από τα χτυπήματά του σε στόχους στο Ιράν, αλλά δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ως άσκηση αυτοάμυνας και ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ποιοι στόχοι χτυπήθηκαν

Το Ισραήλ φέρεται να επιτέθηκε στην τοποθεσία του αρχηγείου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

«Στοχοποιούμε πράγματα που μπορεί να μας απείλησαν στο παρελθόν ή θα μπορούσαν να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε το NBC News επικαλούμενο Ισραηλινό αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος δήλωσε περαιτέρω ότι το Ισραήλ δεν χτύπησε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις ή κοιτάσματα πετρελαίου και επικεντρώνεται σε στρατιωτικούς στόχους.

Υπήρξαν αναφορές για εκτεταμένες διακοπές διαδικτύου σε όλο το Ιράν καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονταν.

Αρκετά από τα πλήγματα στην Τεχεράνη είχαν στόχο στρατιωτικές βάσεις στη νότια και νοτιοδυτική Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Καράτζ, μια από τις πόλεις όπου ακούστηκαν εκρήξεις, περιέχει έναν από τους πυρηνικούς σταθμούς του Ιράν.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είπε ότι «δεν έχει αναφερθεί τίποτα για τον ήχο ρουκετών ή αεροπλάνων στον ουρανό της Τεχεράνης μέχρι στιγμής».

Ιρανοί αξιωματούχοι και μέσα ενημέρωσης αρνούνται ότι πραγματοποιήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, λέγοντας ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα της ιρανικής αεράμυνας.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος το αρνήθηκε σθεναρά στην Ynet, λέγοντας, "Αυτό είναι ψέμα. Πλήρης αποτυχία - μηδέν υποκλοπές."

Λήφθηκαν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί στην ιρανική πρωτεύουσα.

Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες.

 Πρώτος στόχος του Ισραήλ στο Ιράν, οι ρωσικοί S-400 που είχε παραλάβει η Τεχεράνη από την Ρωσία

Πληροφορίες του Sky News Arabia αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί είχαν ως πρώτο στόχο κατά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς τους τα υπερσύγχρονα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που είχε παραλάβει η Τεχεράνη από την Μόσχα... καθώς εκλαμβάνονται ως ιδιαίτερη απειλή από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν ως στιγμής, δεν επλήγησαν οι ρωσικοί S-400, αλλά τα αντιαεροπορικά συστήματα Κhordad και Βavar-313, τα οποία είναι αντίγραφα των S-300 και S-400 (κατά τους Ιρανούς).

Σημειώνεται ότι στις 6 Αυγούστου οι New York Times επικαλούμενοι Ρώσους αξιωματούχους, είχαν επιβεβαιώσει την μεταφορά των S-400 στο Ιράν, αλλά όχι πόσα συστήματα είχαν μεταφερθεί.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσης εάν το Ιράν κινητοποίησε τα συστήματα των S-400 στις αναχαιτίσεις των ισραηλινών βλημάτων ωστόσο υπάρχουν πολλές αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν με αρκετά μεγάλη επιτυχία.

Αρχηγείο στρατού Ιράν: Το Ισραήλ απέτυχε να μας χτυπήσει

Το αρχηγείο αεράμυνας του Ιράν ανακοίνωσε, ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την επίθεση του Σιωνιστικού καθεστώτος.

Το αρχηγείο αεράμυνας του Ιράν ανακοίνωσε ότι η σιωνιστική επίθεση αποκρούστηκε επιτυχώς

"Υπενθυμίζει στον αξιότιμο λαό του Ιράν ότι παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς το εγκληματικό και παράνομο σιωνιστικό καθεστώς να αποφύγει τυχόν τυχοδιωκτικές ενέργειες, αυτό το ψεύτικο καθεστώς επιτέθηκε σε τμήματα στρατιωτικών κέντρων στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ σήμερα το πρωί (26/10/2024) σε ένταση.

Δήλωσε ότι ενώ το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας της χώρας αναχαίτισε και αντιμετώπισε με επιτυχία αυτή την επιθετική ενέργεια, σημειώθηκαν περιορισμένες ζημιές σε ορισμένα σημεία και οι διαστάσεις αυτού του συμβάντος βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Το Ιράν ισχυρίζεται ότι «περιορισμένες ζημιές» στις εγκαταστάσεις του κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης

Μιλάμε για στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις επαρχίες της Τεχεράνης, του Χουζεστάν και του Ιλάμ, ανέφεραν οι δυνάμεις αεράμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.


 Μικρές οι ζημιές από το Ισραηλινό χτύπημα

Το Ισραήλ μπόρεσε μόνο να προκαλέσει «περιορισμένη ζημιά» σε ορισμένους από τους στόχους του κατά την επίθεση στο Ιράν, με το ακριβές μέγεθος της ζημιάς να εκτιμάται. =

«Σήμερα το πρωί, το καθεστώς του Ισραήλ, προκειμένου να κλιμακώσει περαιτέρω, εξαπέλυσε επίθεση σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις επαρχίες Τεχεράνης, Χουζεστάν και Ιλάμ, οι οποίες, παρά την επιτυχή αναχαίτιση και εξουδετέρωση των πυραύλων από το αμυντικό σύστημα, προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε ορισμένες περιοχές, η τελική κλίμακα των οποίων μελετάται επί του παρόντος», αναφέρει το πρακτορείο IRNA

Έτοιμο να απαντήσει το Ιράν - Θα το κάνει; 

Όπως ανακοινώθηκε, το Ιράν είναι έτοιμο να απαντήσει στην επιθετικότητα του Ισραήλ.

Το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα λάβει ανάλογη απάντηση σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Τα τουλάχιστον έξι άκρως στοχευμένα χτυπήματα από μαχητικά του Ισραήλ στα δυτικά της πρωτεύουσας του Ιράν, εκπληρώνουν από τη μία την δέσμευση του Ισραήλ πως η επίθεση με 180 βαλλιστικούς πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου (ως απάντηση στη δολοφονία από το Ισραήλ ενός Ιρανού διοικητή και αρκετών ηγετών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή) δεν θα μείνει αναπάντητη και από την άλλη στέλνουν ένα ακόμη μήνυμα προς την Τεχεράνη πως τα μαχητικά του Τελ Αβίβ μπορούν να χτυπήσουν οποιονδήποτε στόχο θέλουν στο Ιράν ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με το BBC οι ισραηλινές επιθέσεις ήταν αναμενόμενες λόγω 1ης Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, να περιορίσει τα πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους και να αποφύγει επιθέσεις σε πυρηνικές, πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, γιατί δεν θα υποστήριζε τέτοιου τύπου πλήγματα.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο Biden δεν επιδιώκει δεύτερη θητεία καθιστούν πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να επηρεάσει και ενδεχομένως να περιορίσει τη δράση του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση, αλλά δεν σχολίασαν περαιτέρω, απευθύνοντας ερωτήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Netanyahu, φαίνεται πως ακολούθησε τη συμβουλή του Αμερικανού προέδρου, με την ελπίδα οι στοχευμένες επιθέσεις να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση από το Ιράν.

Ωστόσο, η δυναμική των διαδοχικών επιθέσεων και αντιποίνων δημιουργεί ανησυχίες, καθώς οι χώρες πιστεύουν ότι μια μη ανταπόκριση θα θεωρηθεί αδυναμία από την πλευρά του Ιράν.

Αυτή η αλυσιδωτή κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση και να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση - Η σύνδεση με... Γάζα

Αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ προχωρά και σε μια μεγάλη επιθετική εκστρατεία στον βόρειο τομέα της Γάζας, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει έντονη ανησυχία.

Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Folker Turk, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ως τη «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου, αναφέροντας ότι ο αποκλεισμός και οι βομβαρδισμοί θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον πληθυσμό με απειλή λιμού και μαζικών απωλειών.

Η συγκυρία των επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είχαν στόχο να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από την επιχείρηση στη Γάζα.

Παρά τις υποθέσεις, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η σκοπιμότητα πίσω από τη στρατηγική του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο.

Εντούτοις, το γεγονός ότι οι δύο κρίσεις εξελίσσονται παράλληλα αυξάνει τις προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε θανατηφόρα απάντηση στο Ιράν

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Galant, σχολιάζοντας την πυραυλική επίθεση του Ιράν, υποσχέθηκε ότι η Τεχεράνη θα είχε μια θανατηφόρα απάντηση.

Όσοι προσπαθούν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ θα το πληρώσουν, είχε δηλώσει ο Yoav Galant Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Λίγο πριν από αυτό, μίλησε για την ετοιμότητά του να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος άμυνας, δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτάχθηκαν σε ένα τέτοιο βήμα.

Αντίποινα και... αντιπερισπασμό, συνιστά το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, την «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου στη Γάζα

Στηρίζουν οι ΗΠΑ το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin, σε ανακοίνωσή του μετά τα χτυπήματα του Ισραήλ, «τόνισε τη δυναμική στάση των αμερικανικών στρατευμάτων για την υπεράσπιση του αμερικανικού προσωπικού και του Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην ασφάλεια και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Austin.

«Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Sean Savett.

Σε δύο μέτωπα η ισραηλινή επίθεση: Ταυτόχρονα με το Ιράν βομβάρδισε και την Συρία

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA).

Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.

Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Bassar al Assad – να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Διεθνείς αντιδράσεις: Καταδίκασε η Σαουδική Αραβία το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, ως απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε το Σάββατο 26/10 τα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε εξάπλωσης της σύγκρουσης στην περιοχή, την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Hamas στη Λωρίδα της Γάζας και με τη Hezbollah στον Λίβανο.

"Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει" τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν και επαναλαμβάνει "τη σταθερή του θέση απόρριψης της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην περιοχή", κάτι που "απειλεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα χωρών και λαών" στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών στο Χ.


Αυτοσυγκράτηση και να μην απαντήσει το Ιράν, συνέστησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer στο Ιράν, το οποίο συμβούλευσε να μην απαντήσει στα πλήγματα του Ισραήλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer δήλωσε το Σάββατο 26/10 ότι το Ιράν δεν θα πρέπει να απαντήσει στα σημερινά πλήγματα του Ισραήλ εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Δηλώνω ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στην ιρανική επίθεση.

Δηλώνω επίσης ξεκάθαρα ότι πρέπει να αποφύγουμε την περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση και καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Το Ιράν δεν θα πρέπει να απαντήσει» τόνισε ο Starmer μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από τη Σαμόα όπου παρίσταται στη σύνοδο κορυφής των επικεφαλής κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν απαντώντας στην ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Απερίφραστη καταδίκη Hamas στην επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, για «επικίνδυνες επιπτώσεις» μιλά το Ιράκ

Η Hamas καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, την ώρα που το ιρανικό πρακτορείο Irna και η ιρανική κρατική τηλεόραση επικαλούμενη ανακοίνωση του στρατού μετέδωσαν ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πλήγματα που εξαπέλυσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 26/10 το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του την ώρα που αντιμετώπιζε τα βλήματα του εγκληματικού σιωνιστικού καθεστώτος», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Το παλαιστινιακό κίνημα Hamas καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, με ανάρτηση που έκανε στο Telegram .

«Το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Hamas) καταδικάζει έντονα τη σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με στόχο στρατιωτικές θέσεις σε πολλές επαρχίες. Τη θεωρούμε κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και κλιμάκωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής και του λαού της, με την κατοχή (σ.σ. το Ισραήλ) να φέρει την πλήρη ευθύνη για τις επιπτώσεις της, υπό τη στήριξη των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Hamas που βρίσκεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.


Τα ΗΑΕ ζητούν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν τα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν και υπογράμμισαν την ανάγκη να επιδειχθεί «η μέγιστη αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Τα ΗΑΕ καταδικάζουν έντονα τη στρατιωτική στοχοθέτηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση και τις επιπτώσεις της στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο υπογράμμισε επίσης «τη σημασία να επιδειχθεί η μέγιστη αυτοσυγκράτηση και σοφία προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι και η εξάπλωση της σύγκρουσης».


Το Ιράκ προειδοποιεί για «τις επικίνδυνες επιπτώσεις» της διεθνούς «σιωπής» έναντι του Ισραήλ


Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποίησε για «τις επικίνδυνες επιπτώσεις» που προκύπτουν από «τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας» μπροστά «στη βίαιη συμπεριφορά» του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων και στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον «του Λιβάνου και της Συρίας», καθώς «και από τη νέα επίθεση εναντίον του Ιράν», σχολίασε ο Basim Alawadi εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης.

Ο ίδιος κατηγόρησε το Ισραήλ ότι συνεχίζει «να επεκτείνει τη σύγκρουση στην περιοχή» εξαπολύοντας «ατιμώρητα επιθέσεις».


Ανήσυχη η Ρωσία για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» στη Μέση Ανατολή, παύση εχθροπραξιών ζητούν Γερμανία, Αίγυπτος, Ιορδανία


Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «ανησυχεί» για ενδεχόμενη «εκρηκτική κλιμάκωση» μετά τις ισραηλινές επιδρομές κατά του ιρανικού εδάφους και καλεί τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την παρούσα εκρηκτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ισλαμική Δημοκρατία που δημιουργεί πραγματικές απειλές για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ζητούμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.

Με μήνυμά του στο Χ ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz προειδοποίησε την Τεχεράνη να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το μήνυμά μου προς το Ιράν είναι ξεκάθαρο: δεν πρέπει να συνεχισθούν οι μαζικές αντιδράσεις κλιμάκωσης.

Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα.

Ετσι θα ανοίξει η δυνατότητα ειρηνικών εξελίξεων στην Μέση Ανατολή».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χαρακτηρίζοντάς τις παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Η Αίγυπτος εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για την κλιμάκωση στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένης της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης κατά του Ιράν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών.

Σαουδάραβας αξιωματούχος δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Σαουδικής Αραβίας δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τις ισραηλινές επιδρομές της χθεσινής νύχτας, ενώ ιορδανική στρατιωτική πηγή ανακοίνωσε ότι δεν επιτράπηκε σε πολεμικά αεροσκάφη αντίπαλων περιφερειακών δυνάμεων να διασχίσουν τον ιορδανικό εναέριο χώρο.


www.bankingnews.gr