Ειδικοί αναλυτές: Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από την μεγαλόνησο με την πένα αλλά με την ξιφολόγχη - Η Άγκυρα έφτασε στο σημείο ...
50 Years Later: Turkey’s ‘Cyprus Model’ Is Still Dangerous - https://t.co/eBxiEKYrTr
— Michael Rubin (@mrubin1971) July 21, 2024
Την ίδια στιγμή “ βόμβα” ρίχνει ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν για την Τουρκία και τα σχέδια της για την Κύπρο.
“Το Κυπριακό μοντέλο της Τουρκίας στην Κύπρο, θα μπορούσε να καταστρέψει τη διεθνή φιλελεύθερη τάξη.
Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.
Τα τουρκικά επιχειρήματα ότι παρενέβησαν για να προστατεύσουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό είναι ψευδή.
Η μεγάλη αρπαγή γης από την Τουρκία που αφορά περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού έγινε μετά το πέρας της κρίσης και στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε φωναχτά τον περασμένο Μάρτιο στο τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό: «Ίσως αν είχαμε επιτεθεί νότια στην Κύπρο τότε, και το λέω αυτό ως παιδί της εποχής, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα να είσαι μόνο δική μας».
Το αποτέλεσμα δεν ήταν η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά μάλλον ο πολιτιστικός χαμός τους.
Η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίζει τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους ως ισότιμους, αλλά οι δύο πλευρές έχουν ξεχωριστούς πολιτισμούς και διαλέκτους.
Οι Τούρκοι της Ανατολίας, όπως ο ίδιος ο Ερντογάν, τείνουν να είναι πολύ πιο συντηρητικοί θρησκευτικά.
Αντίθετα, οι Τουρκύπριοι, συνηθισμένοι να ζουν σε ένα νησί διάσπαρτο με τους χριστιανούς αδελφούς τους, είναι πολύ λιγότερο δογματικοί και πιο ανεκτικοί σε άλλες θρησκείες.
Σήμερα, η τουρκοκρατούμενη ζώνη αρνείται συστηματικά στους ιθαγενείς Τουκοκυπρίους ουσιαστική πολιτική εκπροσώπηση καθώς αξιωματούχοι τύπου Κουίσλινγκ, κάνουν κάλυτερα την δουλειά για την Τουρκία.
Εάν η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να ανατρέψει την κατοχή της Τουρκίας, γιατί να μην αναγνωρίσει απλώς τη νέα πραγματικότητα;
Ο Ερντογάν πιέζει σκληρά για ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον ενθαρρύνει αρνούμενο να χρησιμοποιήσει την λέξη «κατοχή» για να περιγράψει τις ενέργειες της Τουρκίας.
Το να επιτραπεί στην Τουρκία να επωφεληθεί από το κυπριακό μοντέλο θα ήταν καταστροφή, ωστόσο για τρεις λόγους.
Πρώτον, δικαιολογεί τη χρήση από την Τουρκία του μοντέλου κατοχής της Κύπρου αλλού.
Δεύτερον, νομιμοποιεί την τακτική της Ρωσίας να αποσπά παράνομα κράτη από τους γείτονές της όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία.
Τρίτον, δημιουργεί χώρους στους οποίους ευδοκιμούν η τρομοκρατία και το ξέπλυμα χρήματος.
Η τουρκική κατοχή της Κύπρου ξεκίνησε μια διαδικασία που εκτυλίχθηκε με την πάροδο των ετών.
Η εθνοκάθαρση ακολούθησε στενά την αρχική εισβολή. Οι Τούρκοι έσβησαν την ελληνική γλώσσα και κατέστρεψαν ελληνικές εκκλησίες.
Η Άγκυρα προσπάθησε να οργανώσει τον τοπικό αυτόχθονα πληθυσμό, αλλά αποκλείοντας την πλήρη συμμετοχή τους στο τουρκικό αυτοκρατορικό σχέδιο, μετέφερε εποίκους στην περιοχή.
Η Άγκυρα άρχισε επίσης να συνδέει την κατεχόμενη ζώνη στην Κύπρο με την ίδια την Τουρκία, επιβάλλοντας το τουρκικό νόμισμα, συνδέοντας την κατεχόμενη ζώνη με το ταχυδρομικό σύστημα της Τουρκίας, καθιστώντας τα τουρκικά επίσημη γλώσσα, επιβάλλοντας το κρατικό πρόγραμμα σπουδών της Τουρκίας, ιδρύοντας τοπικά παραρτήματα για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας και επιτρέποντας ταξίδια χωρίς βίζα.
Ενώ η τουρκική ζώνη κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία της μόλις το 1983, παραμένει τουρκική αποικία.
Για παράδειγμα η Γαλλία του Βισύ είχε περισσότερη ανεξαρτησία από τη Γερμανία από ό,τι η λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” από την Τουρκία”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.
Ο αγώνας λοιπόν του ελληνισμού είναι μεγάλος και ιερός, η Κύπρος θα πρέπει ολόκληρη και ακέραιη να ενσωματωθεί στο ελληνικό κράτος μελλοντικά, αυτός είναι ένας σκοπός που οφείλουμε να προετοιμασθούν όλοι στην χώρα μας και στο νησί, και όλα τα άλλα είναι απλά σενάρια.
πηγη