GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Νίκος Δένδιας στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών: Θα κλείσουμε 132 στρατόπεδα από τα 831 που έχουμε στην ελληνική επικράτεια (Βίντεο)

Το οικονομικό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια στις ΕΔ Την «απενεργοποίηση», δηλαδή το κλείσιμο 132 στρα...

Το οικονομικό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια στις ΕΔ

Την «απενεργοποίηση», δηλαδή το κλείσιμο 132 στρατοπέδων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έχει αποφασίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.



ΥΕΘΑ: «Θα κλείσουμε 132 Στρατόπεδα από τα 831 που έχουμε. Με συγχωνεύσεις Μονάδων. Έχουμε περισσότερα Στρατόπεδα και από τις ΗΠΑ. Το ξέρετε ότι έχουμε Ναυτοδικείο στα Ιωάννινα που όλο τον περσινό χρόνο δίκασε 5 υποθέσεις; Υπάρχει ο απόλυτος παραλογισμός».

Όπως σημειώνεται, την λύση αυτή στηρίζει και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου πολλά εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα λειτουργικά έξοδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  

Η προσπάθεια αλλαγής της δομής δυνάμεων που είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια,  έμεινε μετέωρη και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, είτε λόγω της αλλαγής των κυβερνήσεων, και σε άλλες περιπτώσεις,  λόγω του πολιτικού κόστους και της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών και λοιπών φορέων.

Οι ανώτατοι στρατιωτικοί που στελέχωναν την ηγεσία, αφού αποστρατευθούν, αναγνώριζαν ότι ο στρατός πρέπει να εξορθολογιστεί.

Όσο όμως ήταν εν ενεργεία επιχειρηματολογούσαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι εταιρεία υπό εκκαθάριση για να σταματήσουν την ανασυγκρότηση που θα σηματοδοτήσει και την μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών.

Οι αλλαγές, εφ΄ όσον γίνουν με σχέδιο και συντεταγμένα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα στρατό του οποίου οι μονάδες θα ήταν συγκεντρωμένες σε λιγότερες περιοχές και με βάση την πραγματική απειλή, ένα στρατό ο οποίος θα μπορούσε να αναπτυχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και θα ήταν λιγότερο δαπανηρός.

Η αναδιοργάνωση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την συγκέντρωση μεγαλύτερων δυνάμεων σε κρίσιμες περιοχές και να επιφέρει πολλαπλά οφέλη: οικονομικά, λόγω της μείωσης των εξόδων από την αναστολή χρήσης εγκαταστάσεων, επιχειρησιακά λόγω της εστίασης των δυνάμεων σε πραγματικά ευαίσθητες ζώνες αλλά και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού αφού με την αύξηση της στελέχωσης των μονάδων οι στρατιωτικοί θα αρχίσουν να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το οικονομικό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια στις ΕΔ      

Το πρόβλημα με την μη αίτηση πολλών μαθητών στις Στρατιωτικές Σχολές, τα εξοπλιστικά ζητήματα, την επανεκκίνηση της αμυντικής βιομηχανίας και τις ανάγκες της χώρας σε Έβρο, Νησιά και Βόρεια Ελλάδα, απαιτούν ένα νέο σχεδιασμό ο οποίος θα αναμορφώσει και θα αλλάξει την παρουσία πολλών στρατιωτικών μονάδων σε περιοχές που δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Η αναμόρφωση αυτή των μονάδων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, θα δώσει την δυνατότητα εξοικονόμησης πολύτιμου προσωπικού για τις μονάδες των νησιών και του Έβρου για παράδειγμα, γλιτώνοντας χρήματα για την κατασκευή οικιών για τα στελέχη των μονάδων σε αυτές τις περιοχές για παράδειγμα.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ είναι κάτι που έπρεπε να είχε λάβει χώρα εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

πηγη