Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος Φαίνεται ότι η καρδιά της Ευρώπης έχει κοπεί στα δύο. Πιθανότατα υπάρχουν δύο Ευρώπ...
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος
Φαίνεται ότι η καρδιά της Ευρώπης έχει κοπεί στα δύο. Πιθανότατα υπάρχουν δύο Ευρώπες, από την άποψη της ταυτότητας και του πολιτισμού, και καθημερινά κονταροχτυπιούνται. Η Ευρώπη των αξιών, η οποία δεν θέλει να αποκοπεί από την αρχαιοελληνική και χριστιανική παράδοση. Και η Ευρώπη της αποδόμησης, η οποία προσπαθεί να κατεδαφίσει οτιδήποτε θεωρεί παραδοσιακό.
Δίνω χαρακτηριστικά παραδείγματα: Οι δύο επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 παρουσιάσθηκαν στο Παρίσι και έδωσαν λαβή για αρνητικά σχόλια. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει διάφορα μνημεία και κτήρια-τοπόσημα του Παρισιού, αλλά από το Μέγαρο των Απομάχων (Invalides) απουσιάζει ο σταυρός. Στην κορυφή του μεγάρου ο καλλιτέχνης τοποθέτησε μία λόγχη. Τραγικό: Λόγχη αντί για σταυρό. Ακόμη και σήμερα κάποιοι λογχίζουν τον Εσταυρωμένο!
Η διαγραφή του σταυρού καθώς και η απουσία της γαλλικής σημαίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Πολλοί Γάλλοι πολίτες και δημοσιογράφοι αναρωτήθηκαν: Γιατί σβήνετε την εθνική ταυτότητα: Γιατί δεν θέλετε να θυμόμαστε τις χριστιανικές ρίζες μας; Η ημερήσια εφημερίδα LE FIGARO το έκανε πρώτο θέμα. Μία γαλλική Ρωμαιοκαθολική οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει με τον δικό της τρόπο: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου, τα μέλη της οργανώσεως θα τελούν και θα παρακολουθούν καθημερινά τη Θεία Λειτουργία.
Η άλλη Ευρώπη εκφράσθηκε προσφάτως στη Βαυαρία. Στο γερμανικό κρατίδιο το Υπουργείο Παιδείας θορυβήθηκε από τα κακά αποτελέσματα των μαθητών του Δημοτικού στην αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού PISA. Τα Βαυαρικά σχολεία πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας και των Μαθηματικών. Η κυβέρνηση του κρατιδίου, η οποία ελέγχεται από το Χριστιανικό Κοινωνικό Κόμμα (CSU) της Κεντροδεξιάς, αποφάσισε την αύξηση των ωρών διδασκαλίας σ΄ αυτά τα δύο μαθήματα και την αντίστοιχη μείωση ωρών από τα Καλλιτεχνικά μαθήματα και από τα Αγγλικά.
Η πρόταση ορισμένων «προοδευτικών» να κοπούν ώρες από τα Θρησκευτικά απορρίφθηκε χωρίς καν να συζητηθεί. Τα Βαυαρικά Δημοτικά σχολεία θα συνεχίσουν να διδάσκουν επί 3 ώρες την εβδομάδα το μάθημα των Θρησκευτικών για τους Χριστιανούς μαθητές και το εναλλακτικό μάθημα της Ηθικής για όσους δεν θέλουν να παρακολουθήσουν τα Θρησκευτικά.
Βλέπουμε έναν πολιτιστικό διχασμό ακόμη και στο εσωτερικό των χωρών. Στη Γαλλία άλλοι χάρηκαν με την απάλειψη του σταυρού και άλλοι αντέδρασαν εντόνως. Στη Γερμανία η μεν Βαυαρία θεωρεί τα Χριστιανικά Θρησκευτικά πιο σημαντικό μάθημα από τα Αγγλικά, ενώ στην ίδια χώρα η Φρανκφούρτη στολίζεται για να γιορτάσει πανηγυρικά το μουσουλμανικό Ραμαζάνι. Αυτόν τον διχασμό αποκάλεσα προηγουμένως με τον όρο: Δύο Ευρώπες.
Η τάση αποχριστιανοποίησης είναι σαφής εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά οι αντιστάσεις είναι ισχυρές. Θυμόμαστε την Επίτροπο της Ευρ. Ένωσης που ζήτησε να αντικατασταθεί η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» από την άχρωμη ευχή «Καλές Γιορτές». Και τότε υπήρξε αντίδραση και η συγκεκριμένη οδηγία δεν εφαρμόσθηκε.
Η ελληνική απάντηση στην αποδόμηση πρέπει να βασίζεται στην παράδοση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Αποφεύγοντας τις ακρότητες πρέπει να αναδείξουμε τις ελληνικές και χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Ας μην ξεχνούμε ότι και ο Χιτλερικός και ο Σοβιετικός ολοκληρωτισμός ήταν εχθρικοί προς τον Χριστιανισμό!
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 16.3.2024
Φωτό: AFP/Kenzo Tribouillard – Dessin Ugo Gattoni