GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πύρινος εφιάλτης: Νεκρός 45χρονος στην Σταμάτα που έχει γίνει «κάρβουνο» – Οι φλόγες κατακαίουν την Κερατέα

Ένα νεκρό θρηνούμε έως τώρα από τις καταστροφικές φωτιές που πλήττουν την Αττική. Ο άτυχος 45χρονος κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Σταμάτα...


Ένα νεκρό θρηνούμε έως τώρα από τις καταστροφικές φωτιές που πλήττουν την Αττική. Ο άτυχος 45χρονος κατά τη διάρκεια της φωτιάς στην Σταμάτα έσβησε μέσα στις φλόγες που τύλιγαν την περιοχή.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, οι διασώστες του οποίου επανέφεραν τον άνδρα και στη συνέχεια μετεφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου όπου δυστυχώς λίγο αργότερα κατέληξε.

Παρά τις προειδοποιήσεις, παρά τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, η χώρα γίνεται για ακόμη μια φορά μάρτυρας μιας ολοσχερούς  καταστροφής του φυσικού της πλούτου.

Το μόνο νέο στοιχείο τα…  drones του υπουργείου «Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» τα οποία εντοπίζουν τις πυρκαγιές. Ένα στοιχείο όμως που αποδεικνύεται  άνευ ουσιαστικής σημασίας αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα έτσι και αλλιώς.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία  χωρίς επαρκή μέσα, για ακόμη μια χρονιά, βρίσκεται στα όριά της, ενώ η κατάργηση της Δασικής Υπηρεσίας η οποία ξεκίνησε το 1986 και επίσημα το 1998, όταν το έργο της δασοπυρόσβεσης ανέλαβε αποκλειστικά το ΠΣ έχουν συμβάλει στις σημερινές καταστάσεις που βιώνει η χώρα.

Μετά τις  μεγάλες φωτιές σε Πάρνηθα και Σέριφο όχθες, σήμερα η Αττική πλήττεται ξανά με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά δύσκολη τόσο στα βόρεια με τη φωτιά στη Σταμάτα όσο και στα νότια με τη φωτιά στην Κερατέα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες υπάρχει αναζωπύρωση  στην Κερατέα με κατεύθυνση προς Σούνιο, ενώ στην Σταμάτα  ένας 45χρονος άνδρες πέθανε από ανακοπή καθώς δεν άντεξε το θέαμα του φλεγόμενου σπιτιού του.

Σημαντικές ζημιές έχουν σημειωθεί σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Μαρκάτι και Πλάκα Κερατέας.

Η πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή έχει απλωθεί σε τέσσερις διαφορετικές εστίες και οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να τις περιορίσουν. Στην περιοχή της Πλάκας κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες με ό,τι μέσο διαθέτουν.

Το έργο της Πυροσβεστικής για να ελεγχθεί η κατάσταση στην Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς οι δυνάμεις της έχουν διαμοιραστεί στην φωτιά στην Σταμάτα που βρίσκεται κοντά στα σπίτια και στη φωτιά στην Κερατέα που έχει ήδη κάψει σπίτια και ιδιοκτησίες.

Η φωτιά στη Σταμάτα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καίει δασική έκταση σε μια ακτίνα τουλάχιστον 1,5 χιλιομέτρου. Έχει ζητηθεί ήδη η εκκένωση των περιοχών Αμυγδαλέζα, Γαλήνης και Ροδόπολης, ενώ μήνυμα στάλθηκε και στον Διόνυσο, όπου έχουν φτάσει οι καπνοί.

Συγκεκριμένα, στις 16:17, εκδηλώθηκε φωτιά σε δασική έκταση στη Σταμάτα Αττικής, και αυτή δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, η οποία επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που η ταχύτητά τους έφτανε τα 70 χιλιόμετρα την ώρα.

Στην Σταμάτα επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 14 εναέρια μέσα, 6 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Δύσκολη παραμένει και η κατάσταση στην Κερατέα με τη φωτιά να έχει κάψει σπίτια και ιδιοκτησίες ενώ υπάρχουν κάποιες αναζωπυρώσεις μέσα σε χαράδρες. Χαρακτηριστικό είναι πως η πυρκαγιά δεν είχε ενιαίο μέτωπο, αλλά 4 διαφορετικές εστίες. Πάνω από 140 πυροσβέστες επιχείρησαν και στις 4 εστίες με συνεχείς ρίψεις των 17 εναέριων σε κάθε εστία.

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής «η σημερινή ημέρα είναι η δυσκολότερη που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Οι πυροσβέστες και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες με τις φλόγες σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική, έχουν ξεσπάσει δύο μεγάλες και εξαιρετικά επικίνδυνες πυρκαγιές.

Στις 11:54, σήμερα το πρωί, ενημερώθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για την πυρκαγιά στην Πλάκα Κερατέας. Κατά την έναρξή της, δίπλα σε διάσπαρτες κατοικίες, έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, που η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 60 χιλιόμετρα την ώρα.

Η πυρκαγιά κινήθηκε πολύ γρήγορα, προς τις περιοχές, Παλαιοκαμάριζα, Μαρκάτι, Πλάκα, Πανόραμα, Άγιο Γεώργιο Θορικού και Άγιο Κωνσταντίνο.

Εξ αιτίας της επικίνδυνης αυτής κατάστασης, μετά από εισήγηση του Επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων, εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112, για την απομάκρυνση των κατοίκων των περιοχών αυτών, προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αλλά  τα πύρινα μέτωπα που ξεπηδούν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, δεν έχουν τέλος με νεότερο τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας.

Για την κατάσβεση της φωτιάς στη Βοιωτία, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Μέχρι στιγμής, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχες για να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τις φωτιές σε Σταμάτα, Κερατέα, Λαμία, Ριτσώνα και αλλού.

πηγη