Από οχιές έως περίεργα τροπικά φίδια και βόες έχει κληθεί να συλλέξει από σπίτια και δρόμους στη Θεσσαλονίκη και άλλων περιοχών ο Στέλιος Γε...
Από οχιές έως περίεργα τροπικά φίδια και βόες έχει κληθεί να συλλέξει από σπίτια και δρόμους στη Θεσσαλονίκη και άλλων περιοχών ο Στέλιος Γερονυμάκης της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Προφανώς κάποιοι ανεύθυνοι πολίτες βαρέθηκαν τα ερπετά που αγόρασαν και αποφάσισαν να τα εγκαταλείψουν στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα, φίδια, όπως βόες και οχιές, μέχρι μεγάλες σαύρες όπως ο «γενειοφόρος δράκος» που βρέθηκε στην Άνω Πόλη, έχουν κατακλύσει τη συμπρωτεύουσα.
Οι διαπιστώσεις στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας προκαλούν ανησυχία. Τροπικά φίδια και σαύρες βρίσκονται σε δρόμους, επειδή εκείνοι που κάποτε πλήρωσαν για να τα αγοράσουν, τα βαρέθηκαν και θέλησαν να τα ξεφορτωθούν με ένα τρόπο, παντελώς ασυνείδητο. Ο βόας που βρέθηκε στη Σάμο, ο «γενειοφόρος δράκος» που εντοπίστηκε στην Άνω Πόλη, μαζί με δεκάδες οχιές στη Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της, έρχονται να δείξουν τις διαστάσεις του προβλήματος, το φετινό καλοκαίρι.
Από οχιές έως περίεργα τροπικά φίδια και βόες έχει κληθεί να συλλέξει από σπίτια και δρόμους στη Θεσσαλονίκη και άλλων περιοχών ο Στέλιος Γερονυμάκης της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Μόλις πρόσφατα κλήθηκε να μαζέψει έναν γενειοφόρο δράκο, μια τεράστια σαύρα από την Άνω Πόλη που κατάφερε και το έσκασε από το σπίτι και το «αφεντικό» της. «Ο δράκος ανήκει σε μια κοπέλα που μόλις είδε τις δημοσιεύσεις επικοινώνησε μαζί μου για να το πάρει πίσω» είπε στο thestival.gr o κ. Γερονυμάκης.
Η αίσθηση που υπάρχει φέτος το καλοκαίρι είναι ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με φίδια – και κυρίως με οχιές– που ως άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες κόβουν βόλτες σε αυλές και σπίτια, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Γερονυμάκης «εμείς κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 κλήσεις για απομάκρυνση ερπετών, οι οχιές είναι μόλις 10- 11. Απλά πλέον με τα social media έχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις και δίνεται η αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα φίδια».
Ο κ. Γερονυμάκης έχει εκπαιδευτεί για να μπορεί να γνωρίζει το κάθε είδος φιδιού, πώς μπορεί να τα πιάνει και να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον όταν αυτό επιτρέπεται διότι όπως αποκάλυψε στο thestival.gr τα περισσότερα φίδια που καταλήγουν στους δρόμους ενός αστικού περιβάλλοντος είναι τροπικά φίδια που κάποιοι ασυνείδητοι αφού τα αγόρασαν από pet shop στη συνέχεια τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν όπου βρουν.
«Πρόσφατα βρέθηκε ένας βόας στη Σάμο ο οποίος κατέληξε σε εμένα και το φιλοξενώ στο σπίτι μου» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή εκτός από το βόα έχει στο σπίτι του άλλα τρία τροπικά φίδια.
Όσον αφορά στο τι τρώνε οι βόες και τα τροπικά φίδια η απάντηση είναι λίγο σοκαριστική. «Κατεψυγμένα ποντίκια που πωλούνται ως τροφή στα pet shop» είπε ο κ. Γερονυμάκης.
«Μια κοπέλα επειδή είχε φοβία με τα ερπετά και για να την ξεπεράσει αγόρασε ένα φίδι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε την ιστορία της. Και μετά μου είπε ότι την ξεπέρασε την φοβία της κι ότι πλέον δεν θέλει να κρατήσει το φίδι. Αυτό είναι πιο έντιμο, το σέβομαι. Φρόντισα το φίδι εγώ. Όχι σαν άλλους που τα παρατάνε όπου βρουν» τόνισε ο κ. Γερονυμάκης.
Η θέα ενός τεράστιου ή και μικρότερου φιδιού προκαλεί τρόμο στην πλειονότητα των ανθρώπων. Ο κ. Γερονυμάκης συμβουλεύει τους πολίτες να έχουν μόνο οπτική επαφή με το φίδι και να μην προσπαθήσουν να το εγκλωβίσουν. «Απλά να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και την πυροσβεστική οι οποίες μας ειδοποιούν για να πάμε στο σημείο που βρίσκεται το ερπετό και να το συλλέξουμε και αν είναι ελληνικό φίδι να το ελευθερώσουμε στο βουνό ή αν είναι τροπικό θα το φιλοξενήσουμε εμείς» ανέφερε.
πηγη