Αφορμή στάθηκε μία δήλωση του Νορβηγού υπουργού εξωτερικών ότι τα F-16 που θα παραλάβει το Κίεβο θα είναι «αναβαθμισμένα» Αισιόδοξα είναι τα...
Αφορμή στάθηκε μία δήλωση του Νορβηγού υπουργού εξωτερικών ότι τα F-16 που θα παραλάβει το Κίεβο θα είναι «αναβαθμισμένα»
Αισιόδοξα είναι τα ουκρανικά διαδικτυακά μέσα για την πιθανή προμήθεια της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας με εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16 έκδοσης Block 70/72 Viper. Από που πηγάζουν όμως αυτές οι φιλοδοξίες;
Οι Νορβηγοί τους «Έβαλαν» Ιδέες
Όπως συμπεραίνουμε από ουκρανικό δημοσίευμα, η δήλωση του Νορβηγού υπουργού εξωτερικών ότι η Ουκρανία θα παραλάβει «αναβαθμισμένα F-16, σε πολύ καλή κατάσταση και με τα νεότερα όπλα» στάθηκε αφορμή για να αναλύσουν οι Ουκρανοί την πιθανότητα να αποκτήσουν την ισχυρότερη έκδοση της πλατφόρμας, την έκδοση Block 70/72 Viper που παραλαμβάνει σήμερα και η ελληνική πολεμική αεροπορία.
Το πιθανότερο όμως είναι ότι ο Νορβηγός αναφέρονταν στην τυπική αναβάθμιση και συντήρηση Mid-Life Upgrade που υποβλήθηκαν τα μαχητικά της χώρας του την δεκαετία του '1990 και όχι στην υπερσύγχρονη έκδοση Block 70/72 Viper.
«Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλείουμε τελείως το ενδεχόμενο πως γίνονται αυτήν την στιγμή σημαντικότερες αναβαθμίσεις στα F-16 που προορίζονται για την Ουκρανία. Το πιστεύουμε αυτό κυρίως επειδή οι παραδόσεις των μαχητικών έχουν καθυστερήσει. Αρχικά αναμένονταν να παραδοθούν το πρώτο τετράμηνο του 2024 ενώ τώρα η προθεσμία έφτασε το καλοκαίρι του 2024. Ελπίζουμε πως αυτός ο χρόνος δεν πήγε χαμένος και χρησιμοποιήθηκε για να εκσυγχρονιστούν περαιτέρω τα αεροσκάφη» ανέφερε η ουκρανική αμυντική σελίδα Defence Express βασιζόμενη στην φράση η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.
Όσο μη ρεαλιστικό και είναι ένα τέτοιο σενάριο, μία πιθανή αποστολή F-16 Viper στην πολεμική αεροπορία του Κιέβου θα ήταν ένα πολύ χρήσιμο δώρο για τους Ουκρανούς. Ακόμη και μία λιγότερο σύγχρονη έκδοση, κατώτερη της Block 70/72 «θα μας χαροποιούσε περισσότερο από τα παλιά F-16 της Νορβηγίας» πρόσθεσαν οι Ουκρανοί.
Γιατί όμως οι Ουκρανοί θέλουν τόσο πολύ τις νεότερες εκδόσεις της πλατφόρμας και ειδικά το πρότυπο Viper; Πολύ απλά για τις ισχυρότατες δυνατότητές τους, επίκεντρο των οποίων είναι το προηγμένο ραντάρ AN/APG-83 Sabr κατηγορίας AESA και βεληνεκούς 370 χιλιομέτρων. Ένα τέτοιο σύστημα θα βοηθούσε σημαντικά τους Ουκρανούς να εντοπίζουν αποτελεσματικά και με υψηλή ακρίβεια ρωσικούς στόχους, ειδικά στο έδαφος. Παράλληλα, τα Viper έρχονται και με πολύ ισχυρό σύστημα παρεμβολών, το οποίο ουσιαστικά εξαπολύει ηλεκτρονικές επιθέσεις σε εισερχόμενους πυραύλους προστατεύοντας το μαχητικό.
«Τέλος, οι ενσωματωμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος AIM-120-C8 με το παρατεταμένο βεληνεκές των 160 χιλιομέτρων και οι πύραυλοι κρουζ JASSM-ER επίσης παρατεταμένου βεληνεκούς θα πολλαπλασίαζαν τις δυνατότητες των αεροσκαφών μας» κατέληξε η ουκρανική σελίδα.