Στο στόχαστρο της Μόσχας η ελληνική κυβέρνηση για τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα και την υπόλοιπη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ...
Στο στόχαστρο της Μόσχας η ελληνική κυβέρνηση για τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα και την υπόλοιπη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Πληροφορίες αναφέρουν ότι “32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα τύπου Μ101Α1 θα πωληθούν στην Τσεχία έναντι υψηλού οικονομικού τιμήματος, τα οποία θα παραδοθούν φυσικά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας”, αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.
Πρόκειται για μια νέα αποστολή πολεμικού υλικού της χώρας μας στην Ουκρανία ο οποίος κρίνεται σήμερα πιθανότατα ως μη αναγκαίος σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας σε ειδική σύσκεψη.
Μιλάμε για ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ101Α1 διαμετρήματος 105 χλστ. παλαιάς τεχνολογίας τα οποία βρίσκονται στις αποθήκες του Ελληνικού Στρατού.
Για το θέμα αυτό θα γνωμοδοτήσει σήμερα η ειδική διαρκής επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων.
Τα ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Μ101Α1 εισήχθησαν σε υπηρεσία με το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού το 1951, εξοπλίζοντας τις Μοίρες Πεδινού Πυροβολικού (ΜΠΠ).
Το 1980 με απόφαση της ηγεσίας που καθόρισε τα 155 χλστ. ως διαμέτρημα Αμέσου Υποστηρίξεως (ΑΥ), άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή απόσυρση των M101A1 και την αντικατάσταση τους από οβιδοβόλα διαμετρήματος 155 χλστ. Τώρα έχουμε περί τα 180 οβιδοβόλα αυτού του τύπου σε αποθήκες.
Η Ζαχάροβα έστειλε προειδοποίηση στην Αθήνα να μην δοθεί ρωσικός εξοπλισμός της Ελλάδος στην Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προμηθεύει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα απαιτήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία για τη μη μεταφορά όπλων.
Η Ρωσία σκοπεύει να επιδιώξει από την Ελλάδα την εφαρμογή συμφωνιών για την αδυναμία μεταφοράς ρωσικών όπλων σε τρίτους.
Η Ρωσία σκοπεύει να επιδιώξει από την Ελλάδα την εφαρμογή συμφωνιών για την αδυναμία μεταφοράς ρωσικών όπλων σε τρίτους.
Αυτό δήλωσε σε ενημέρωση από την επίσημη εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Σύμφωνα με την διπλωμάτη, οι ελληνικές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιηθεί για παραβίαση των διατάξεων της ρωσοελληνικής διακυβερνητικής συμφωνίας για τη στρατιωτική-τεχνικής συνεργασίας.
Επιπλέον, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι η Μόσχα έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή της Αθήνας στο θέμα του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, γεγονός που δημιουργεί απειλές για τον άμαχο πληθυσμό του Ντονμπάς.
Σύμφωνα με αυτήν, η ελληνική ηγεσία θα πρέπει να απαντήσει στον λαό της για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Το έγγραφο αυτό υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου 1995.
«Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε από την Ελλάδα, καθώς και από όλες τις άλλες χώρες, την συμμόρφωση με αυτό το έγγραφο», είπε η Ζαχάροβα.
Τέτοιος εξοπλισμός περιλαμβάνει τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU1, Osa-AKM, Tor-M1. Οι ειδικοί μας τονίζουν τη σημασία του γεγονότος ότι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό απόθεμα πυραύλων και εξαρτημάτων για αυτά τα συστήματα. Αυτές οι προμήθειες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.
Την προηγούμενη μέρα, η Ζαχάροβα αποκάλυψε το νόημα των συμφωνιών για «εγγυήσεις ασφαλείας» μεταξύ Δύσης και Κιέβου.
Πριν από αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι το Κίεβο υπογράφει συμφωνίες ασφαλείας με δυτικές χώρες.
Στο παιχνίδι εμπλέκονται φυσικά ενεργά και οι ΗΠΑ που θέλουν να στείλουν όλο αυτό το υλικό στον ουκρανικό Στρατό για μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν οι Ουκρανοί που μετά την κατάληψη από τους Ρώσους της Αβντιίβκα έχουν στόχο το Κουπιάνσκ και την Ζαπορίζιε.
πηγη