GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καταπέλτης ο καθηγητής Μάζης στις δηλώσεις Γεραπετρίτη για το Κυπριακό: «Ποιος είναι αυτός ο γενναίος, που έρχεται να διδάξει στον Κυπριακό λαό γενναιότητα;» (Βίντεο)

Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλίδη για υποχωρήσεις τις οποίες πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία - Δεν άκουσα ούτε μία φορ...

Σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλίδη για υποχωρήσεις τις οποίες πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία - Δεν άκουσα ούτε μία φορά τη λέξη εισβολή και κατοχή

Ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τομές στα γεγονότα» του τηλεοπτικού σταθμού SigmaLive και κληθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, για το Κυπριακό.

Ο καθηγητής φανερά ενοχλημένος από τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ανέφερε ότι «η έννοια της γενναιότητας που μου έμαθαν εμένα οι δάσκαλοί μου, είναι τελείως διαφορετική, αντιδιαμετρικά διαφορετική από αυτήν τη γενναιότητα που επικαλείται ο κύριος Γεραπετρίτης.

Υπενθυμίζεται πως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι η ακινησία και η αδράνεια στο Κυπριακό, η έλλειψη πολιτικής γενναιότητας οδήγησε σε πιο ακραίες θέσεις την Τουρκία, η οποία κάνει λόγο για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα κάτι που δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά.  «Μία τέτοια λύση δεν είναι αποδεκτή. Kαι δεν είναι αποδεκτή, όχι μόνο διότι δεν είναι μέσα στις δικές μας διαθέσεις, κυρίως διότι είναι εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο προδιαγράφεται από τις αποφάσεις. Άρα δεν συζητούμε για κάτι τέτοιο», είπε.

«Συζητούμε για τη λύση η οποία είναι εντός πλαισίου. Συζητούμε για μία λύση, η οποία θα δώσει μία νέα πνοή. Θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία του παρελθόντος, του Crans Montana ενδεχομένως, αλλά θα προστεθούν και νέα στοιχεία, ελπίζουμε, τα οποία θα δώσουν μία μεγαλύτερη ώθηση», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μάζης σχολίασε και τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας λέγοντας: "Αντιθέτως οι μεγάλες υποχωρήσεις τις οποίες πρέπει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με τα λεγόμενα του Χριστοδουλίδη στη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Πολίτης, την οποία άκουσα με πολλή προσοχή, νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τις δούμε να υλοποιούνται. Επίσης εκείνο το οποίο είπε πάλι ο Χριστοδουλίδης στην ίδια συνέντευξη, ήταν ότι πρέπει να φροντίσουμε να καταλάβουμε ότι η Τουρκία θα πάρει περισσότερα από αυτά τα οποία έχει σήμερα».

Πρόσθεσε ότι «δεν άκουσα ούτε μία φορά τη λέξη εισβολή και κατοχή, λες και όλο αυτό που ζει αυτή τη στιγμή η ΚΔ και ο ελληνισμός, μας έπεσε από κάποιο αστέρι του υπερτάτου διαστήματος. Λες και δεν υπήρξε κάποια διαδοχή ιστορική που μας έφερε εδώ. Λες και ξεχάσαμε ότι το διεθνές δίκαιο καταγγέλλει την εισβολή και την κατοχή. Λες και ξεχάσαμε τι λέει η συνθήκη εγγυήσεως και η συνθήκη ασφάλειας στο κυπριακό σύνταγμα. Λες και οι Τούρκοι δικαίως παραμένουν μετά την έστω όποια αποκατάσταση της δημοκρατίας συνέβη στο νησί.

Λες και δεν υπήρξαν τουλάχιστον επτά διεθνή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν επί του σώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα αυτά τα οποία όπως ξέρετε βάσει της διεθνούς τους χρήσεως, δεν είναι παραγράψιμα, δεν παραγράφονται, όλα αυτά τα βάλαμε κάτω από το χαλί και μας ζητούν γενναιότητα, άκουσον-άκουσον, γενναιότητα στις παραχωρήσεις. Έχω άλλη αντίληψη για τη γενναιότητα».

Σημείωσε δε ότι «αν έχουμε γενναιότητα, τουλάχιστον διεκδικούμε πρώτον, μη απεμπολώντας τα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Εισβολή, κατοχή και επτά τουλάχιστον διεθνή εγκλήματα διαπραχθέντα από την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου και καταγραφέντα από τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, τους διεθνείς οργανισμούς και τον ΟΗΕ, ο οποίος όπως βλέπετε δεν επιδεικνύει και καμιά ιδιαίτερη ελληνολατρεία …

Δείτε τη συνέντευξη του καθηγητή.


Καταληκτικά, ανέφερε ότι «εάν αυτά τα πράγματα δεν τα διεκδικούμε ούτε καν στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου, εάν έχουμε ξεχάσει ότι όλη η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εμείς οι ευρωπαϊστές, αναφέρομαι στον κ.Χριστοδουλίδη, που μας είπαν ότι είναι ευρωπαϊστές και ότι θα επιλύσουν το Κυπριακό με βάση τον ευρωπαϊκό πολιτικό και νομικό πολιτισμό, ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος … αυτά τα ξεχάσαμε και ζητούμε γενναιότητα από ποιους; Από αυτούς ακόμα δεν βρήκαν τους 1500 αγνοουμένους; Από αυτούς οι οποίοι θρηνούν, από μάνες που ακόμα ζουν και θρηνούν τα παιδιά τους; Από αυτούς οι οποίοι ζουν την καταστροφή των πολιτιστικών τους μνημείων; Από αυτούς οι οποίο αντιμετώπισαν το έγκλημα του βιασμού και της καταστροφής; Από αυτούς οι οποίοι δολοφονήθηκαν και έχασαν τις περιουσίες τους; Από ποιους ζητούν περισσότερη γενναιότητα; Ποιος είναι αυτός ο γενναίος, ο οποίος έρχεται να διδάξει αυτόν τον λαό, τον κυπριακό λαό, για γενναιότητα;»

πηγη