Οριακή νίκη του «Ναι» καταγράφηκε στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος στη Μολδαβία, μετη χώρα να κάνει το πρώτο της βήμα για έ...
Οριακή νίκη του «Ναι» καταγράφηκε στο δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος στη Μολδαβία, μετη χώρα να κάνει το πρώτο της βήμα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 21/10, το 53% των Μολδαβών είπε «όχι» στην ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η ενσωμάτωση των ψήφων των Μολδαβών που ζουν στο εξωτερικό έφερε οριακό προβάδισμα στο «ναι» στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.
Εν τέλει, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν πως το «Ναι» συγκέντρωσε το 50,46% και το «Όχι» το 49,54%, με καταμετρημένο το 100,00% των ψήφων.
Στις εκλογές για τον αρχηγό του κράτους, με καταμετρημένο το 100,00% των ψήφων, η σημερινή Πρόεδρος Maia Sandu κέρδισε συγκεντρώνοντας το 42,45% των ψήφων.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος από το Κόμμα των Σοσιαλιστών, Alexandr Stoianoglo, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Τον υποστήριξε το 25,98% των ψηφοφόρων.
Έκθετη η πρόεδρος Maia Sandu
Η Maia Sandu, η εν ενεργεία πρόεδρος της ΕΕ, κατήγγειλε νωρίτερα το οριακό αποτέλεσμα ως προϊόν ξένης παρέμβασης στην πολιτική της Μολδαβίας.
Είπε, μάλιστα, ότι ήταν μια «άνευ προηγουμένου επίθεση στη Δημοκρατία», αναφερόμενη σε ευρέως διαδεδομένες κατηγορίες ότι η Ρωσία πλήρωνε τους ανθρώπους για να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που η Μόσχα αρνείται.
Εκτός από το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος, οι Μολδαβοί ψήφισαν επίσης στις προεδρικές εκλογές της χώρας την Κυριακή.
Σε μια λιτή δήλωση στον Τύπο στην εκλογική της έδρα αργά το βράδυ της Κυριακής, η Sandu είπε ότι η κυβέρνησή της είχε στοιχεία ότι «εγκληματικές ομάδες είχαν στόχο να αγοράσουν 300.000 ψήφους» για να επηρεάσουν τη διπλή ψήφο.
«Συνεργαζόμενοι με ξένες δυνάμεις που είναι εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα, έχουν επιτεθεί στη χώρα μας με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ψέματα και προπαγάνδα», είπε η Sandu.
«Δεν θα υποχωρήσουμε από την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε.
Η Μολδαβία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την ΕΕ για να γίνει μέλος. Αυτές οι ενταξιακές συνομιλίες θα συνεχιστούν παρά το αποτέλεσμα της Κυριακής, καθώς το δημοψήφισμα δεν ήταν νομικά δεσμευτικό.
Η ψηφοφορία, ωστόσο, έπρεπε να καταστήσει τη διαδικασία μη αναστρέψιμη.
Δημοψήφισμα στην #Μολδαβία: Οριακά «ναι» στην ένταξη της χώρας στην #ΕΕ - Το «όχι» κυριαρχούσε στην κούρσα, όμως η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των μελών της μολδαβικής διασποράς ανέτρεψαν την τάση in extremis. pic.twitter.com/2Wl146Z7a3
— epilekta.com (@epilekta) October 21, 2024
«Τίμια νίκη»
Η Μολδαβία «νίκησε τίμια σε μία άνιση μάχη», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων η πρόεδρος Maia Sandu καταγγέλλοντας εκ νέου «άθλια ανάμειξη» στις ψηφοφορίες του δημοψηφίσματος και του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών.
«Χάρη σε σας αγαπητοί Μολδαβοί, κερδίσαμε μία πρώτη μάχη σε έναν δύσκολο πόλεμο που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε η απερχόμενη πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στο Facebook.
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola Μέτσολα συνεχάρη την Μολδαβία για το «θάρρος» της μετά την οριακή επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε μία ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες για ρωσική ανάμειξη.
«Μπράβο στην δημοκρατία της Μολδαβίας! Ευχαριστώ για το θάρρος σας», έγραψε στην πλατφόρμα Χ προσθέτοντας ότι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μολδαβίας «θα γραφτεί από κοινού».
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk συνεχάρη «ένα θαρραλέο έθνος» που εκφράσθηκε υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και την πρώτη θέση που κατέκτησε η απερχόμενη φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. «Εξόργισε την Μόσχα, εντυπωσίασε την Ευρώπη, έσωσε για μία ακόμη φορά την χώρα της – αυτή είναι η Maia Sandu. Μία μεγάλη ηγέτις και μία θαρραλέα χώρα», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχολιάζοντας την νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ότι το δημοψήφισμα για την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν σε κλίμα «πρωτοφανούς ανάμειξης» της Ρωσίας.
«Σημειώσαμε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο πρωτοφανούς ανάμειξης και εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας (...) με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη δημοκρατία της Μολδαβίας», δήλωσε ο Peter Stano, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Είναι μία εν εξελίξει προσπάθεια της Ρωσίας και των συμμάχων της - όχι μόνο κατά της Μολδαβίας, αλλά επίσης και κατά άλλων χωρών - και είναι μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Δεν έχουν όρια. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση... Σεβόμαστε τις αρχές και τους νόμους, αλλά η Ρωσία, οι πράκτορες και οι άνθρωποί της όχι», δήλωσε.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen χαιρέτισε την επικράτηση του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Μολδαβίας για ένταξη στην ΕΕ, παρά τις ρωσικές «υβριδικές τακτικές».
«Συγχαρητήρια στον λαό της Μολδαβίας και στη Maia Sandu», αναφέρει με ανάρτησή της στο «Χ», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Μολδαβίας. «Τα καταφέρατε πάλι! Παρά τις ρωσικές υβριδικές τακτικές, η Μολδαβία έδειξε ότι είναι ανεξάρτητη, δυνατή και θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον», έγραψε η Πρόεδρος της Επιτροπής στο «Χ».
Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Μολδαβία έδειξαν ότι η δημοκρατία της χώρας παραμένει ισχυρή παρά την προσπάθεια της Ρωσίας να την υπονομεύσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας John Kirby.
Χαιρέτισε την ψηφοφορία που έγινε στη Μολδαβία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας και δήλωσε ότι η Ρωσία δεν κατάφερε να υπονομεύσει τις προεδρικές εκλογές της χώρας. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δημοκρατία στη Μολδαβία είναι ισχυρή» δήλωσε.
Δεύτερος γύρος
Με την υποψηφιότητα της Sandu για δεύτερη θητεία να υποστηρίζεται από μόλις το 38% των ψηφοφόρων, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τον Alexandr Stoianoglo, τον δεύτερο με 29% των ψήφων, σε έναν δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Πρώην γενικός εισαγγελέας και νέος πολιτικός, η υποψηφιότητα του Stoianoglo υποστηρίχθηκε από το φιλορωσικό σοσιαλιστικό κόμμα.
Εάν άλλοι υποψήφιοι με μικρά ποσοστά ψήφου αποφασίσουν να στηρίξουν κάποιον, η κούρσα τον επόμενο μήνα μπορεί να είναι εξαιρετικά οριακή.
Η Sandu και οι υποστηρικτές της ήλπιζαν σε ένα ηχηρό «ναι» που θα σηματοδοτούσε μια ξεκάθαρη απόφαση των Μολδαβών για το μέλλον τους.
Δεν ήταν υποχρεωμένοι να προκηρύξουν δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ σε αυτό το σημείο της ενταξιακής διαδικασίας και ορισμένοι διπλωμάτες και παρατηρητές το περιέγραψαν ως ένα επικίνδυνο στοίχημα.
Η ομάδα της, ωστόσο, είπε ότι ήθελε να εκμεταλλευτεί μια στιγμή που τόσο η πρόεδρος όσο και το κοινοβούλιο ήταν υπέρ της ΕΕ και το ίδιο το μπλοκ ωθήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για να επισπεύσει την προσπάθεια του Κισινάου.
Η ΕΕ μόλις υποσχέθηκε ένα πολυετές πακέτο 1,8 δισ. ευρώ για τη Μολδαβία για να τη βοηθήσει στην ενταξιακή πορεία.
Ερωτήματα για τις συχνές αλλαγές του αποτελέσματος
Η απότομη αύξηση των ψήφων υπέρ της σημερινής προέδρου της Μολδαβίας, Maia Sandu, στις εκλογές στη δημοκρατία είναι δύσκολο να εξηγηθεί, δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Dmitry Peskov.
«Οι δείκτες που βλέπουμε τώρα και η δυναμική των αλλαγών τους, φυσικά, εγείρουν πολλά ερωτηματικά», τόνισε.
Ο Peskov σημείωσε ότι το Κρεμλίνο καταγράφει «ένα μηχανικό, ανεξήγητο ρυθμό αύξησης των ψήφων υπέρ της Sandu και υπέρ εκείνων των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα που μιλούν για προσανατολισμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Οποιοσδήποτε παρατηρητής έχει την παραμικρή κατανόηση της ουσίας των πολιτικών διεργασιών μπορεί να εντοπίσει αυτές τις ανωμαλίες με την αύξηση αυτών των ψήφων», πρόσθεσε.
Ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι η αντιπολίτευση της Μολδαβίας στερήθηκε της ευκαιρίας να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πολιτικοί διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, ανακρίθηκαν και δεν επιτρεπόταν η είσοδος στη χώρα.
Επιπλέον, οι αρχές εμπόδισαν το έργο πολλών μέσων ενημέρωσης και πόρων του Διαδικτύου.
Ο Peskov σημείωσε ότι ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι δεν υποστηρίζουν την ιδεολογία της Sandu και αυτό τραβάει την προσοχή.
www.bankingnews.gr