GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι Γερμανοί αμφισβητούν την επιστολική ψήφο - Το AfD βλέπει «σκοτεινές πρακτικές», ενώ στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης... επιμένει

Παρά το γεγονός ότι τον εκλογικό του θρίαμβο σε Σαξονία και Θουριγγία, το το AfD στη Γερμανία ζητά την κατάργηση της επιστολικής ψήφου Σοβαρ...

Παρά το γεγονός ότι τον εκλογικό του θρίαμβο σε Σαξονία και Θουριγγία, το το AfD στη Γερμανία ζητά την κατάργηση της επιστολικής ψήφου

Σοβαρά ερωτήματα για το αδιάβλητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, επανέρχονται στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του AfD στη Γερμανία -και παρά τον εκλογικό του θρίαμβο σε Σαξονία και Θουριγγία- να ζητήσει την κατάργηση του μέτρου.

Ειδικότερα, το AfD αρχίζει έρευνα για σφάλμα στον υπολογιστή που του κόστισε μια έδρα στο κοινοβούλιο και ζητά επίσης να καταργηθεί η επιστολική ψήφος, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια και σκοτεινές πρακτικές.

Το πρώτο ζήτημα είναι η δυσλειτουργία του λογισμικού που είχε ως αποτέλεσμα το AfD και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) να χάσουν από μία έδρα, ενώ οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κέρδισαν από μία έδρα. Το κόμμα δηλώνει ότι αρχίζει έρευνα για το θέμα αυτό.
«Θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής και κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD Jörg Urban σε δήλωσή του. Ο ίδιος απαιτεί μια ακριβή ανάλυση των σφαλμάτων. «Εάν υπάρχουν παρατυπίες, θα κινηθούμε νομικά». Ειδικότερα, η απώλεια μιας έδρας είχε ως αποτέλεσμα το AfD να χάσει την πλειοψηφία αποκλεισμού, η οποία θα επέτρεπε στο κόμμα, για παράδειγμα, να εμποδίσει τον διορισμό ορισμένων δικαστών στο κρατίδιο.

Το σφάλμα έδωσε αρχικά στο AfD και το CDU λανθασμένο αριθμό εδρών. Έπειτα από επανεξέταση, «η κρατική εκλογική διεύθυνση διόρθωσε την κατανομή των εδρών», σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Leipziger Volkzeitung.

Ο Urban δήλωσε ότι κανείς δεν κατηγορείται για χειραγώγηση της ψηφοφορίας, αλλά, «σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τις πολιτικές επιλογές του AfD στο κρατιδιακό κοινοβούλιο της Σαξονίας. Επομένως, κάθε αμφιβολία για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποκλειστεί», δήλωσε

Η επιστολική ψήφος

Μετά τα αποτελέσματα στη Θουριγγία και τη Σαξονία, ο συμπρόεδρος του AfD, Tino Chrupalla, ζητά να σταματήσουν οι επιστολικές ψήφοι. Συζήτησε τις ανησυχίες του σχετικά με αυτή τη μορφή ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια διάσκεψης με κορυφαία στελέχη του AfD.

«Είναι επίσης καθήκον της αντιπολίτευσης να αμφισβητεί πάντα τι κάνει μια κυβέρνηση ή τι συνέβη σε μια εκλογική αναμέτρηση. Αυτό είναι επίσης ένα νόμιμο δικαίωμα και αυτό είναι κάτι καλό. Και θέλω πραγματικά να επισημάνω, και θα το αμφισβητήσουμε και αυτό, για παράδειγμα, την όλη ασφάλεια για τη νόμιμη αποθήκευση των κάλπων, ορισμένες από τις οποίες δεν αποθηκεύονται με νόμιμο ασφαλή τρόπο, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο ένα ή δύο άτομα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις κάλπες», δήλωσε.


Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η επιστολική ψήφος έχει προκαλέσει ανησυχία σε άλλες εκλογές και ότι αυτά τα ζητήματα επανέρχονται συνεχώς. Ωστόσο, επεσήμανε επίσης ένα πρόβλημα που μαστίζει άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέσπισαν μαζικές επιστολικές ψηφοφορίες μετά την κρίση του κορωνοϊού, το οποίο αφορά ακτιβιστές που εισέρχονται σε οίκους ευγηρίας και ενδεχομένως χειραγωγούν ευάλωτους ηλικιωμένους ψηφοφόρους.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, ο Chrupalla δήλωσε: «Το έχουμε δει αυτό και σε παλιές και άλλες προεκλογικές εκστρατείες, όπως η τρέχουσα εκστρατεία σε γηροκομεία και οίκους ευγηρίας, ειδικά όταν το CDU και το SPD κάνουν εκστρατεία σε αυτά τα γηροκομεία, τα οποία διαχειρίζεται η Diakonie ή η Caritas, ή μπαινοβγαίνουν εκεί, και το AfD δεν έχει καν πρόσβαση για να παρουσιάσει τα προγράμματά του στους ηλικιωμένους. Αυτά είναι επίσης πράγματα επιρροής που κατά τη γνώμη μου δεν είναι δημοκρατικά».

Η επιμονή Μητσοτάκη για την επιστολική ψήφο

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο επιμένει όσον αφορά τη... χρησιμότητα της επιστολικής ψήφου, αλλά προωθεί και την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την επιστολική ψήφο και στις επόμενες εθνικές εκλογές τόσο για τους εντός όσο και για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς, κάνοντας λόγο για μια θεσμική τομή και «επίτευγμα δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόστηκε πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.


www.bankingnews.gr