Πρώτες απαντήσεις έδωσε ο Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας, στις ερωτήσεις της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, ...
Πρώτες απαντήσεις έδωσε ο Πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας, στις ερωτήσεις της Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, που διενεργεί έρευνα σε βάρος των 11 βουλευτών του
Στην πρώτη του κατάθεση, που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Βασίλης Στίγγας, απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέα, για δηλώσεις του στη Βουλή και στα ΜΜΕ, όπου μεταξύ άλλων είχε καταγγείλει «εξωκοινοβουλευτικό κέντρο, Τύπου ‘Greek Mafia και Don Korleone’, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα συμμορία, απάντησε γενικόλογα, χωρίς να υποδεικνύει πρόσωπα.
Στη δεύτερη κατάθεση του (στις 19 Σεπτεμβρίου), που ρωτήθηκε πιό στοχευμένα από την Εισαγγελέα ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη, ο αρχηγός των «Σπαρτιατών», μίλησε για συγκεκριμένο βουλευτή του, που «προερχόταν από το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ» και μάλιστα επισκεπτόταν τον Ηλία Κασιδιάρη στη φυλακή, και «βάσει τηλεφωνημάτων, που δεχόταν και συζητήσεων, που – όπως αναφέρει – έκανε «εξυφαινόταν ένα σχέδιο ανατροπής του, με διάδοχο του το συγκεκριμένο βουλευτή»!
Στην πρώτη του κατάθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Αδειλίνη ο κ. Στίγγας είπε:
Εισαγγελέας ΑΠ: Σε δηλώσεις τόσο στη Βουλή, όσο και στα ΜΜΕ καταγγείλατε εξωκοινοβουλευτικό κέντρο, Τύπου ‘Greek Mafia και Don Korleone’, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα συμμορία, η οποία α) ποδηγετείται από βουλευτές του κόμματος σας,
β) διαθέτει ταμείο, στο οποίο βουλευτές σας καταβάλλουν, κάθε μήνα, χρήματα έως και 3.000 ευρώ ο καθένας, γ) έχει προβεί σε παράνομες πράξεις σε βάρος σας, όπως απειλές, καταστροφές της επιχείρησης και του γραφείου σας, αποσκοπώντας στην απομάκρυνση σας από την θέση του Προέδρου του κόμματος σας και στην νομή εκ μέρους της, της κρατικής επιχορήγησης προς το κόμμα σας. Τι έχετε να καταθέσετε σχετικά;
Στίγγας: Εχω δεχτεί απίστευτη πίεση, πρωτίστως απο τα ΜΜΕ και στη συνέχεια όταν μπήκα στο Κοινοβούλιο, από εξωθεσμικούς παράγοντες, η οποία έχει να κάνει με απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και διάφορα δημοσιεύματα, που επιζητούν άμεσα συνέδριο και αλλαγή προέδρου, καθώς και επιθέσεις αγνώστων, τόσο σε ένα γραφείο, που κάναμε τις αρχικές μας δηλώσεις, όσο και στην οικογενειακή μου επιχείρηση… Το πρώτο πράγμα, που ζήτησαν επιτακτικά οι βουλευτές μου, είναι να γίνει συνέδριο, για να θεσμοθετηθούν όργανα. … Δεν γνωρίζω εάν αυτό ήταν σκόπιμο, ή το έκαναν από άγνοια. Αντιστάθηκα σθεναρά στις πιέσεις, διότι όλο αυτό δεν έβγαζε νόημα… Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν από βήματος Βουλής, ο βουλευτής κ. Φλώρος, έκανε αναφορά στον κ. Κασιδιάρη, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του, ως Δημάρχου Αθηναίων, παραβαίνοντας την εντολή μου προς όλους τους βουλευτές μου να μην γίνεται καμμία αναφορά σε αυτό το όνομα, τουλάχιστον από Βήματος Βουλής… ».
Στη συνέχεια αναφέρεται σε γεγονότα, που είναι γνωστά, όπως στη διαγραφή του βουλευτή Φλώρου και στην επιστολή των 11 βουλευτών του, που καταδίκασαν την ενέργεια του αυτή.
Και τονίζει:
«Μετά από αυτό το γεγονός, η σχέση μου με κάποιους βουλευτές δεν ήταν η ίδια. Επίσης με ενόχλησε που έγραψαν στην επιστολή, για δικές μου αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και πιθανόν αντιδημοκρατικές…
Και παρακάτω:
«… Εκτοτε μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι, ο πόλεμος εναντίον μου εντάθηκε, με απίστευτες ύβρεις και συκοφαντίες από εξωθεσμικούς παράγοντες, ενω διαπίστωσα οτι, σε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση δεν με υποστήριξαν οι βουλευτές στο σύνολο τους».
Σε άλλο σημείο, αφού αυτο… επαινείται ως «ψυχολογικά πολύ δυνατός άνθρωπος», υποστηρίζει ότι, όλο αυτό τον κατέβαλε ψυχολογικά, ενώ σημειώνει, για την επιμονή των βουλευτών του, για συνέδριο:
«… παρά την πίεση, που δεχόμουνα, ήταν πλέον φανερό ότι, μέσα στο κόμμα Σπαρτιάτες θα εισχωρούσαν άτομα, τα οποία δεν είχανε καμμία σχέση με τις ηθικές αξίες των Σπαρτιατών και τη Δημοκρατία. Επομένως αντιστάθηκα σθεναρά και δεν υπέκυψα σε αυτές τις πιέσεις, διότι θα έχανα την αρχηγία του κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Εισαγγελέας ΑΠ: Τι συνεπάγεται κύριε μάρτυρα η απώλεια της αρχηγίας εκ μέρους σας;
Στίγκας: Δεν γνωρίζω οποιοσδήποτε άλλος αναλάμβανε την αρχηγία, πως θα διοικούσε το κόμμα και τι χαρακτήρα θα του έδινε
Εισαγγελέας ΑΠ: Tι χαρακτήρα θα μπορούσε να του δώσει;
Στίγγας: Eγώ εγγυώμαι ότι, οι Σπαρτιάτες είναι ένα δημοκρατικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό κόμμα.
Στη συνέχεια υποστηρίζει ότι, η διακοπή των εργασιών της Βουλής λόγω θέρους λειτούργησε ευεργετικά, για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ τους, ενώ για την απόφαση του να στηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα Κασιδιάρη, γιά το Δήμο της Αθήνας, αναφέρει:
«Διαβλέποντας ότι, στη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής ομάδας τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, θα υπάρξει σύγκρουση λόγω της επιμονής τους να κάνουμε συνέδριο, την Κυριακή 27 Αυγούστου, υπέγραψα προσωπικά ένα δελτίο Τύπου, με το οποίο ευθαρσώς στήριξα για το Δήμο Αθηναίων τον υποψήφιο Ηλία Κασιδιάρη, χωρίς να μου το επιβάλλει κανείς. Με αυτή την κίνηση, έβγαλα την υποχρέωση που είχα απέναντι του, σημειώνοντας δε ότι, παρά τις ιδεολογικές και πρακτικές μας διαφορές, τον στηρίζω ως υποψήφιο δήμαρχο. Ετσι θεωρώ ότι, εφόσον με στήριξε στις εθνικές εκλογές, τον στηρίζω στο Δήμο της Αθήνας και ουδεμία σχέση είχα και έχω μαζί του».
Γιά το επεισόδιο στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 31 Αυγούστου, όπου κανένας βουλευτής του δεν πήγε στη συνεδρίαση, αφήνοντας τον μόνο στα έδρανα του Κοινοβουλίου αναφέρει ότι, τον εξόργισε η δήλωση του βουλευτή και εκπροσώπου Τύπου των Σπαρτιατών Χάρη Κατσιβαρδά, «που μίλησε σε κάποιο κανάλι και είπε ότι, οι λόγοι της απουσίας τους ειναι συμβολικοί και συνειδητοί και τον αφήνουνε μόνο».
Και συνεχίζει: «Οταν ανέβηκα στο βήμα της Βουλής έκανα τις γνωστές δηλώσεις, που είναι καταχωρημένες στα πρακτικά, περί greek mafia και don corleone… ».
Ενώ δηλώνει μετανιωμένος:
«Kατά τη δήλωση αυτή τελούσα εν βρασμώ ψυχής… ».
Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι, στη συνέχεια δεχόταν απειλές ο ίδιος και η οικογένεια του και πως άγνωστοι κατέστρεψαν με λοστούς και βαριοπούλές την οικογενειακή του επιχείρηση (βιοτεχνία τροφίμων), προκαλώντας φόβο στην οικογένεια του και στον ίδιο…
Στο τέλος αναφέρει ότι, έγινε προσπάθεια επανένωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας στις 4 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την κατάθεση του, με συγγνώμη και επαρκείς εξηγήσεις…
Στη δεύτερη κατάθεση του, απαντώντας σε ερωτήσεις της Εισαγγελέα ΑΠ, για τις δηλώσεις του, περί θεσμικών ή εξωθεσμικών κύκλων, που επιδιώκουν ξεκάθαρα να τον ανατρέψουν βάσει προμελετημένου σχεδίου, το οποίο τον τελευταίο καιρό μπήκε σε εφαρμογή, γιατί «o Bασίλης Στίγγας δεν τους βγήκε στα σχέδιά τους, καθώς και ότι, είχε δοθεί σε συγκεκριμένο βουλευτή, τον κ. Κατσιβαρδά, να είναι ο επόμενος Πρόεδρος, απάντησε:
«Eκείνον τον καιρό δεχόμουνα πάρα πολλές ψυχολογικές πιέσεις και επίσης δεχόμουν και πολλά τηλεφωνήματα από διάφορους, που σε κάποιες συζητήσεις που κάναμε πάνω σε αυτά τα θέματα, συμφωνούσαμε ότι, εξυφαίνεται ένα σχέδιο ανατροπής μου και επίσης υπήρχαν και άλλες πληροφορίες ότι, ο κ. Κατσιβαρδάς ενδεχομένως ήταν ο διάδοχος μου».
Εισαγγελέας ΑΠ: Οι πιέσεις ήταν μόνον ψυχολογικές; Γιατί είχατε αναφερθεί και σε άλλου τύπου πιέσεις, εξυβρίσεις, απειλές επιθέσεις στο γραφείο και στο κατάστημα σας κλπ.
Στίγγας: Υπήρχαν και αυτές, όπως είχα πει στην αρχική μου κατάθεση, απειλητικά τηλεφωνήματα και δύο επιθέσεις στο Παλαιό Φάληρο και στην Ηλιούπολη.
Εισαγγελέας ΑΠ: Πού τις αποδίδετε;
Στίγκας: Δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία και ρώτησα και την Αστυνομία, εάν βρει κάτι και η απάντηση ήταν αρνητική.
Εισαγγελέας ΑΠ: Ποιοί ήταν οι διάφοροι, με τους οποίους συμφωνούσατε ότι, εξυφαίνεται σχέδιο ανατροπής σας; Και από πού εκπορεύονταν οι πληροφορίες ότι, ο κ. Κατσιβαρδάς, ενδεχομένως ήταν διάδοχος σας;
Στίγκας: Με έπαιρναν διάφοροι, παλιοί συναγωνιστές, άνθρωποι που κινούνται στους χώρους του πατριωτικού χώρου και ο καθένας είχε κάποια πληροφορία ότι, ακουγόταν έξω ότι, ο κ. Κατσιβαρδάς προοριζόταν για νέος αρχηγός.
Εισαγγελέας ΑΠ: Σε ερώτηση δημοσιογράφου από ποιόν είχε δοθεί εντολή, ποιός είχε δώσει το χρίσμα στον κ. Κατσιβαρδά, απαντήσατε ότι, δεν είναι η ώρα να μιλήσετε σε βάθος. Μήπως είναι τώρα η ώρα να μιλήσετε;
Στίγκας: Οπως σας είπα, εκείνο το διάστημα δεχόμουν μεγάλη ψυχολογική πίεση (και οι επιθέσεις αγνώστων συνέτειναν σε αυτή την ψυχολογική πίεση), επομένως εκείνο το χρονικό διάστημα, πραγματικά δεν ήθελα να βλέπω στα μάτια μου τους βουλευτές, που ζητούσαν επίμονα να γίνει συνέδριο, γι΄αυτό ενδεχομένως να είπα κάποιες κουβέντες παραπάνω. Εαν είχα το οποιοδήποτε στοιχείο ότι, αυτά εκπορεύονταν από κάποιον άνθρωπο συγκεκριμένο, τότε να είστε σίγουρη ότι, θα είχα έρθει πρώτος εγω στην Εισαγγελία».
Εισαγελέας ΑΠ: Δεν απαντάτε στην ερώτηση ποιός είχε δώσει το χρίσμα…
Στίγκας: Οσον αφορά αυτό, που είχα πει, γιά άνομες ενέργειες, είχα πει κατ΄επανάληψη στους βουλευτές, να μην αναφέρουν μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή το όνομα του Ηλία Κασιδιάρη και κάποιος, μαλιστα μου είπε ότι, πρέπει να κάνουμε ακτιβισμό μέσα στη Βουλή. Κατά μέσον όρο δεχόμουν 180 με 200 τηλεφωνήματα και μεταξύ αυτών, με έπαιρναν άνθρωποι από τον πατριωτικό χώρο έχοντας προφανώς κάποιες πληροφορίες οι οποίες συγκλίναν στο γεγονός ότι, υπάρχει σχέδιο ανατροπής μου με πιθανό πρόεδρο τον κ. Κατσιβαρδά. Σκέφτηκα τότε ότι, το γεγονός ότι,ο Ηλίας Κασιδιαρης μου έδωσε ανεπιφύλακτα τη στήριξη του, δεν ήταν ενέργεια και τόσο ανιδιοτελής. Σύμφωνα με αυτά που έβλεπα και παρατηρούσα ο κ. Κατσιβαρδάς ηγείτο μίας προσπάθειας να επηρεάζει τους βουλευτές, με αποκορύφωμα τη δήλωση του ότι, μιλώντας εκ μέρους όλων των βουλευτών δήλωσε ότι, συνειδητά δεν κατεβήκαμε σήμερα στη Βουλή, Μου πέρασε από το μυαλό ότι, ο κ. Κατσιβαρδάς ήταν ο πλέον μορφωμένος από τους υπόλοιπους βουλευτές και ως δικηγόρος έβγαινε μπροστά, διότι είχε κι έναν πολύ καλό πολιτικό λόγο και είχε αρχηγικές τάσεις.
Εισαγγελέας ΑΠ: …. θα πρέπει να συνδέσουμε τις πιέσεις, που δεχόσασταν με το περιβάλλον του Ηλία Κασιδιάρη; Aπο ποιόν εν τέλει εκπορεύτηκαν οι συγκεκριμένες πιέσεις;
Στίγκας: Δεν έχω αποδεικτικά στοιχεία ότι, η συμπεριφορά των βουλευτών καθοδηγείται από τον κ. Κασιδιάρη ή άλλα κέντρα σχετικά με αυτόν…
Εισαγγελέας ΑΠ: Είπατε στις συνεντεύξεις σας ότι, όλα γίνονται για τα λεφτά, την κρατική επιχορήγηση, που είναι το μεγάλο έπαθλο για κάποιους, τους βουλευτές που ονειρεύονται αρχηγίες και να μοιράσουν χρήματα του κόμματος. Αποδεχτήκατε εν τέλει ότι, υπάρχει κίνηση ανταρσίας εναντίον σας, για να πάρουν τη σφραγίδα του κόμματος, την αρχηγία, την κρατική χρηματοδότηση. Τι έχετε να πείτε;
Στίγκας: Τα συνέδεσα όλα με την τόση επιμονή τους, να γίνει συνέδριο…
Εισαγγελέας ΑΠ: Πού σκόπευαν να μοιράσουν τα χρήματα του κόμματος οι βουλευτές σας;
Στίγκας: Ειλικρινώς δεν γνωρίζω, αλλά είναι απορίας άξιον η τόση επιμονή τους.
Και σε άλλο σημείο:
«Eίναι κοινό μυστικό ότι, αρκετοί βουλευτές προέρχονται από το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ (όχι όλοι) και είναι λογικό και επόμενο και δεν το έχουν κρύψει, να έχουν συμπάθεια προς το πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη, αλλωστε αρκετοί από αυτούς έχουν πει και το όνομα του στο Κοινοβούλιο, αλλά και γνωστοί και φίλοι τους συμμετέχουν ψς υποψήφιοι στο δήμο Αθηναίων.
Εισαγγελέας ΑΠ: Η συμπάθεια αυτή φτάνει μέχρι του σημείου να τους καθοδηγεί μέσα από τις φυλακές;
Στίγκας: Πολύ πιθανόν, αν και δεν έχω αποδείξεις περί αυτού.
Εισαγγελέας ΑΠ: Ποιά σχέση ή ποιά ακριβώς συμφωνία συνδέει τους βουλευτές σας ή τυχόν κι εσάς με τον Ηλία Κασιδιάρη, που υποχρεώνει τους πάντες να εκφράζονται υπερ αυτου?
Στίγκας: Αισθάνθηκα την ανάγκη να τον στηρίξω στο Δήμο Αθηναίων, γιατί με τη δική του στηριξη, επιτύχαμε να μπούμε στη Βουλή. Χωρίς αυτή τη στήριξη δεν θα είχαμε επιτύχει τίποτα. Επομένως δεν εξαναγκάστηκα σε αυτή την δήλωση. Την έκανα αυτοβούλως, για να βγαλω την υποχρέωση αυτή. Καμμία προφορική ή τηλεφωνική συμφωνία δεν υπήρξε με τον Ηλία Κασιδιάρη.
pronews