«Ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον μυθοπλασία» Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο, μια πολύ μ...
«Ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον μυθοπλασία»
Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για έναν πόλεμο, μια πολύ μεγάλης κλίμακας σύγκρουση στην ήπειρο που θα ξεπεράσει τα σύνορα της Ουκρανίας και δυστυχώς «δεν είναι πλέον μυθοπλασία», προειδοποίησε την Τρίτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τους FT .
«Η Ρωσία είναι μια απειλή για την Ευρώπη», μέσω του πολέμου που διεξάγεται κατά της Ουκρανίας, αλλά και μέσω υβριδικών επιθέσεων εναντίον των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, την Τρίτη, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.
«Ένας συμβατικός πόλεμος υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον μυθοπλασία», συνέχισε. Είναι η πρώτη φορά που ο ισπανικής καταγωγής Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος μίλησε με τόσο ξεκάθαρα λόγια για τη ρωσική απειλή. Πρόσφατα, οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει επιθέσεις πέρα από την Ουκρανία.
Ο Δανός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να «δοκιμάσει την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ» τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. «Το Τείχος του Βερολίνου έχει αντικατασταθεί από έναν δακτύλιο φωτιάς γύρω μας», είπε, αναφερόμενος επίσης στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και στην αστάθεια που χαρακτηρίζει τη Βόρεια Αφρική.
Ο πόλεμος στα σύνορα της Ευρώπης έκανε πιο ορατά τα αμυντικά προβλήματα της Ένωσης, με υποχρηματοδοτούμενο αμυντικό τομέα και τις μειωμένες στρατιωτικές δυνατότητες. Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή σκηνή, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι του κερδίσουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Η Ευρώπη προσπαθεί να προετοιμαστεί για άλλη μια αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον Τραμπ
«Η αμερικανική ομπρέλα, στην οποία έχουμε στηριχθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μπορεί να μην είναι μόνιμα ανοιχτή. Ίσως, ανάλογα με το ποιος είναι υπεύθυνος στην Ουάσιγκτον, δεν θα μπορούμε να βασιστούμε στην Αμερική για να μας προστατεύσει. Μέσα σε μια συμμαχία αλλάζουν και οι προτεραιότητες των επιμέρους μελών», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ο Μπορέλ τάχθηκε υπέρ της «δημιουργίας ενός νέου διακυβερνητικού χρηματοοικονομικού οχήματος, ας το ονομάσουμε «Ευρωπαϊκό Αμυντικό Μηχανισμό», συγκρίσιμο με αυτόν που δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης (του 2008) για να στηρίξουμε ορισμένα κράτη μέλη που υπέφεραν από την αιτία της οικονομικής κρίσης». Είναι απαραίτητο το ταμείο, γιατί οι χώρες της ΕΕ δημιούργησαν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, αλλά δεν του παρείχαν κονδύλια, πρόσθεσε.
Ο Μπορέλ εκτίμησε επίσης ότι το ΝΑΤΟ "θα είναι σίγουρα αναντικατάστατο, αλλά εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να οικοδομήσουμε έναν ευρωπαϊκό πυλώνα". Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια στρατηγική για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βιομηχανίας, με στόχο να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% το 2030, αν και αυτοί οι στόχοι δεν είναι υποχρεωτικοί, αλλά τέθηκαν από την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία για να δώσουν ώθηση σε αυτές τις στρατηγικές . Η Επιτροπή θέλει επίσης η ΕΕ να διαθέσει τουλάχιστον το 50% του αμυντικού προϋπολογισμού της σε ευρωπαϊκές συμβάσεις έως το 2030 και το 60% έως το 2035.
πηγη