GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ιράν και Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν κοινά ναυτικά γυμνάσια για πρώτη φορά μετά 45 χρόνια!

Το Ριάντ στέλνει «σήμα» στο Ισραήλ να μην επιτεθεί Ιράν και Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν κοινά ναυτικά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα για πρώτ...

Το Ριάντ στέλνει «σήμα» στο Ισραήλ να μην επιτεθεί

Ιράν και Σαουδική Αραβία ξεκίνησαν κοινά ναυτικά γυμνάσια στην Ερυθρά Θάλασσα για πρώτη φορά μετά 45 χρόνια!

Οι ασκήσεις με την ονομασία «IMEX 2024» έχουν στόχο την ενίσχυση «της συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή, την επέκταση της πολυμερούς συνεργασίας και την επίδειξη της καλής θέλησης και των δυνατοτήτων για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της φιλίας και της ασφάλειας της ναυτιλίας», μετέδωσε η αγγλόφωνη Press TV.

Στη διάρκεια των γυμνασίων, οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν τακτικές για την εγγύηση της ασφάλειας της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας, την προστασία των θαλάσσιων οδών, τη διεύρυνση ανθρωπιστικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης, σύμφωνα με την Press TV.

Τα γυμνάσια συμπίπτουν με την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ριάντ με τη συμμετοχή του στέλνει «σήμα» στο Ισραήλ να μην επιτεθεί.

Στην τρέχουσα κρίση, το Ιράν φαίνεται να θέλει δύο πράγματα από τους Σαουδάραβες. Το πρώτο είναι διαβεβαιώσεις ότι το έδαφός τους δεν θα χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει μια ισραηλινή επίθεση. Το δεύτερο είναι να χρησιμοποιήσει το Ριάντ την επιρροή του στην Ουάσιγκτον για να πιέσει το Ισραήλ να προχωρήσει σε συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα και τον Λίβανο.

Σε αντάλλαγμα, η Σαουδική Αραβία θέλει μια υπόσχεση ότι δεν θα αποτελέσει στόχο σε τυχόν ιρανικά αντίποινα κατά του Ισραήλ. Στο Ριάντ, οι ηγέτες φαίνονταν μέχρι πρόσφατα να ανησυχούν ότι αν η Τεχεράνη υποστεί ένα καταστροφικό πλήγμα από το Ισραήλ, θα μπορούσε να απαντήσει χτυπώντας τα πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, είτε απευθείας είτε χρησιμοποιώντας έναν από τους περιφερειακούς αντιπροσώπους της.

pronews