GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τροπολογία της κυβέρνησης: Σε ρόλο «Εισαγγελέα» η ΤτΕ για την απιστία τραπεζιτών - Θα ζητείται γνωμοδότηση

Δύο επιθεωρητές της ΤτΕ θα συντάσσουν έκθεση Τροπολογία για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών σε θέματα απιστίας κατέθεσε η κυβέρν...

Δύο επιθεωρητές της ΤτΕ θα συντάσσουν έκθεση

Τροπολογία για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών σε θέματα απιστίας κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ, με βάση την οποία στον έλεγχο για πιθανή απιστία -στην περίπτωση που κρίνει κάτι τέτοιο η εισαγγελική αρχή- θα ζητείται η γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ως το πλέον αρμόδιο εποπτικό όργανο.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο (2) επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύφος αυτής».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση προχώρησε στην επίμαχη Τροπολογία, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η τεχνική πολυπλοκότητα που διέπει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και η οποία συνθέτει ένα πολύπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Εκ τούτου κρίνεται αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ζήτημα υποβοήθησης των εισαγγελικών αρχών να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα κατά στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης για έγκλημα απιστίας μέσω σύνταξης σχετικής έκθεσης επιθεωρητών από Τράπεζα Ελλάδος», υπογραμμίζεται.

Δήμας: Η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν εξαρτάται από υποκειμενικές σταθμίσεις της Εισαγγελικής Αρχής

Στην προτεινόμενη διάταξη που αφορά το αδίκημα της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, όταν στρέφεται κατά πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας.
«Πρέπει όποιος χορηγεί το δάνειο ή κάνει αναδιάρθρωση ή πωλεί μετοχές του Δημοσίου όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να έχει την βεβαιότητα ότι αν τηρήσει τους κανόνες, δεν θα έχει προβλήματα».

Η τροπολογία, υπογραμμίζει, αξιοποιείται η γνώση ειδικών και επιτρέπει να διαπιστωθεί με αμερόληπτο τρόπο αν συντρέχει η αντικειμενική υπόσταση της απιστίας.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια ανέφερε:
«Η άσκηση της ποινικής δίωξης δεν εξαρτάται από υποκειμενικές σταθμίσεις της Εισαγγελικής Αρχής.
Πώς ρυθμιζόταν όμως μέχρι σήμερα αυτή η περίπτωση; Η απιστία κατά πιστωτικού ιδρύματος; Απαιτείτο έγκληση για να ασκηθεί ποινική δίωξη».

www.bankingnews.gr