Σε μια χρονική στιγμή που σύσσωμη η Δύση αναγνωρίζει πως η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη Ρωσία και να ανακαταλά...
Σε μια χρονική στιγμή που σύσσωμη η Δύση αναγνωρίζει πως η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει στρατιωτικά τη Ρωσία και να ανακαταλάβει τα εδάφη της, τη στιγμή που αυξάνονται οι φωνές παγκοσμίως που ζητούν να υπάρξει μια ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων και τη στιγμή που περίπου 6 στους 10 Έλληνες έχουν αρνητική γνώμη για τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky και τους χειρισμούς του, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται πως είναι έτοιμη να κάνει ένα… τραγικό λάθος και να τοποθετηθεί στη λάθος πλευρά της Ιστορίας.
Δεδομένη (;) η μεταφορά 32 F-16
Δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti αναφέρει πως η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει 108 παλιά μαχητικά της αεροσκάφη, ανάμεσα στα οποία και 32 F-16C/-D Block 30, τα οποία είναι πολύ πιθανό να μεταφερθούν στην Ουκρανία.
Mάλιστα το δημοσίευμα υποστηρίζει πως θεωρείται σχεδόν βέβαιη η μεταφορά στην Ουκρανία των 32 αυτών μαχητικών, τα οποία φέρονται, αν και έχουν αναβαθμιστεί δύο φορές, να έχουν ήδη δαπανήσει το 60% της «ζωής» τους.
Εφόσον, η Ελλάδα πράγματι αποφασίσει να μεταφέρει τα μαχητικά αυτά στην Ουκρανία, θα πρόκειται πέρα από μια παντελώς λανθασμένη κίνηση, και για μια εξολοκλήρου επικίνδυνη απόφαση τόσο για τα εθνικά τη συμφέροντα σε γεωπολιτικούς όρους όσο και σε όρους άμυνας.
Το σχέδιο Δένδια
Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την πώληση μαχητικών F-16 Block 30 και Mirage 2000, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί, μια και αυτό συνιστά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.
«Καταρχάς πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των αεροσκαφών μας, έχουμε «ένα κάρο» τύπους αεροπλάνων, έχουμε F-4, έχουμε Mirage 2000-5, έχουμε F-16 Block 30, έχουμε F-16 Block 50, έχουμε F16 Block 52, έχουμε F- 16 Viper, έχουμε Rafale.
Δε γίνεται έτσι.
Τα F-4 πρέπει να αποσυρθούν, και αν μπορέσουν να πωληθούν.
Τα Mirage 2000-5 είναι ένα εξαιρετικά ικανό αεροπλάνο, πρέπει να πωληθεί.
Τα F-16 Block 30 πρέπει να πωληθούν.
Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατότητες να τα πουλήσουμε (σ.σ.τα Mirage 2000-5 και τα F-16 Block 30).
Για όλα τα υπόλοιπα αεροπλάνα, πρέπει να τα φτάσουμε τα F-16 σε επίπεδο Viper, πρέπει να ενισχύσουμε τον στόλο των Rafale, έχουμε 24, θα ήταν καλό να τα φτάσουμε σε 30 και βεβαίως να πάρουμε τα F-35, την εκδοχή «4», δηλαδή αυτήν που δεν έχει πετάξει ακόμη και που θα έχει θεραπεύσει όλες τις παιδικές ασθένειες τέταρτης γενιάς» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.
Ο στόχος
Όπως είπε ο κ.Δένδιας, ο εκσυγχρονισμός και η απόκτηση νέου εξοπλισμού θα αυξήσει την ομοιομορφία και τη διαλειτουργικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, κάτι που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, ενώ παράλληλα τα χρήματα που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση αυτών των λιγότερο ικανών μαχητικών, θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση νέων αεροσκαφών ή για την αναβάθμιση άλλων στον υπάρχοντα στόλο.
Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας αναγνώρισε πως έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε επίπεδο Viper, αλλά επέμεινε ότι η Ελλάδα θα έχει επαρκή στόλο αεροσκαφών το αργότερο μέχρι το 2027.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει έως και 40 F-35, με τα πρώτα να αναμένονται από το 2027 -2028 ενώ προσβλέπει στην απόκτηση ακόμα 6 επιπλέον Rafale, έτσι ώστε να φτάσει συνολικά στα 30.
Ανατροπή
Εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία, θα πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή της έως σήμερα ακολουθούμενης πολιτικής, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα, δεν γινόταν καν λόγος για πώληση ή μεταφορά ελληνικών F-16 στην Ουκρανία.
Είναι επίσης γνωστό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διοίκηση του Κιέβου παρακαλούσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να το οπλίσουν με μαχητικά αεροσκάφη όπως τα F-16 και τα Mirage-2000, τα οποία η Ελλάδα θέλει να πουλήσει.
Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι πέρυσι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους μαχητικών αεροσκαφών για να πετάξουν τα F-16, ήταν κλειστή ως προς τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο, σε αντίθεση με άλλους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, όπως η Δανία και η Ολλανδία, που είναι έτοιμες. για να παραδώσουν τα αντίστοιχα F-16 στην Ουκρανία αργότερα φέτος.
Σημειώνεται πως ενώ η μεταφορά των Mirage-2000 μπορεί να χρειάζεται ακόμα την έγκριση της Γαλλίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη επιτρέψει τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία.
Πιέσεις HΠΑ
Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έδιναν στην Ελλάδα παλαιότερα πλεονάζοντα όπλα με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δωρίσει μερικά από τα πλεονάζοντα όπλα της στην Ουκρανία.
Σε επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken εξέφρασε ενδιαφέρον για τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την Ουκρανία, ανάλογα με το συμφέρον της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο και για μια μετέπειτα εκτίμηση της κατάστασης και του κατά προσέγγιση κόστους των προτεινόμενων περιουσιακών στοιχείων.
«Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία», ανέφερε στην επιστολή του ο Blinken.
Πυλώνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, πυλώνα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ «που συντρέχει στην άμυνα της Ουκρανίας χάρη στους Έλληνες πολίτες και χάρη στην ηγεσία σας, Κυριάκο».
Μόνο που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων – σε ποσοστό άνω του 75% -τάσσεται κατά του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και των χειρισμών του στην ουκρανική κρίση.
Συνεχίζοντας το αντιρωσικό της παραλήρημα, η von der Leyen επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πλέον άνευ προηγουμένου προκλήσεις με μεγαλύτερη αυτή του λαϊκισμού, κάνοντας αναφορά στην προσπάθεια του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin να αφανίσει, όπως είπε, την Ουκρανία, αλλά και στους συμμάχους του εντός της ΕΕ, οι οποίοι, όπως τόνισε, προκαλούν ανοιχτά τις ευρωπαϊκές αξίες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν φωτογράφισε τους πρωθυπουργούς Ουγγαρίας και Σλοβακίας Viktor Orban και Robert Fico αντίστοιχα που δεν υποτάσσουν τα εθνικά συμφέροντα στο βωμό της Νατοϊκής επιχείρησης αποδυνάμωσης της Ρωσίας.
Οι πολεμικές δαπάνες προτεραιότητα για το μέλλον της ΕΕ
«Αν και τα ονόματα κομμάτων ανά την Ευρώπη είναι διαφορετικά, ο στόχος είναι ο ίδιος να καταστρέψουν την Ευρώπη και αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε, οφείλουμε να ορθώσουμε ανάστημα και να αντεπιτεθούμε», δήλωσε συνεχίζοντας τις προκλήσεις η von der Leyen.
Μάλιστα επικαλέστηκε τη ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό όταν ήταν εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός – και το επικοινωνιακό show που ακολούθησε – για να αποδείξει, …πόσο αδίστακτος είναι ο Putin,
Κλιμακώνοντας τις πολεμικές κορώνες τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να δαπανήσει περισσότερα, καλύτερα και ευρωπαϊκά για την άμυνά της επιμένοντας ότι η συνεργασία στον τομέα αυτό θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του μέλλοντός μας.
Μόλις το 25% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τον Zelensky
Η von der Leyen όφειλε να γνωρίζει καθότι η δημοσκόπηση είναι πρόσφατη, πως η υποστήριξη των Ελλήνων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζει ενεργά την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση της Ipsos – δείγμα με 26.000 ερωτηθέντες σε 18 κράτη της ΕΕ – μόλις το 25% των Ελλήνων έχει θετική άποψη για τον Zelensky, με μόνο την Ουγγαρία να εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό, ήτοι 15%.
Γενικότερα μόνο το 47% των Ευρωπαίων έχει θετική γνώμη για τον Zelensky, ενώ το 32% έχει αρνητική γνώμη.
Παράλληλα, το 21% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αρκετά για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Προκύπτει όμως και ένα άλλο δεδομένο, όπως αναλύει το Euronews: οι «θετικές» και οι «αρνητικές» αξιολογήσεις για το πρόσωπό του παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα.
Στη Σκανδιναβία και την Ιβηρική Χερσόνησο, ο Zelensky λαμβάνει τις περισσότερες θετικές αξιολογήσεις: 81% στη Φινλανδία, 74% στη Σουηδία, 72% στη Δανία και την Πορτογαλία και 64% στην Ισπανία.
Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στην Ουγγαρία (60%), την Ελλάδα (57%) και τη Βουλγαρία (56%) έχουν αρνητική γνώμη για τον Ουκρανό πρόεδρο.
Άλλες χώρες όπου η αρνητική άποψη υπερτερεί της θετικής είναι η Σλοβακία (50% έναντι 26%), η Αυστρία (47% έναντι 33%), η Ιταλία (41% έναντι 32%) και η Τσεχία (37% έναντι 36%).
πηγη