Το παράδειγμα της κρατικής επιχορήγησης, ύψους 6 εκατ. ευρώ για την προστασία του δάσους της Δαδιάς, χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής ο ...
Το παράδειγμα της κρατικής επιχορήγησης, ύψους 6 εκατ. ευρώ για την προστασία του δάσους της Δαδιάς, χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για να επιτεθεί προς τους δημάρχους των καμένων περιοχών και να επιρρίψει ευθύνες για ελλιπή μέτρα δασοπροστασίας, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές ακόμα και για κακοδιαχείριση.
Το δάσος της Δαδιάς, γεωγραφικά εντάσσεται στο δήμου Σουφλίου. Ωστόσο όπως δήλωσε, ο δήμαρχος Π. Καλακίκος, το δάσος της Δαδιάς το διαχειρίζεται το Δασαρχείο και ο Φορέας Διαχείρισης, είναι περιοχή Natura. Μάλιστα ο δήμαρχος Σουφλίου επισήμανε: «Το δάσος δεν έχει καλλιεργηθεί για δεκαετίες. Ο δήμος μας είναι υπεύθυνος μόνο για τον οικισμό και εμείς πήραμε 80 χιλιάδες ευρώ για δασοπροστασία, από τα οποία τα 40 χιλιάδες δόθηκαν στο προσωπικό που καθαρίζει τον οικισμό»!!!
Ο Δήμος Σουφλίου πήρε λοιπόν μόλις 80.000 ευρώ!!! Ομως ο δήμος Σουφλίου είναι ο όγδοος μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Ελλάδας, με 1.326 τ.χλμ.. Στο έδαφος του Δήμου βρίσκεται ο πολύ σημαντικός βιότοπος της Δαδιάς, καθώς και το απολιθωμένο δάσος του Φυλακτού, το καλύτερα διατηρημένο της Ευρώπης. Για όλη αυτή την έκταση πήρε επαναλαμβάνουμε, σύμφωνα με το δήμαρχο, μόλις 80.000 ευρώ για την δασοπροστασία.
Αναζητώντας τα έξι εκατομμύρια…
Τα έξι εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, είναι δεδομένο ότι δεν αφορούν λοιπόν το δήμο Σουφλίου. Που πήγαν όμως τα χρήματα;
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, απευθυνθήκαμε στον Φορέα Διαχείρησης της Δαδιάς. Τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Συγκεκριμένα μιλήσαμε με τον Γιάννη Μητσόπουλου, Γενικό Διευθυντή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, ο οποίος μας δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε πάρει τα χρήματα αυτά. Αντιθέτως έχουμε δώσει και από τον προϋπολογισμό μας για τη Δαδιά. Απευθυνθείτε στη Δασική Υπηρεσία»…
Απευθυνθήκαμε στο δασαρχείο Σουφλίου. Η δασάρχης, Γιαννούλα Δαγκάκη, με την οποία επικοινωνήσαμε , μας παρέπεμψε για πληροφορίες στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ, ο οποίος προηγουμένως μας είχε στείλει για ενημέρωση στη …δασική υπηρεσία. Μύλος!
Τα έξι εκατ. που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, μέσα σε αυτό το δαιδαλώδες τοπίο …αγνοούνται λοιπόν. Ωστόσο στο Δασαρχείο Σουφλίου, που είναι αρμόδιο σε 820.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά περίπου αντιστοιχούν στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς, έχουν απομείνει 15 άτομα προσωπικό. Από αυτούς, οι 4 είναι δασοπόνοι και πέντε οι δασοφύλακες, ενώ η υπηρεσία δεν διαθέτει πλέον κανέναν δασολόγο και κανέναν διοικητικό υπάλληλο. Το μήκος των δασικών δρόμων της ζώνης ευθύνης του είναι επίσης 1.100 χιλιόμετρα, και για να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες χρειάζεται τουλάχιστον 3 δασολόγους, άλλους 10 δασοφύλακες και δύο άτομα διοικητικό προσωπικό.
Είναι ενδεικτικό ότι πριν από 36 χρόνια η υπηρεσία απασχολούσε 45 άτομα προσωπικό και τα έργα ήταν σε οργασμό, ενώ σήμερα με 15 άτομα έχουν περιορισθεί στα απαραίτητα με συντηρήσεις δρόμων και 67 αντιπυρικών ζωνών!
Με βάσει τα παραπάνω μήπως τελικά η επίθεση Μητσοτάκη προς του δημάρχους, είχε αποκλειστικό σκοπό να πετάξει από πάνω της, η κυβέρνηση τις πολιτικές ευθύνες της για την αποψίλωση των αρμόδιων υπηρεσιών από προσωπικό που με τη σειρά του οδήγησε στις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο.
πηγη