GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ψήφισμα του ΟΗΕ κατά του Ισραήλ: «Να αποχωρήσει από την Παλαιστίνη» – Υπερψήφισε και η Ελλάδα

14 χώρες κατά μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους κανο...


14 χώρες κατά μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πέρασε ψήφισμα με το οποίο απαιτεί το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς του Δικαστηρίου του ΟΗΕ και να αποσυρθεί από την Παλαιστίνη.

Μάλιστα το ψήφισμα είχε την θετική ψήφο 123 χωρών μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Εναντίον ψήφισαν 14 χώρες μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ.

Οι «σοβαρές» χώρες, εκτός από τους εξωτικούς νησιωτικούς παράδεισους-δορυφόρους των ΗΠΑ, είναι η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Αργεντινή, εκτός βέβαια από το ίδιο το Ισραήλ.

Το ψήφισμα βέβαια μπορεί να μπλοκαριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας,  με ψήφο μόνο των ΗΠΑ.

Το ψήφισμα αυτό έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την Ετήσια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των ηγετών των κρατών-μελών του Οργανισμού. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα μιλήσει στις 26 Σεπτεμβρίου στη Γενική Συνέλευση. Την ίδια ημέρα, θα ανέβει στο βήμα και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς.

Το ψήφισμα υποδεικνύει και τη διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, καθώς έχει ήδη επικριθεί σφόδρα για τους σχεδόν 42.000 θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της Χαμάς. Επίσης, «καλωσορίζει» το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας για εγκλήματα πολέμου.

Το ψήφισμα, που πάντως έχει μόνο συμβουλευτική και όχι δεσμευτική ισχύ, λέει ότι αυτά τα εντάλματα θα πρέπει να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατό.

Επίσης, καλεί τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να «ενεργήσουν ώστε να σταματήσει η εξαγωγή προϊόντων που παράγονται στους οικισμούς Ισραηλινών εποίκων, αλλά και να σταματήσει κάθε μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και ανάλογου εξοπλισμού προς το Ισραήλ», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αυτά χρησιμοποιούνται στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη».

πηγη