Ενημέρωση και Σκέψη Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης σχολιάζει την περίεργη και ακατανόητη απόφαση, οι Βρυξέλλες να προσκαλ...
Ενημέρωση και Σκέψη
Ο δημοσιογράφος και αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης σχολιάζει την περίεργη και ακατανόητη απόφαση, οι Βρυξέλλες να προσκαλέσουν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 29 Αυγούστου (Gymnich).
Ο κ. Χαραλαμπίδης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για αυτή την απόφαση, αναφέροντας ότι η συγκυβέρνηση κατηγορεί τον Πρόεδρο και τον κύριο Γεραπετρίτη ότι εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας εν κρυπτώ. Επίσης, γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ και την επιστολή τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ που διαφωνούν με την πρόσκληση του Φιντάν.
Η συζήτηση συνεχίζεται με την ανάλυση των όρων που τίθενται για την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Χαραλαμπίδης υποστηρίζει ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στα κατεχόμενα, κάτι που θεωρεί ότι αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Αναφέρει ότι η πολιτική ισότητα που προωθείται δεν εξασφαλίζει την επιβίωση του Ελληνισμού της Κύπρου και ότι η λύση που προωθούν οι κύριοι Χριστοδουλίδης και Γεραπετρίτης νομιμοποιεί την τουρκική κατοχή.
Ο κ. Χαραλαμπίδης τονίζει ότι ο διάλογος που γίνεται δεν αποσκοπεί στην επανένωση ή την απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά στη διχοτόμηση της νήσου σύμφωνα με τους τουρκικούς στόχους από το 1956. Υποστηρίζει ότι ο διάλογος που διεξάγεται με την Τουρκία είναι παραπλανητικός και ότι η Τουρκία επιμένει στη λύση των δύο κρατών και την ισότιμη κυριαρχία. Στη συνέχεια, αναλύεται το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.
Ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι αυτό δημιουργεί προβλήματα στη διπλωματία. Προτείνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου πρέπει να απαιτήσει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν από οποιαδήποτε συζήτηση.
Ο κ. Χαραλαμπίδης ασκεί κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξή της σε τουρκικές υποψηφιότητες σε διεθνείς οργανισμούς, κάτι που θεωρεί ότι υποσκάπτει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφέρει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να δώσει εδάφη στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας ομοσπονδίας, θα πρέπει να προσφέρει εδάφη της ίδιας της Ελλάδας και όχι της Κύπρου. Τέλος, η συζήτηση καταλήγει με την επισήμανση ότι η Κύπρος είναι κομμάτι της Ελλάδας και ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα παραδώσει την Κύπρο στην Τουρκία. Ο κ. Κουίκ εκφράζει την ενόχλησή του για την κατεύθυνση που πήρε η συζήτηση, αλλά επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο με κάθε δυνατό τρόπο.
Ενημέρωση και Σκέψη