Η Άγκυρα «φτύνει» τους δυτικούς και η Δύση την «χαϊδεύει» Κοινό μέτωπο απέναντι σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της Γά...
Η Άγκυρα «φτύνει» τους δυτικούς και η Δύση την «χαϊδεύει»
Κοινό μέτωπο απέναντι σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της Γάζας δημιούργησαν Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών τους συναντήθηκαν τη Δευτέρα (23/10) στην Τεχεράνη.
Οι τρεις πλευρές μετά το πέρας της συνάντησης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία «υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στοχοποίηση αθώων πολιτών».
Να σημειώσουμε ότι η θέση της Άγκυρας σαφώς υπέρ των εχθρών της Δύσης και σε ενιαία στάση με την Ρωσία και το Ιράν, αποτελεί τραγωδία για το ίδιο το δυτικό σύστημα ασφάλειας: Δεν μπορεί ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και προνομιακός εταίρος της ΕΕ με δισεκατομμύρια ευρώ να ρέουν στα ταμεία του κάθε χρόνο από τις δυτικές δομές ασφαλείας, να έχει τέτοια αντιμετώπιση «σα να μην τρέχει τίποτα».
Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να τα δίνει όλα στη Δύση (η νέα συμφωνία π.χ. με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις, δεν είναι απλώς αποικιακή: Θα έκανε ακόμα και τον Βαν Φλιτ να «κοκκινήσει» από ντροπή) και η Δύση να μην διασώζει από τον «βραχνά» των Μνημονίων την Ελλάδα και να την κρατά «δεμένη» με χρέη μέχρι το 2115 μ.Χ. που λήγει η δανειακή σύμβαση των 99 ετών.
Ούτε βέβαια, το Τελ Αβίβ μπορεί να ξεχνά πόσα έδωσε η Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια μετά το «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, στην συμμαχία με το Ισραήλ και να ανακοινώνει κοινές γεωτρήσεις με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως έκανε λίγες ημέρες πριν από το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου, από τον σύμμαχο της Τουρκίας, την Χαμάς.
Μπορεί η Αθήνα ελέω των πολιτικών της ηγετών της τελευταίας 14ετίας, να έχει μετατραπεί σε «καρπαζοεισπράκτορα» της περιοχής, αλλά όλα έχουν κι ένα όριο.
Ας δούμε την πρωτοφανή γεωπολιτική σύζευξη Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν (είχε προηγηθεί η Αστάνα, βέβαια, που έδωσε την λύση στο συριακό) και πώς αυτή μεταφράζεται:
Οι μονομερείς μεσολαβητικές προσπάθειες δεν αρκούν για τη διευθέτηση της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης, καθώς απαιτούνται συλλογικά βήματα για αυτό, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είμαι πεπεισμένος ότι κανείς δεν μπορεί να συμφιλιώσει Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς μόνος του, όπως προσπαθούν να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και ένα χρόνο. Είναι απαραίτητο να δράσουμε με βάση το συλλογικό δυναμικό των χωρών και της περιοχής και, πιθανώς, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς είναι δύσκολο να γίνει χωρίς αυτό εδώ. Αλλά είναι απαραίτητο να ενεργήσουμε συλλογικά, όχι μονομερώς», δήλωσε μετά από υπουργική συνάντηση 3+3 για τον Νότιο Καύκασο.
Ωστόσο ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι «όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ και της ΕΕ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση».
Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών.
Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε.
πηγη