Στην Ελευσίνα θα μετασταθμεύσουν C-130 της αμερικανικής αεροπορίας-Τουρκικά ΜΜΕ: Ζητούν να μην δοθεί ούτε σταγόνα καυσίμων σε αμερικανικά αε...
Στην Ελευσίνα θα μετασταθμεύσουν C-130 της αμερικανικής αεροπορίας-Τουρκικά ΜΜΕ: Ζητούν να μην δοθεί ούτε σταγόνα καυσίμων σε αμερικανικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο
Οι Αμερικανοί, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Open, έκαναν αίτημα στην Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν και δεύτερη βάση, πέραν της Σούδας, για τα αεροσκάφη τους, καθώς στην Κρήτη με τόσα που έχουν φέρει επικρατεί συνωστισμός!
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ», στην Ελευσίνα θα μετασταθμεύσουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα 5-8 C-130 της αμερικανικής αεροπορίας. Μαζί και 120 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, για την υποστήριξή τους. https://t.co/PF6raAcrnw
— Vassilis Nedos (@NedosVassilis) October 21, 2023
Σύμφωνα με πηγές του δημοσιογράφου Βασίλη Νέδου και της εφημερίδας Καθημερινής, “στην Ελευσίνα θα μετασταθμεύσουν το ερχόμενο χρονικό διάστημα αρκετά μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της αμερικανικής αεροπορίας μαζί με 120 άτομα προσωπικό”.
Ουσιαστικά και λόγω των επιχειρήσεων των Ισραηλινών στην Γάζα, αλλά και την επίθεση σε αμερικανικό Αντιτορπιλικό με πυραύλους, η Ελλάδα θα γίνει ολόκληρη μια προκεχωρημένη βάση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εδώ ρωτάμε να δώσουμε βάσεις, διευκολύνσεις και οτιδήποτε άλλο ζητηθεί στις ΗΠΑ, αλλά με ποια απτά ανταλλάγματα;
Αυτές οι συνεργασίες είναι αμφίδρομες και έτσι πάνε, ενώ τονίζεται ότι θα αναμέναμε για παράδειγμα δωρεάν οικονομική βοήθεια για τα εξοπλιστικά μας, όπως γίνεται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ( που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ), την στιγμή που η χώρα μας παλεύει μετά από δύο τραγωδίες και χρωστά 400 δισ. στο υπερταμείο στην ΕΕ.
Θέλουμε να αποδεσμευτούν όπλα μακρού βεληνεκούς τόσο για τα ελληνικά F-16V όσο και για το πυροβολικό με πυραύλους ATACMS με εμβέλεια 300 χλμ.
Θέλουμε να περάσουμε όλα τα ελληνικά μαχητικά F-16 με την χαμηλού RCS βαφή Have Glass V, την οποία μας την αρνούνται οι ΗΠΑ.
Επίσης ζητούμε να επιτραπεί στην Αθήνα να αποκτήσει πυραύλους SCALP NAVAL, ή κάτι ανάλογο για τα πολεμικά της πλοία.
Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι ότι ζητάμε την εξασφάλιση από τις ΗΠΑ ( στα πρότυπα του Ισραήλ) ολόκληρη της ελληνικής επικράτειας, μικρονήσων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, μαζί με τις εξορύξεις στην ελληνική ΑΟΖ, που θα ανακηρύξουμε και με αμερικανική στήριξη.
Οι Τούρκοι “ φίλοι” απειλούν με κλείσιμο αγωγού του ΝΑΤΟ στην χώρα για την αμερικανική αρμάδα στην Μεσόγειο
Δίκτυο του ΝΑΤΟ που περιβάλλει την Τουρκία υπόγεια, εκτός από τις βάσεις και τα ραντάρ που χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, είναι ένας ελάχιστα γνωστός αγωγός.
Αυτός ο αγωγός μήκους 3.200 χιλιομέτρων που περιβάλλει την Τουρκία είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Η κατασκευή του συστήματος αγωγών του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ξεκίνησε το 1953 στο πλαίσιο του Προγράμματος Υποδομής του ΝΑΤΟ (ENF).
Η γραμμή ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία το 1959, με χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ.
Το έργο λειτουργίας, συντήρησης και συντήρησης του συστήματος, το οποίο αρχικά ανήκε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, και για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε η «Διεύθυνση Επιχειρήσεων Προμήθειας Καυσίμων και Εγκαταστάσεων ΝΑΤΟ.
Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν και σήμερα.
«Το σύστημα αγωγών καυσίμου του ΝΑΤΟ, το οποίο δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και των Εξωτερικών Δυνάμεων Ενίσχυσης του ΝΑΤΟ, εξαπλωμένο σε όλη την Τουρκία, αποτελούμενο από περίπου 3.200 χιλιόμετρα αγωγών και αποθήκες με χωρητικότητα αποθήκευσης περίπου 1 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων, είναι λειτουργικό.
Τα καύσιμα που αγοράζονται από τα διυλιστήρια της Tüpraş μεταφέρονται στο σύστημα αγωγών καυσίμου της Τουρκίας του NATO με πλοία, βαγόνια τρένου και αγωγό, και μεταφέρονται σε αποθήκες και από εκεί σε στρατιωτικές μονάδες”, αναφέρει τουρκική εφημερίδα
Το σύστημα αγωγών ΝΑΤΟ αποτελείται από δύο ξεχωριστές γραμμές, την ανατολική και τη δυτική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Υπουργείου Μεταφορών, η ανατολική γραμμή, ξεκινά από τερματικό σταθμό στην Μερσίνη, και εκτείνεται στη Μαλάτια μέσω Οσμανίγιε.
Το ένα άκρο της γραμμής, που χωρίζεται στα δύο στη Μαλάτια, φτάνει στο Σίβας (Ακγκεντίκ), στο Ερζιντζάν, στο Ερζερούμ, στο Χορασάν και το άλλο άκρο στο Ελαζίγ.
Η δυτική γραμμή ξεκινά από την Αττάλεια και εκτείνεται μέχρι το Εσκισεχίρ. Το ένα άκρο της γραμμής, που χωρίζεται στα δύο στο Εσκισεχίρ, φτάνει στο Μπαλικεσίρ μέσω Προύσας, και το άλλο άκρο φτάνει στην Σμύρνη και στον Κόλπο Σαρόζ μέσω Κωνσταντινούπολης
Οι 37 αποθήκες περιέχουν διάφορους τύπους καυσίμων όπως F-34, F-44, F-54, F-65... για χρήση σε χερσαία και εναέρια οχήματα.
Ωστόσο, το καύσιμο τύπου F-76 που χρησιμοποιείται από θαλάσσια οχήματα δεν περιλαμβάνεται στις δεξαμενές ANT. Όταν το καύσιμο αυτό ζητείται από πλοία του ΝΑΤΟ, παρέχεται έναντι αμοιβής από τις Διοικήσεις Αποθήκης Καυσίμων που συνδέονται με τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.
Ένας ειδικός γνώστης του θέματος σχολιάζει: "Εάν κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ κάνει ένα αίτημα, πρέπει να το δώσουμε
Είναι προφανές ότι τα πλοία που συνοδεύουν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που είναι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται συχνά καύσιμα.
Ρώτησα εάν τα καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά της αμερικανικής ομάδας αεροπλανοφόρων, που στάλθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξουν το Ισραήλ, είχαν αιτήματα για προμήθεια καυσίμων από την Τουρκία, ειδικά μετά τις 7 Οκτωβρίου.
Δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα. Έμαθα ότι μερικά από τα πλοία των ΗΠΑ ανεφοδιάζονταν επίσης με καύσιμα από την βάση της Σούδας στην Κρήτη στο δρόμο τους προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Ρώτησα έναν άλλο ειδικό πώς μπορούν αυτά τα πλοία να πάρουν καύσιμα όταν τα χρειαστούν ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απάντησή του ήταν: «Αυτά τα πλοία μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία. Μπορούν επίσης να κάνουν ένα αίτημα στην Τουρκία για αυτό το θέμα. Επιπλέον, υπάρχουν μη στρατιωτικές υπηρεσίες που κάνουν αυτή τη δουλειά υπό την Υπηρεσία Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (NSPA). Με άλλα λόγια, μπορούν επίσης να ανεφοδιαστούν με καύσιμα με ένα «πετρελαιοφόρο».
Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι η χώρα που τροφοδοτεί αμερικανικά αεροσκάφη, καταδρομικά και πλοία που διεξάγουν επιχειρήσεις και διαπράττουν σφαγές στη Μέση Ανατολή.
Ειδικά σε μια τέτοια περίοδο που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τις ισραηλινές σφαγές, δεν πρέπει να επιτρέπεται σε κανένα αμερικανικό πλοίο να ελλιμενιστεί ή να τροφοδοτηθεί σε τουρκικά λιμάνια
«Εκπαιδεύσεις» όπως PASSEX και PHOTOEX δεν θα πρέπει ποτέ να διεξάγονται με αμερικανικά αεροπλανοφόρα που αποστέλλονται στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν πρέπει να υπάρχει κοινό έδαφος με αυτά τα πλοία.
Η διακοπή όλων των δεσμών με το ΝΑΤΟ είναι η μεγαλύτερη υποστήριξη στην Παλαιστίνη”, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος εκφράζοντας την γνώμη μεγάλου ποσοστού Τούρκων πολιτών.
Το ερώτημα εδώ θα ήταν αν ο Ερντογάν θα έφτανε σε σημείο που θα αρνούνταν καύσιμα σε αμερικανικά πολεμικά πλοία, και να τα έδινε τι αντάλλαγμα θα ζητούσε, παρόλο που πρόκειται για εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.
Οι Τούρκοι έχουν ζητήσει τον ουρανό με τα άστρα από τις ΗΠΑ εδώ και τόσα χρόνια, καιρός είναι να ζητήσουμε και εμείς και να λάβουμε όσα πιο πολλά μπορούμε για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ακεραιότητα μέσα στο κυκεώνα των άγριων εξελίξεων που έρχονται στην περιοχή μας .
πηγη