GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Κούβα: Έφτασαν τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Αβάνα – Σε απόσταση «εκτός βολής» παρακολουθεί το αμερικανικό Ναυτικό

Οι Αμερικανοί ακολούθησαν τα ρωσικά πλοία με 3 αντιτορπιλικά AEGIS και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν σήμερ...


Οι Αμερικανοί ακολούθησαν τα ρωσικά πλοία με 3 αντιτορπιλικά AEGIS και 1 αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας

Ρωσικά πολεμικά πλοία έφτασαν σήμερα στο λιμάνι της Αβάνας, μια κίνηση που ΗΠΑ και Κούβα διαβεβαίωσαν ότι δεν συνιστά απειλή.

Ωστόσο, αυτή η ενέργεια εκλήφθηκε ευρέως ως δείγμα ρωσικής δύναμης, σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το πρώτο πλοίο που έφτασε ήταν το πλοίο καυσίμων Akademik Pashin και το ρυμουλκό Nikolay Chiker, με τη φρεγάτα Admiral Gorshkov και το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan να ακολουθούν.

Τα πλοία πραγματοποίησαν πυραυλικές ασκήσεις στον Ατλαντικό καθ’ οδόν προς την Κούβα, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

 Η Κούβα χαρακτήρισε την επίσκεψη ως συνήθη πρακτική πλοίων φιλικών χωρών, ενώ δήλωσε ότι τα πλοία δεν μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κάτι που επιβεβαίωσε και Αμερικανοί αξιωματούχοι. 


Η χρονική στιγμή της επίσκεψης δεν είναι τυχαία.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία, η Ρωσία υπενθυμίζει ότι μπορεί να αμφισβητήσει την αμερικανική επιρροή ακόμα και στην «αυλή» της Ουάσιγκτον.

Ο καθηγητής Γουίλιαμ Λεογκράντε από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κούβα είναι ο τρόπος του Πούτιν να υπενθυμίσει στον Μπάιντεν ότι η Μόσχα μπορεί να αμφισβητήσει την Ουάσιγκτον στη δική της σφαίρα επιρροής.

Η στάση των ρωσικών πλοίων στην Αβάνα συμπίπτει με μια από τις χειρότερες κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις στην Κούβα εδώ και δεκαετίες.

Η Ρωσία έχει ήδη παραδώσει 90.000 μετρικούς τόνους πετρελαίου στην Κούβα τον Μάρτιο για να ανακουφίσει τις ελλείψεις και έχει υποσχεθεί περαιτέρω βοήθεια σε έργα υποδομής και ενέργειας.

Η ιστορία έχει μεγάλη σημασία για την Κούβα, ιδίως όταν πρόκειται για τις σχέσεις με τη Ρωσία και την προκάτοχό της, τη Σοβιετική Ένωση.

Σήμερα, οι δύο χώρες ενισχύουν ξανά τους δεσμούς τους, με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ να επισκέπτεται τη Μόσχα και να διαβεβαιώνει τον Πούτιν για την υποστήριξη της Αβάνας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά αμερικανικά πολεμικά πλοία ακολούθησαν τον ρωσικό στόλο καθώς περνούσε από την πολιτεία της Φλόριντα καθοδόν προς την Κούβα.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, περιλαμβάνοντας τα αντιτορπιλικά USS Truxtun, USS Donald Cook και USS Delbert D. Black, καθώς και ένα πλοίο της ακτοφυλακής, το Stone, και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας Boeing P-8.

Η αμερικανική παρουσία υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην παρακολούθηση των ρωσικών κινήσεων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν ανησυχούσε για τη δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή, ενέκρινε την ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων και του αναγνωριστικού αεροπλάνου στην περιοχή.

πηγη