GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πύρινη Λαίλαπα: Οι Ρώσοι έριξαν για πρώτη φορά βόμβα FAB-3000 τριών τόνων στην Ουκρανία (Βίντεο)

Δεν πέτυχε με μεγάλη ακρίβεια στον στόχο, ωστόσο δεν τα πήγε και άσχημα για την πρώτη της επιχειρησιακή χρήση με κιτ UMPK Όπως σας είχαμε εν...

Δεν πέτυχε με μεγάλη ακρίβεια στον στόχο, ωστόσο δεν τα πήγε και άσχημα για την πρώτη της επιχειρησιακή χρήση με κιτ UMPK

Όπως σας είχαμε ενημερώσει κάποιες εβδομάδες νωρίτερα, η Ρωσία είχε ξεκίνησε να παράγει την ισχυρότατη εναέρια βόμβα FAB-3000 M-54 βάρους 3 τόνων. Το πυρομαχικό αυτό προορίζονταν για χρήση συνδυαστικά με το κιτ UMPK, το οποίο μετατρέπει μη κατευθυνόμενες εναέριες βόμβες σε πυρομαχικά ακριβείας και παρατεταμένου βεληνεκούς.

Πρώτη Χρήση της Βελτιωμένης Βόμβας στην Ουκρανία

Από ότι φαίνεται η ανάπτυξη και παραγωγή αυτού του φονικού ρωσικού πυρομαχικού ολοκληρώθηκε. Όχι μόνο η Μόσχα διαθέτει την βόμβα FAB-3000 με το κιτ UMPK στο οπλοστάσιό της, αλλά την χρησιμοποίησε πριν λίγο για πρώτη φορά στην Ουκρανία πλήττοντας ένα κτήριο.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα, το κτήριο βρίσκονταν στο χωριό Λίπτσι, βόρεια του Χαρκόβου. Ο εν λόγω οικισμός απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πόλη Βολτσάνσκ του Χαρκόβου, όπου λαμβάνουν χώρα σφοδρότατες μάχες μεταξύ του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού. 

Η FAB-3000 εξοπλισμένη με το κιτ UMPK είναι σήμερα η βαρύτερη και καταστροφικότερη κατευθυνόμενη βόμβα ακριβείας σε ολόκληρο το ρωσικό οπλοστάσιο. Η πρώτη της χρήσης στο πεδίο της μάχης κατά πάσα πιθανότητα δεν εκτυλίχθηκε όπως περίμεναν οι Ρώσοι, τουλάχιστον βάσει του αποτελέσματος που βλέπουμε στο βίντεο. Όπως παρατηρείτε και εσείς, η ρωσική βόμβα δεν έφτασε τον στόχο της, ίσως εξαιτίας κάποιου προβλήματος με το σύστημα πλοήγησης και ελέγχου του κιτ UMPK.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν πως το κτήριο που στοχεύθηκε ήταν ένα νοσοκομείο, ωστόσο δεν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό. Ξέρουμε πάντως πως τις τελευταίες ημέρες το χωριό Λίπτσι έχει γίνει στόχος απανωτών ρωσικών βομβαρδισμών εξαιτίας της θέσης του στον στρατιωτικό χάρτη της Ουκρανίας.

Όσο για την ίδια την βόμβα FAB-3000 M-54 να σας ενημερώσουμε πως πρόκειται για βόμβα μήκους 3,3 μέτρων, διαμέτρου 1 μέτρου και συνολικού βάρους 3.067 κιλών. Το πυρομαχικό διαθέτει περίπου 1,2 τόνους εκρηκτικών εντός του. Αν και η βόμβα είναι πολύ πιο καταστροφική από τις αντίστοιχες βόμβες FAB-250 και FAB-500 που χρησιμοποιεί συχνά η Μόσχα στην Ουκρανία, για να γίνει εξίσου αποτελεσματική πρέπει να διορθωθούν τα όποια ζητήματα με την ακρίβειά της.

Τέλος, να σημειώσουμε πως κατά πάσα πιθανότητα τις βαριές αυτές βόμβες μεταφέρουν και ρίχνουν ρωσικά βομβαρδιστικά-μαχητικά τύπου Su-34. Βέβαια παραμένει άγνωστο ποια είναι η μέγιστη εμβέλεια πυρός αυτών των όπλων.


πηγη