GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Από το πετροδολάριο στο Πετρογιουάν και στα ψηφιακά νομίσματα

Νάσος Πετράκης Το 2005, το Σύμφωνο Quincy, το οποίο υπογράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1945 και εγγυήθηκε την επιβίωση του καθεστώτος της Σαουδι...

Νάσος Πετράκης

Το 2005, το Σύμφωνο Quincy, το οποίο υπογράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1945 και εγγυήθηκε την επιβίωση του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, ανανεώθηκε για άλλα 60 χρόνια από τον τότε πρόεδρο Μπους και τον βασιλιά Αμπντουλάχ Μπεν Αμπντελαζίζ Αλ Σαούντ. Μια χώρα πούλησε το μέλλον της με αντάλλαγμα το πετρέλαιο και την Aramco, τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, που το εμπορεύεται.

Το 1973, ο πόλεμος μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ άλλαξε την εξίσωση που μέχρι τότε βασιζόταν στις συνθήκες της μεταπολεμικής περιόδου και στο σύστημα του Μπρέτον Γουντς. Οι ΗΠΑ έκαναν ένα ακόμη βήμα προς τον παρασιτισμό: το πετρέλαιο αντικαταστάθηκε από το πετροδολάριο.

Έχει μείνει στην ιστορία ως «η πετρελαϊκή κρίση». Οι αραβικές χώρες παραγωγής έθεσαν εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε χώρες συνένοχους με το Ισραήλ. Διήρκεσε μόνο τέσσερις μήνες, αλλά η πετρελαϊκή κρίση δεν υποχώρησε σχεδόν ποτέ. Είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η κρίση κορυφώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1974 με μια απειλητική ομιλία του προέδρου Νίξον ενώπιον του Κογκρέσου. Το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας έπρεπε να υποχωρήσει και να άρει το εμπάργκο με αντάλλαγμα την υπόσχεση για λύση στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο. Το Ισραήλ επρόκειτο να αποσυρθεί από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη που κατέλαβε στο πόλεμο του 1967.

Η δέσμευση δεν εκπληρώθηκε ποτέ γιατί το ...


.