Έμπειροι αμυντικοί ειδικοί αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει ήδη στοχοποιήσει βρετανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο και ο Πούτιν είναι αποφασισμένος...
Έμπειροι αμυντικοί ειδικοί αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει ήδη στοχοποιήσει βρετανικούς στόχους σε όλο τον κόσμο και ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να πατήσει την σκανδάλη - Η κλήση του Βρετανού πρέσβη στην Μόσχα και το ρωσικό τελεσίγραφο
Δυτικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν την επίσημη εκδοχή μετά τις δηλώσεις του Κάμερον για βρετανικούς πυραύλους τύπου Κρούζ, κατά του ρωσικού εδάφους, που ξυπνούν πολεμικά σενάρια σε όλο τον κόσμο.
Ξένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα γίνουν στόχοι για τα ρωσικά όπλα ( πολεμικά πλοία, πυρηνοκίνητα υποβρύχια σαμποτέρ κά) σε Φώκλαντ, Γιβραλτάρ, και βάσεις των Βρετανών στην Αφρική.
Η κλήση του Βρετανού πρέσβη στην Μόσχα και το ρωσικό τελεσίγραφο
Τα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν την είδηση ότι κατά τη διάρκεια της κλήσης του Βρετανού Πρέσβη Ν. Κέισι στη Ρωσία, ο διπλωμάτης ενημερώθηκε για την κατηγορηματική θέση της Μόσχας σχετικά με την πιθανή χρήση βρετανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος.
Όπως έχουν ήδη αναφέρει ρωσικές πηγές, “στον Βρετανό Πρέσβη δόθηκε σημείωμα που ανέφερε ότι το ίδιο το Φόρεϊν Όφις (σύμφωνα με τα λόγια του επικεφαλής του τμήματος Ντ. Κάμερον) απέρριψε δηλώσεις ότι οι πύραυλοι θα ήταν εναντίον ρωσικού εδάφους (τουλάχιστον αυτό που επισήμως θεωρεί το Λονδίνο ως τέτοια ) και δεν θα εφαρμοστεί.
Ο πρέσβης ενημερώθηκε ότι η ρωσική πλευρά θεωρεί τις δηλώσεις του Ντ. Κάμερον ως απόδειξη σοβαρής κλιμάκωσης και επιβεβαίωση της αυξανόμενης εμπλοκής του Λονδίνου σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με την πλευρά του Κιέβου.
Ο Ν. Κέισι προειδοποιήθηκε ότι η απάντηση στα ουκρανικά χτυπήματα που θα εμπεριέχουν βρετανικούς πυραύλους Κρουζ στο ρωσικό έδαφος, μπορεί να είναι οποιεσδήποτε βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός στο έδαφος της Ουκρανίας και πέρα από τα σύνορά της".
Τι αναφέρουν ξένοι αμυντικοί ειδικοί για την Βρετανία και το σενάριο ρωσικών κτυπημάτων
Από αυτή την άποψη, ειδικοί αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν το κύριο ζήτημα που σχετίζεται με συγκεκριμένους βρετανικούς στόχους που θα μπορούσαν να χτυπηθούν από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτός Ουκρανίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες βρετανικές στρατιωτικές βάσεις (και άλλες εγκαταστάσεις) έξω από τα ίδια τα βρετανικά νησιά, οποιαδήποτε από αυτές θα μπορούσε να γίνουν στόχος των Ρώσων, είτε από το ρωσικό έδαφος, είτε με αποστολή σαμποτέρ, είτε με χρήση πυραύλων από ρωσικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια και πλοία.
Επιπλέον, εάν οι βρετανικοί πύραυλοι κτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος, τότε οι στόχοι μπορεί κάλλιστα να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της ίδιας της Βρετανίας.
Ταυτόχρονα, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σχολιάζοντας τη ρωσική απειλή, αποφάσισαν να επισημάνουν τις πολλές ξένες βρετανικές εγκαταστάσεις, όπως αυτή στα Νησιά Φώκλαντ, την βάση στο έδαφος του Γιβραλτάρ, καθώς και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αφρική (για παράδειγμα, στη Σιέρα Λεόνε).
Σημειώνεται ότι το «αφρικανικό σενάριο» μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί από την Ρωσία από το λιβυκό έδαφος στο οποίο εδρεύουν 1500 μέλη της πρώην Βάγκνερ.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά για το ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα που εισήλθε στην πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στον Νίγηρα, πριν από την αποχώρηση των Αμερικανών από αυτήν, ως ένα ακόμη τρόπο δράσης της Μόσχας.
Η επιλογή των Φώκλαντ φαίνεται λιγότερο σαφής στους Βρετανούς εμπειρογνώμονες λόγω του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Αργεντινής δεν τρέφει συμπάθεια προς τη Ρωσία.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της ανάγκης απόσυρσης του βρετανικού στρατού από τα νησιά, τα οποία η Αργεντινή θεωρεί δικά της.
Η Ρωσία, σε ένα υποθετικό μεν υπαρκτό δε, σενάριο, θα μπορούσε να μετατρέψει τον βρετανικό στρατό στα νησιά Φώκλαντ σε κύριο στόχο της, βοηθώντας έτσι την Αργεντινή να ανακτήσει την κυριαρχία στα νησιά.
Οι δυτικοί πολιτικοί επιστήμονες και πολιτικοί το φοβούνται αυτό.
Ο στόχος με τη μορφή βρετανικού στρατεύματος στο Γιβραλτάρ, για το ζήτημα της ιδιοκτησίας του οποίου το Λονδίνο μπαίνει συνεχώς σε διαμάχη με τη Μαδρίτη, δεν είναι επίσης προφανής.
Αλλά και οι δυτικοί εμπειρογνώμονες δεν απορρίπτουν αυτή την πιθανότητα, δεδομένων των αντιφάσεων εντός του ΝΑΤΟ.
Επίσης υπάρχει μια σημαντική βρετανική στρατιωτική παρουσία απευθείας στα σύνορα της Ρωσίας. Μιλαμε για την το βρετανικό απόσπασμα στην Εσθονία.
Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα το σημείωμα που παραδόθηκε στον πρέσβη στη Μόσχα.
Βρετανοί και Ρώσοι έχουν μια φυσική αντιπάθεια ο ένας για τον άλλον σε κρατικό επίπεδο από την εποχή του Κριμαϊκού Πολέμου, και η κόντρα αυτή συνεχίστηκε με πολλούς τρόπους μέχρι σήμερα.
Η ρωσική απειλή στην Βρετανία, έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ, με τις οποίες η Ρωσία βρίσκεται πλέον σε ανοικτή αντιπαράθεση στην Ουκρανία.