Η Nuland θεωρείται η αρχιτέκτονας της αντιρωσικής πορείας της αμερικανικής διπλωματίας... Την παραίτησή της από τη θέση της υφυπουργού Εξωτε...
Η Nuland θεωρείται η αρχιτέκτονας της αντιρωσικής πορείας της αμερικανικής διπλωματίας...
Την παραίτησή της από τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέβαλε, σύμφωνα με τον επικεφαλής του State Department και άμεσο προϊστάμενό της Antony Blinken, η Victoria Nuland.
«Η Victoria Nuland σκοπεύει να παραιτηθεί από υφυπουργός Εξωτερικών» ανέφερε η δήλωσή του.
Φυσικά, τα νέα δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, που δηκτικά επεσήμανε πως ο λόγος της παραίτησης είναι ένας και απλός: η αποτυχία της αντιρωσικής πολιτικής της κυβέρνησης Biden.
«Η ρωσοφοβία της Victoria Nuland, που αποτέλεσε επί μακρόν εκ των βασικών εκφραστών της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών, σέρνει τους Δημοκρατικούς στον πάτο», έγραψε η Zakharova στο κανάλι της στο Telegram
Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα ίχνη τους και την αποτυχία τους στην Ουκρανία υποστήριξε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova αναφερόμενη στην παραίτηση της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland.
Σε δηλώσεις της στο ραδιόφωνο του Sputnik, υποστήριξε πως η παραίτηση της Nuland είναι ένα από τα σημάδια της πλήρους αποτυχίας της αμερικανικής πολιτικής στο ουκρανικό ζήτημα.
«Θα επιχειρήσουν να καλύψουν τα ίχνη τους, μέσω ανάλογων παραιτήσεων, απολύσεων και προσπαθειών να επανεκκινήσουν όλη αυτή την ιστορία που σχετίζεται με την αποτυχία της εξωτερικής τους πολιτικής και των λανθασμένων υπολογισμών τους.
Πρόκειται για μια σταθερή, στη βάση της συνέχειας, προδοσίας των ΗΠΑ στους συμμάχους τους.
Ποτέ οι ΗΠΑ δεν το άλλαξαν αυτό» υποστήριξε η Zakharova
Η αρχιτέκτονας της αντιρωσικής κατεύθυνσης της αμερικανικής διπλωματίας
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Nuland, που θεωρείται η αρχιτέκτονας της αντιρωσικής κατεύθυνσης της αμερικανικής διπλωματίας, ολοκληρώνει μια 35χρονη σταδιοδρομία ως τρίτη τη τάξει στην ιεραρχία του State Department.
Η Nuland είχε υπηρετήσει ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Obama, αλλά συνταξιοδοτήθηκε μετά την εκλογή του Donald Trump στην προεδρία.
Παρ’ όλα αυτά επέστρεψε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση Biden.
Ήταν υποψήφια για να διαδεχθεί τη Wendy Serman ως αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και είχε διατελέσει εν ενεργεία αναπληρώτρια από τη συνταξιοδότησή της πριν από επτά μήνες, αλλά αυτό δεν συνέβη καθώς ο πρόεδρος Joe Biden πρότεινε τον Kurt Campell για την θέση Νο2 στην ιεραρχία του State Department.
Ο Campell ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα και λίγο μετά γίνεται γνωστό ότι η Nuland αποχωρεί, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Nuland είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα την ταραχώδη δεκαετία του 1990 και βρισκόταν στην ρωσική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του πρώην προέδρου της Ρωσίας Boris Yeltsin.
Σπασμωδικές κινήσεις
Σπασμωδικές κινήσεις και υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων, που έχουν οι ΗΠΑ σε έναν κόσμο που αλλάζει και οδεύει σε αρκετά και ισχυρά κέντρα εξουσίας παγκοσμίως.
Αυτά είναι τα συστατικά στοιχεία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Biden με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Jake Sullivan και την πρώην πλέον αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Victoria Nuland.
Η τριάδα των πολεμικών γερακιών του Biden έδειξε απτά δείγματα της αμήχανης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2023, όπως αναλύει ο γνωστός και βραβευμένος με Pulitzer Αμερικανός δημοσιογράφος Seymour Hersh.
Η Victoria Nuland είναι η αρχιτέκτων της ανατροπής της φιλορωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία το 2014, μια από τις αμερικανικές κινήσεις που μας οδήγησαν εκεί που βρισκόμαστε τώρα.
Όπως σχολιάζουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, «θεωρείται ευρέως γνωστή ως γεράκι της εξωτερικής πολιτικής και έπαιξε βασικό ρόλο στο πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση στο Κίεβο το 2014».
H συνωμοσία της Nuland
Ακριβώς πριν από 10 χρόνια αυτόν τον μήνα, ο Biden έκανε τα πάντα για να βάλει την Ουκρανία στον δρόμο της καταστροφής.
Αυτό είναι γνωστό σε όσους έχουν εξετάσει προσεκτικά τα γεγονότα, αλλά το κρατούν κρυφό από τον Λευκό Οίκο, τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Biden.
Το 1990, ο Πρόεδρος George H. W. Bush, Sr. και ο Γερμανός ομόλογός του καγκελάριος Helmut Kohl υποσχέθηκαν στον Σοβιετικό Πρόεδρο Mikhail Gorbachev ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά εάν η Σοβιετική Ένωση αποδεχόταν την επανένωση της Γερμανίας.
Όταν η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, με τη Ρωσία ως διάδοχο κράτος, οι Αμερικανοί ηγέτες αποφάσισαν να υποχωρήσουν.
Ο Πρόεδρος Bill Clinton έβαλε μπρος την επέκταση του ΝΑΤΟ λόγω των θορυβωδών αντιδράσεων κορυφαίων διπλωματών όπως ο George Kennan και του υπουργού Άμυνας του William Perry.
Το 1997 ο Zbigniew Brzezinski όρισε τα πρώτα βήματα, με ένα σχέδιο να επεκταθεί το ΝΑΤΟ μέχρι την Ουκρανία.
Όπως έγραφε, χωρίς την Ουκρανία, η Ρωσία θα έπαυε να είναι μεγάλη δύναμη.
Οι Ρώσοι ηγέτες είχαν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι η πιο κόκκινη από τις ρωσικές κόκκινες γραμμές.
Το 2007, ο Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω.
Παρά αυτές τις σαφείς προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματών του, ο George Bush Ο νεότερος δεσμεύτηκε το 2008 να επεκτείνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία προκειμένου να αποκλείσει τη Ρωσία από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο William Burns, τώρα διευθυντής της CIA και στη συνέχεια πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, έγραψε ένα υπόμνημα με τίτλο «Nyet σημαίνει Nyet», εξηγώντας ότι η αντίθεση της Ρωσίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν υπαρξιακής φύσης.
Οι ίδιοι οι Ουκρανοί ήταν επίσης κατηγορηματικά κατά του σχεδίου, ευνοώντας την ουδετερότητα έναντι της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει ο Sachs, η ουκρανική Ράντα κήρυξε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1990 με βάση το να γίνει «ένα μόνιμα ουδέτερο κράτος».
Το 2009, ο λαός της Ουκρανίας εξέλεξε τον Victor Yanukovich, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα σε μια πλατφόρμα ουδετερότητας.
Στις αρχές του 2014, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ανατρέψουν τον Yanukovych.
Επρόκειτο για τυπική πρακτική και λειτουργία του βαθέος αμερικανικού κράτους, που έχει εφαρμοστεί σε δεκάδες περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.
Η CIA, το National Endowment for Democracy, η USAID και ΜΚΟ όπως το Open Society Foundation πήγαν να εργαστούν στην Ουκρανία.
Τον συντονισμό των εργασιών είχε η Victoria Nuland, η οποία ήταν σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Richard Cheney, μετά πρεσβευτής του George Bush Jr. στο ΝΑΤΟ, μετά εκπρόσωπος της Hillary Clinton Κλίντον και το 2014 αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.
Αυτή τη φορά, οι Ρώσοι κατέγραψαν τη συνωμοσία σε κασέτα, υποκλέπτοντας συνομιλία μεταξύ της Nuland και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία Geoffrey R. Pyatt (τώρα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών).
Στη μεταξύ τους συνομιλία η Nuland εξηγούσε στον Pyatt ότι ο αντιπρόεδρος –τότε– Joe Biden θα βοηθήσει στην επιλογή και την ενίσχυση της κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα.
Η ομάδα της Ουκρανίας του 2014, συμπεριλαμβανομένων των Biden, Nuland, Jake Sullivan (τότε και τώρα σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Biden), Geoffrey R. Pyatt και Antony Blinken (τότε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας), παραμένει η ομάδα της Ουκρανίας σήμερα.
Νόμιζαν ότι η ανατροπή του Yanukovich θα έφερνε την επέκταση του ΝΑΤΟ.
Αντίθετα, οι Ρώσοι απέρριψαν βίαια τη ρωσοφοβική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα που εγκαταστάθηκε από τη Nuland και ζήτησαν αυτονομία των εθνικά ρωσικών περιοχών.
Σε δημοψήφισμα, η Κριμαία ψήφισε συντριπτικά υπέρ της προσάρτησής της στη Ρωσία.
Ο Obama, ο Biden και η ομάδα τους εξόπλισαν την ρωσοφοβική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα για να επιτεθούν στις εθνικά ρωσικές περιοχές, νομίζοντας ότι αυτό θα ήταν το τέλος.
Ωστόσο, οι περιφέρειες αντιστάθηκαν.
Η Ουκρανία και οι αποσχισθείσες περιοχές υπέγραψαν τις Συμφωνίες του Μινσκ για να τερματίσουν τις μάχες και να δώσουν συνταγματική αυτονομία στο εθνικά ρωσικό Donbass.
Η συμφωνία του Μινσκ ΙΙ υποστηρίχθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά οι ΗΠΑ συμφώνησαν κρυφά με την ουκρανική κυβέρνηση να την αγνοήσουν.
Το 2021, μετά από 7 χρόνια μαχών και περισσότερους από 14.000 θανάτους στο Donbass, ο Putin κάλεσε τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Biden να σταματήσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Biden απέρριψε την έκκληση του Putin να τερματιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο του 2022, ο Putin ξεκίνησε την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (SMO) για να σύρει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συμφώνησε αμέσως να διαπραγματευτεί επί τη βάσει της ουκρανικής ουδετερότητας.
Μέσα σε ένα μήνα, επιτεύχθηκε συμφωνία πλαίσιο για τον τερματισμό των μαχών και τον τερματισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο Biden παρενέβη και έβαλε στοπ τη συμφωνία, με τις ΗΠΑ να ενημερώνουν τον Zelensky ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστήριζαν την ουδετερότητα.
Ο Βiden και η ομάδα είχαν ακόμη περισσότερα αποτυχημένα κόλπα στο μανίκι τους.
Πίστευαν ακράδαντα ότι οι οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ - το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και η αποκοπή της από το τραπεζικό σύστημα SWIFT - θα ακρωτηρίαζαν τη ρωσική οικονομία και θα έκαναν τον Putin να υποχωρήσει.
Μάλιστα περίμεναν ότι η οικονομική κρίση που θα επακολούθησε θα τον ανέτρεπε.
Φυσικά, δεν έγινε τίποτα τέτοιο.
www.bankingnews.gr