Τι μεταδίδει το Bloomberg Η Σαουδική Αραβία απείλησε την Δύση ότι στην περίπτωση που οι G7 προχωρήσουν στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών σ...
Τι μεταδίδει το Bloomberg
Η Σαουδική Αραβία απείλησε την Δύση ότι στην περίπτωση που οι G7 προχωρήσουν στην κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να τα προσφέρουν στην Ουκρανία ως στήριξη, τότε το βασίλειο θα πουλήσει μέρος ή και όλα τα ευρωπαϊκά ομόλογα που έχει στην κατοχή του!
Σύμφωνα με το Bloomberg αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας φέρονται να έκαναν «καλυμμένες απειλές» προς τα κράτη της Ομάδας των Επτά (G7) ότι το βασίλειο θα πουλούσε ευρωπαϊκά χρέη εάν οι Δυτικοί σύμμαχοι προχωρούσαν στην κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο δικές του αξιόπιστες πηγές με πρόσβαση στο παρασκήνιο.
Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στην κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από δυτικούς συμμάχους.
Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι οι Σαουδάραβες αφού μίλησαν για τα ευρωπαϊκά χρέη εκφράστηκαν ονομαστικά για το γαλλικό χρέος δίνοντας την εντύπωση ότι η Γαλλία θα ήταν η πρώτη χώρα που θα χτυπούσαν, ίσως γιατί τη θεωρούν τον πιο αδύναμο «κρίκο» στην Δύση αυτή τη στιγμή.
Οι απειλές έγιναν πριν από τις συζητήσεις της G7 τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της G7 τελικά κατέληξαν σε συμφωνία για ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία με δάνειο 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους, με την αποπληρωμή των τόκων να γίνεται από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε δήλωση στο Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας είπε:
«Η σχέση μας με το G7 και άλλους είναι αμοιβαίου σεβασμού και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο Bloomberg ότι δεν είναι σαφές εάν το Ριάντ φέρεται να ενήργησε ως αλληλέγγυο προς τη Μόσχα, στα πλαίσια της συμμαχίας τους στα BRICS ή εάν φοβάται ότι η κατάσχεση τω περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει προηγούμενο για περισσότερες χώρες να το κάνουν στο μέλλον.
H πώληση ευρωπαϊκών και γαλλικών ομολόγων από τη Σαουδική Αραβία μπορεί σε πρώτη φάση να μην προκαλούσε τεράστιες ρήξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας με πρώτη απ’όλες τα ΗΑΕ.
Στην συνέχεια θα προχωρούσε σε παρόμοια ενέργεια και το Κατάρ.
Φυσικά θα υπήρχαν παρόμοιες απαντήσεις και από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά αλλά και τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό όμως θα σήμαινε στο τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έμενε χωρίς φυσικό αέριο σε μία περίοδο που ακόμα δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από αυτό και η οικονομική καταστροφή θα ήταν πραγματικά τεράστια.
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει λάβει συγκεκριμένη θέση για τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, έχοντας παραλείψει την παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα στην Ελβετία και αρνούμενη να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της για την ειρήνη που καταδικάζει τη Ρωσία.
Η Σαουδική Αραβία φιλοξένησε προηγουμένως μια διεθνή σύνοδο κορυφής για μία φόρμουλα ειρήνης για την Ουκρανία τον Αύγουστο του 2023.
Η χώρα έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τις ανταλλαγές κρατουμένων με τη Ρωσία, επιτρέποντας στην Ουκρανία να επιτύχει μια μεγάλη ανταλλαγή με τη συμμετοχή σχεδόν 300 ατόμων τον Σεπτέμβριο του 2022.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία διατηρεί στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία , οι οποίοι ενισχύθηκαν μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Με λίγα λόγια εάν πραγματοποιηθούν οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων από όλες τις πλευρές, τότε θα ξεκινήσουν και άλλες άσχημες καταστάσεις:
Θα χαθεί η Σ.Αραβία για η Δύση, όπως και τα ΗΑΕ και το Κατάρ και το Κουβέιτ και θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την Κίνα η οποία διαθέτει τα για να στηρίξει την νέα κατάσταση.
Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της εισόδου της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου αλλά και του Ιράν σε ένα κοινό «μπλοκ».
Στην πραγματικότητα ολόκληρη Μέση Ανατολή έχει τεθεί υπό τον ρωσοκινεζικό έλεγχο και στις ΗΠΑ ακόμα δεν το έχουν καταλάβει…
Η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακό στοιχείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό διαχωρισμό του πλανήτη σε δύο μέρη:
Στην Δύση με τους περιορισμένους πλέον ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους όπως και με τα σοβαρά δημογραφικά προβλήματα και στην Ανατολή μαζί με το λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.
Ανατολή και Νότος υπό την καθοδήγηση των BRICS και την διαφαινόμενη δημιουργία από αυτούς, του νέου νομίσματος που θα βασίζεται στο χρυσό και σε άλλες «σταθερές αξίες», θα μπορούν να κυριαρχήσουν με ευκολία στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
πηγη