Τραβήχτηκε το 1842 Από τον Λόφο των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο έχει τραβηχτεί η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία του μνημείου της Ακρόπολης. ...
Τραβήχτηκε το 1842
Από τον Λόφο των Νυμφών και το Αστεροσκοπείο έχει τραβηχτεί η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία του μνημείου της Ακρόπολης.
Ο φωτογράφος ήταν ένας ζωγράφος, ο Josepf-Filibert Girault de Prangey. Διδάχτηκε από τον εφευρέτη της Δαγκεροτυπίας Louis Daguerre. Η φωτογραφία ελήφθη το 1842 μετά την απελευθέρωση του ελληνικού κράτους.
Η φωτογραφία:
Η εικόνα της Αθήνας αλλά και της Ακρόπολης ήταν πολύ διαφορετική. Η δεύτερη πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους είχε υποστεί σοβαρότατες καταστροφές.
Ιδιαίτερα στο διάστημα της ενδεκάμηνης πολιορκίας της από τον Κιουταχή – μεταξύ Ιουνίου 1826 και Μαΐου 1827.
Η τουρκική φρουρά αποχώρησε οριστικά από το φρούριο της Ακρόπολης την 31η Μαρτίου 1833.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αντιβασιλέας Georg Maurer, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το 1833 κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του Όθωνα, έγραφε: «Η Αθήνα που πριν απ’ τον Απελευθερωτικό Πόλεμο αριθμούσε 3.000 περίπου σπίτια, τώρα δεν είχε ούτε 300. Τα άλλα είχαν μεταβληθεί σ’ έναν άμορφο σωρό από πέτρες»
Η εικόνα της Αθήνας άλλαξε σημαντικά και καθοριστικά μετά την άφιξη του αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και επιχειρηματίας Σταμάτη Κλεάνθη και του Σούμπερτ.
Τον Νοέμβριο του 1831 οι δύο αρχιτέκτονες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και αμέσως έφεραν την αλλαγή.
Έβαλαν στα σχέδια τη συστηματική τοπογράφηση της πόλης συντάσσοντας στη συνέχεια την πολεοδομική τους πρόταση, εν όψει της πιθανής εγκατάστασης εκεί της πρωτεύουσας του νεοσύστατου κράτους.
Μπορεί να έχεις επισκεφθεί πολλές φορές την Ακρόπολη και το μουσείο. Αυτό όμως που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα.
Ο Παρθενώνας, δηλαδή, δεν είχε πάντα αυτό το λευκό χρώμα που βλέπουμε σήμερα αλλά ήταν ντυμένος με ζωηρά χρώματα σε διάφορα μέρη του.
πηγη