GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΣΤΑ 12 νμ

Άρθρο Γνώμης του Αντιστρατήγου ε.α.Σταύρου Κουτρή* Υποψηφίου Ευρωβουλευτού με τη ΝΙΚΗ Με τον Ν.2321/1995 (ΦΕΚ 136 Α' 23-06-1995) “Κύρωσ...

Άρθρο Γνώμης του Αντιστρατήγου ε.α.Σταύρου Κουτρή*

Υποψηφίου Ευρωβουλευτού με τη ΝΙΚΗ


Με τον Ν.2321/1995 (ΦΕΚ 136 Α' 23-06-1995) “Κύρωση της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας” η χώρα μας απέκτησε όλα τα νομικά δικαιώματα διακήρυξης των προβλεπομένων θαλασσίων ζωνών πέραν των ακτών της. Η σύμβαση και ο ψηφισθείς νόμος δημιουργούν αυτόματα κυριαρχικά δικαιώματα στη χώρα μας, η οποία είναι η μόνη αρμόδια να τα διεκδικήσει χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς να πάρει την άδεια κανενός. Έκτοτε οι διαδοχικές Κυβερνήσεις δεν εφήρμοσαν τις διατάξεις, δεν διεκδίκησαν την απόκτηση αυτών των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η καλή μας γείτων, Τουρκία, τρομοκρατημένη από τα νομικά αυτά δικαιώματα της Ελλάδας κατευθείαν προσπάθησε να μας τρομοκρατήσει υιοθετώντας επιθετική στρατηγική εναντίον μας και κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών μας απείλησε με πόλεμο αν τολμήσουμε να ασκήσουμε τα νόμιμα κυριαρχικά μας δικαιώματα! Δηλαδή «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Και δυστυχώς, άσχετα με όσα διακηρύσσει ο νοικοκύρης φοβήθηκε και φοβάται.


Το Δεκέμβριο 2020, όλα τα εγχώρια ΜΜΕ μετέδιδαν την πληροφορία ότι η χώρα μας επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 νμ και ακούσαμε για τη σχετική ταραχή που δημιουργήθηκε στις γειτονικές χώρες Τουρκία και Αλβανία.


Η κατά περιοχές επέκταση των χωρικών μας υδάτων δημιούργησε τρικυμία στο εσωτερικό και πολλοί πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιολογούντες υποστήριξαν ότι με αυτό τον τρόπο εμμέσως φαίνεται ότι είτε υιοθετούμε την άποψη της Τουρκίας για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου, ως «κλειστής θάλασσας» στην οποία τα χωρικά ύδατα πρέπει να καθορισθούν με διμερείς διαπραγματεύσεις (!), είτε φοβόμαστε.


Ας εξετάσουμε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για να αντιληφθούμε πλήρως τη σειρά των ενεργειών που είδαμε να εκτυλίσσονται τότε.


Στο Άρθρο 3 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ορίζεται ως το εύρος των χωρικών υδάτων με τη φράση “… το εύρος( της χωρικής θάλασσας)  δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα Σύμβαση”. Στο Άρθρο 7 ορίζεται η μεθοδολογία καθορισμού των ευθειών γραμμών βάσεως. Πριν, λοιπόν από την επέκταση των χωρικών υδάτων επιβάλλεται να γίνει από ειδική τεχνική ομάδα ο καθορισμός αυτών των γραμμών από τις οποίες θα αρχίζουν τα 12νμ.


Η Ελλάδα με το ΠΔ 107/2020 (ΦΕΚ 258 Α’ 27-12-2020) “Περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.” ορίζει αυτές τις γραμμές με γεωγραφικές συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) και προετοιμάζει τεχνικά την νομοθετική επέκταση των χωρικών υδάτων. Με το Άρθρο 2 του ΠΔ κλείνει με ευθείες γραμμές 39 μικρούς και μεγαλύτερους κόλπους και όρμους της περιοχής και με το Άρθρο 3 χαράσσονται οι λοιπές ευθείες γραμμές βάσης, όπως φαίνεται σε μικροκλίμακα στον παρακάτω χάρτη που κατασκευάστηκε με βάση το παραπάνω ΦΕΚ.


Ήδη η Βουλή με βάση τις γραμμές βάσης  ψήφισε στις 20 Ιανουαρίου 2021 τον Ν.4767/2021 (ΦΕΚ A' 9/21-01-2021) “Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου” με τον οποίο επεκτείνονται  τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο στα 12νμ.


Σημειώνεται ότι ο παρουσιαζόμενος χάρτης στο άρθρο αυτό αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία για να παρουσιαστούν γενικά οι προβλέψεις και δεν είναι λεπτομερές και επίσημο έγγραφο. Aναφέρεται στο Παγκόσμιο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς WGS 84 και τον επιμελήθηκε ο Ταξίαρχος (Γ) ε.α. κ. Αντώνιος  Ζήσου, ΣΣΕ 1975, Διδάκτωρ Τοπογράφος Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, πτυχιούχος Μαθηματικός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, MSc πληροφορικής, απλά για τους σκοπούς αυτού του άρθρου.


Και τώρα τί; Στην Ελληνική πλευρά τους τελευταίους μήνες ακούμε από τον κ. Πρωθυπουργό, αφ’ ενός ότι δεν διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά μας δικαιώματα, αφ’ ετέρου ότι είναι καιρός για γενναίες αποφάσεις! Έχουν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες μεταξύ της Υφυπουργού κας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της, ως προοίμιο της μεγάλης συνάντησης στην Άγκυρα Μητσοτάκη-Ερντογάν. Το Σάββατο 13/4 παρουσιάστηκε δήλωση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών κ. Χρήστου Ροζάκη στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ότι «η Ελλάδα πρόσφερε στην Τουρκία να υπαναχωρήσει στα 10 μίλια χωρικά ύδατα». Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν μέσω των ιστοσελίδων τους τις δηλώσεις Ροζάκη ως έκτακτη είδηση, χαρακτηρίζοντάς τες ως «βήμα πίσω» της Ελλάδας. Να πιστέψουμε ότι έτσι προετοιμάζεται η Ελληνική κοινή γνώμη για τέτοιες υποχωρήσεις;

Κανείς δεν εξουσιοδότησε τον κ. Μητσοτάκη για κάτι τέτοιο. Πουθενά στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπήρχαν τέτοιες τοποθετήσεις. Η ιστορία αποδεικνύει ότι όταν δώσεις ένα στον Τούρκο σε συζητήσεις, το θεωρεί δεδομένο και κεκτημένο και ζητά περισσότερα. Είναι δυνατόν πολύπειροι πολιτικοί και ικανοί διπλωμάτες να το αγνοούν;

Η λύση στο Αιγαίο είναι Μόνο Μία, Απλή και Νόμιμη. Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ. Τώρα.

Ο θυμόσοφος λέει: «εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι».

Δεν το επιτρέπουμε.



Ο Σταύρος Κουτρής, Αντιστράτηγος ε.α, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με καταγωγή από τον Πολιχνίτο Λέσβου. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε πρώτος το 1978.

Επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, φοίτησε στο σύνολο των προβλεπομένων Σχολείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εκπαιδεύτηκε ως Αλεξιπτωτιστής Ελευθέρας Πτώσεως και Υποβρύχιος Καταστροφέας (ΟΥΚ), υπηρέτησε σε μάχιμες μονάδες των Καταδρομών και του Πεζικού, αλλά και σε επιτελεία σε Ελλάδα και εξωτερικό (ΟΑΣΕ – Βιέννη, κ.α.). Διοίκησε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και την 98 ΑΔΤΕ (επιπέδου Μεραρχίας)

Αποστρατεύθηκε το 2011 ως Αντιστράτηγος

Κατέχει Diploma και Μάστερ στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (University οf Essex), είναι απόφοιτος της Σχολής Αμύνης του ΝΑΤΟ (Ρώμη) και του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (CEDS).

Διετέλεσε διαλέκτης των Σχολών Εθνικής Αμύνης και Πολέμου και Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (2020-23).

Είναι συνιδρυτής της εταιρείας «Advanced Battlefields Studies – Greece» και μέλος του «ΕΛ.ΙΣ.ΜΕ».

Τον Απρίλιο του 2024 αποδέχθηκε, με αίσθημα ευθύνης και διάθεση προσφοράς στην Πατρίδα και το Έθνος, πρόταση του Προέδρου του Κινήματος ΝΙΚΗ και συμπεριλήφθηκε στο Ευρωψηφοδέλτιο του.

Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 υιών.

.