GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δεν επετράπη στον Πατριάρχη των Σέρβων η είσοδος στο Κόσοβο

Ο Πατριάρχης Πορφύριος μετέβαινε στο Πετς του Κοσόβου για την Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Γιατί το Κόσοβο είναι ...


Ο Πατριάρχης Πορφύριος μετέβαινε στο Πετς του Κοσόβου για την Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - Γιατί το Κόσοβο είναι ιερός τόπος για τους Σέρβους;

Στο ήδη τεταμένο κλίμα λάδι στη φωτιά ρίχνει η απόφαση των αρχών της Πρίστινα να μην επιτρέψει την είσοδο στη χώρα στον Πατριάρχη Σερβίας που προσπάθησε να μεταβεί στο Πετς του Κοσόβου, όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα Τρίτη (14/5) η συνεδρίαση της εαρινής Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Από το Πατριαρχείο Σερβίας ανακοινώθηκε ότι εξαιτίας της απαγόρευσης εισόδου του Πατριάρχη και των αρχιερέων στο Κόσοβο η Ιερά Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι.

Η Πρίστινα απαγόρευσε την είσοδο στο Κόσοβο στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσοβο της σερβικής κυβέρνησης Πέταρ Πέτκοβιτς.

«Οι αρχές στην Πρίστινα, με άμεση εντολή του Άλμπιν Κούρτι (σ.σ. πρωθ. του Κοσόβου), απαγόρευσαν σήμερα στον Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Πορφύριο και στους επτά επισκόπους που τον συνόδευαν την είσοδο στην επικράτεια του Κοσόβου και των Μετοχίων, προκειμένου να παραστούν στη συνεδρίαση της Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Πατριαρχείο του Πετς» δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς.

Ανέφερε ότι ο Σέρβος αξιωματικός συνδέσμου ενημέρωσε έγκαιρα την Πρίστινα για το ταξίδι του προκαθήμενου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην επίσημη έδρα του Πατριαρχείου στην πόλη Πέτς (Πέκιον) και μόλις 12 λεπτά πριν την έλευση του στα διοικητικά σύνορα έφτασε η αρνητική απάντηση της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Από την Πρίστινα δεν επιβεβαιώθηκε ακόμη ότι απαγορεύτηκε η είσοδος στον Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο.

Σχολιάζοντας την απαγόρευση που του επιβλήθηκε, ο Μακαριώτατος σε δήλωση του χαρακτήρισε την ιστορική πρώτη Καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας ως «σπίτι» του, του οποίου οι πόρτες είναι κλειστές.

«Όλες οι πόρτες αυτού του κόσμου είναι ανοιχτές για μένα, όπως οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όλους, μόνο η πόρτα του σπιτιού μου, του Πατριαρχείου του Πετς, είναι κλειστή και δεν με αφήνουν να μπω.
Ως Πατριάρχης Σερβίας, ως πολίτης και ως πιστός, γνωρίζω και λέω ότι ο ίδιος ο Θεός θα ανοίξει αυτή την πόρτα αργά ή γρήγορα.
Εκείνοι που έκλεισαν τις πόρτες του οίκου της προσευχής κάνουν κακό πρώτα στον εαυτό τους και μετά σε όλους τους ανθρώπους. Έκλεισαν την πόρτα σε κάθε καλό, ευλογία και ευτυχία.
Όταν ο Πατριάρχης Σερβίας στερείται την ελευθερία μετακίνησης με αυτόν τον τρόπο, τι συμβαίνει με τους Σέρβους που ζουν στα γκέτο.
Τους λέω να υπομείνουν, γιατί όποιος αντέξει μέχρι τέλους θα σωθεί.
Αν έκλεισαν τις πόρτες του Πατριαρχείου του Πετς για τον Πατριάρχη Σερβίας, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να κλείσουν την αγάπη και τις καλές μας προθέσεις. Είναι βέβαιο ότι για εμάς, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια, ο παράδεισος είναι ανοιχτός και θα ανοίξει όλες τις πόρτες που έκλεισε το κακό», ανέφερε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Γιατί το Κόσοβο είναι ιερός τόπος για τους Σέρβους;

Για τους Σέρβους το Κοσσυφοπέδιο αντιπροσωπεύει το ιερότερο τμήμα της σερβικής γης, καθώς αποτέλεσε κατά τους Μέσους Χρόνους τον πυρήνα του Σερβικού κράτους των Νεμανιδών.
Εκεί, στην εκκλησία της Studenica τάφηκε ο ιδρυτής του Μεσαιωνικού κράτους της Σερβίας Στέφανος Νεμάνια (1113 – 1199), ο οποίος ίδρυσε και τη Μονή Χιλανδαρίου στο Άγιο Όρος, πάνω στα ερείπια παλαιότερου μοναστηριού και ανακηρύχθηκε άγιος από τους Σέρβους.

Στο Πετς (Pec) , το Ιπέκ(ιο), παλαιότερων ελληνικών εκκλησιαστικών πηγών βρίσκεται η έδρα της ανεξάρτητης ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, την οποία θεμελίωσε το 1220 ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας, ο άγιος Σάββας των Σέρβων.
Στο Κόσοβο βρίσκονται οι περισσότερες εκκλησίες και τα μοναστήρια των Μέσων Χρόνων, έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας, επηρεασμένα βαθιά από την βυζαντινή τέχνη των παλαιολόγειων χρόνων.
Η περιοχή συνδέεται επίσης με την ηρωικότερη ιστορική παράδοση του σερβικού λαού, τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου (1389).


πηγη