Οι περιπτώσεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια Δεν είναι η πρώτη φορά, που ένα νεαρό παιδί βρίσκει τραγικό θάνατο ...
Οι περιπτώσεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ένα νεαρό παιδί βρίσκει τραγικό θάνατο σε κακοσυντηρημένα και επικίνδυνα παιχνίδια του λούνα παρκ. Άλλες τρεις περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και έχουν βυθίσει στο πένθος τις οικογένειες τους. Κοινός παρανομαστής το ανθρώπινο λάθος, η έλλειψη άδειας, οι προχειροδουλειές, η κακοκοσυντήρηση και η έλλειψη ελέγχων.
Αλμυρός Βόλου - 30 Αυγούστου 2019
Στις 30 Αυγούστου του 2019 το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί με τον θάνατο της 14χρονης Σεραίνα Χουλιαρά σε λούνα παρκ. Η άτυχη έφηβη είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στο τσιμέντο του χώρου της εμποροπανηγύρεως Αλμυρού Βόλου, καθώς, σε μία περιστροφή του μηχανήματος «χαλί», στο οποίο ο χειριστής του είχε προσδώσει ιλιγγιώδη ταχύτητα δεν κατάφερε να συγκρατηθεί στην θέση της. Το κορίτσι αφού «έφυγε» από τη θέση του από μεγάλο ύψος, κατέληξε πρώτα στο διπλανό, σε πολύ κοντινή απόσταση και εν λειτουργία μηχάνημα «ταψί», και στη συνέχεια στο έδαφος πίσω από αυτό.Μετά το τραγικό συμβάν ακολούθησαν έρευνες ενώ το «χαλί» κατασχέθηκε από τις αρχές
Δύο 24ωρα μετά το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης, τότε , σύμφωνα με το οποίο η ισχύς του «χαλιού» που σκότωσε την 14χρονη στο λούνα παρκ στον δήμο Αλμυρού ήταν οκτώ φορές μεγαλύτερη του κανονικού, η μητέρα της άτυχης Νίνας μιλούσε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους και ζητούσε την τιμωρία των υπευθύνων .
«Στη συγκεκριμένη κούρσα θα μπορούσαν να φύγουν κι άλλα παιδιά.Ας έλεγαν να μην ανέβουν παιδάκια πάνω, ότι δεν είναι 15 ίππων ότι είναι 120 ίππων να μπαίνουν μεγάλοι μόνο, να μην μπαίνουν παιδάκια και φεύγουν έτσι άδικα.Ποιος δε θα θύμωνε; Στη δική μου περίπτωση, ποιος δε θα θύμωνε; Γιατί έφυγε άδικα το παιδί μου. Στη συγκεκριμένη κούρσα θα μπορούσαν να φύγουν κι άλλα παιδιά! Γιατί ήταν τόσο δυνατή, πήγαινε τόσο...με ιλιγγιώδη ταχύτητα…Και οι πραγματογνώμονες που το 'βαλαν μπροστά από κάτω ήταν και ζαλίζονταν, όχι να ανέβεις πάνω!» περιέγραφε τότε συντετριμμένη η μητέρα της 14χρονης.
Ελληνικό - 27 Απριλίου 2014
Η απίστευτη τραγωδία είχε σημειωθεί γύρω στις 4 το απόγευμα της 27ης Απριλίου στο Ελληνικό. Ο άτυχος 13χρονος Βασίλης Ζωγράφου και η αδελφή του επισκέφθηκαν μαζί με τους γονείς τους το λούνα παρκ χωρίς τίποτα να προμηνύει το κακό που θα ακολουθούσε. Τα δύο αδέλφια, θέλοντας να διασκεδάσουν, επέλεξαν ένα από τα παιχνίδια του λούνα παρκ και μπήκαν σε μια κυλινδρική πλαστική κατασκευή, η οποία επέπλεε σε μια τεχνητή πλαστική πισίνα. Ξαφνικά, λόγω σφοδρής ριπής αέρα, η κυλινδρική κατασκευή, στην οποία επέβαιναν οι δύο ανήλικοι, απογειώθηκε σε ύψος περίπου 10 μέτρων, αιωρήθηκε στον αέρα, χτύπησε σε ξύλινα και μεταλλικά κιγκλιδώματα άλλου παιχνιδιού και στη συνέχεια προσγειώθηκε στο έδαφος. Στο λούνα παρκ επικράτησε χάος με τους γονείς των δυο παιδιών να τρέχουν πανικόβλητοι, μη μπορώντας να πιστέψουν τα όσα είχαν διαδραματιστεί μπροστά στα μάτια τους.
Από την πτώση, ο 13χρονος υπέστη κακώσεις στο κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά από τις οποίες επήλθε ο θάνατός του ενώ η 9χρονη αδελφή του που είχε τραυματιστεί σοβαρά στους πνεύμονες, κατάφερε τελικά να σωθεί μετά από νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το παραπεμπτικό βούλευμα, το λούνα παρκ λειτουργούσε χωρίς άδεια, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και στο οποίο υπήρχαν διάσπαρτα, διάφορα ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία δεν τηρούσαν τις απαραίτητες προδιαγραφές, δεν είχαν ελεγχθεί και δεν έφεραν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Ειδικότερα και σε ό, τι αφορά το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι κατηγορούμενοι δεν φρόντισαν να είναι ελεγχόμενη η πορεία της κυλινδρικής κατασκευής, η οποία θα έπρεπε να ήταν είτε αγκυροβολημένη στην πισίνα με σχοινί ή με άλλο τρόπο, είτε να υπήρχε κάγκελο ανάσχεσης ή περίφραξη γύρω από τη πισίνα, ώστε η κίνησή της να περιοριζόταν εντός της πισίνας και να μην επηρεαζόταν από τις καιρικές συνθήκες. Το δικαστήριο είχε κυρήξει ένοχους τον ιταλικής υπηκοότητας συντηρητή των παιχνιδιών του πάρκου και τον Έλληνα διαχειριστή της επιχείρησης για ανθρωποκτονία από αμέλεια (ενσυνείδητη) και σωματική βλάβη εξ αμελείας από υπόχρεο , κατηγορίες για τις οποίες είχαν κριθεί ένοχοι και σε πρώτο βαθμό με ποινή 6 ετών με αναστολή . Και στους δυο είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου.
Χαλκίδα - Ιούλιος 2009
Τον Ιούλιο του 2009 η 9χρονη, τότε, Αργυρώ Μπούρτζικα είχε πάει σε λούνα παρκ με τους γονείς της που είχε στηθεί στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα . Ανέβηκε μαζί με τη μητέρα της στο παιχνίδι της ταλάντωσης του λούνα παρκ όπου η μικρή Αργυρώ γλίστρησε από το κάθισμα χωρίς να υπάρχει ζώνη παρά μόνο ένα σίδερο βρισκόταν μπροστά από το θώρακας της και να πέφτει από μεγάλο ύψος μπροστά στα μάτια της μητέρας της . Μετά από πολλά χειρουργεία η μικρή Αργυρώ κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με τη ζωή και να αφήσει πίσω τον εφιάλτη. Οι γονείς της προσέφυγαν στα δικαστήρια όπου μετά από χρόνια καταδικάστηκε η 73χρονη ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ για τον τραυματισμό της κόρης τους σε δυο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για σωματική βλάβη από αμέλεια.
Ο πατέρας της μικρής Αργυρώς είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους για την περιπέτεια του παιδιού του : «Είχε ανέβει μαζί με τη μητέρα της κι εγώ βρισκόμουν από κάτω να τους κοιτάζω. Όταν ο χειριστής ανέπτυξε ταχύτητα , πήγα κοντά του και του είπα να το σταματήσει γιατί φοβόμουν ότι το παιδί θα πέσει. Όταν ξαφνικά είδα το παιδί μου να γλιστράει κάτω από τη μπάρα και να εκσφενδονίζεται…»
Δέκα χρόνια αργότερα η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια συνέχιζε κανονικά τη δραστηριότητά της με το συγκεκριμένο λούνα παρκ το οποίο αποδείχτηκε μοιραίο για την 14χρονη Σεραίνα Χουλιαρά στον Αλμυρό του Βόλου...
πηγη