Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέ...
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο, η Ελλάδα είναι η πιο κοντά στην αναγνώριση!
Αν και υπάρχουν 27 κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αναγνωρίζουν τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητο κράτος, υπάρχουν πέντε κράτη που δεν το αναγνωρίζουν.
Πρόκειται για την Ισπανία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός Κούρτι τόνισε επίσης ότι το Κόσοβο έχει σημειώσει διπλωματική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην επικοινωνία και τη συνεργασία με ξένους, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, που βρίσκεται κοντά στην αναγνώριση του.
«Η επιθυμία του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στην ΕΕ δεν υποκινείται μόνο από τα δικά του συμφέροντα, αλλά και από την επιθυμία να συνεισφέρει η χώρα στην ΕΕ, η οποία είναι το πιο σημαντικό πολιτικό σχέδιο για την ειρήνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Κούρτι στο πολωνικό τηλεοπτικό δίκτο TVP και επιβεβαίωσε και η βοσνιακή Avaz.
Στη συνέχεια όλα τα ΜΜΕ της πρώην Γιουγκοσλαβίας αναμετέδωσαν τα λόγια του με βασικό τίτλο:
«Κούρτι: Η Ελλάδα είναι κοντά στο να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος», όπως σημείωσε η κροατική «Νατσιονάλ» ή «Κούρτι: Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην αλλαγή της απόφασής της για μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», κατά την CDM του Μαυροβουνίου.
Σε συνέντευξή του στο πολωνικό μέσο ο Κούρτι τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο επεξεργάζεται το διπλωματικό του σχέδιο για να κερδίσει την αναγνώριση από τις υπόλοιπες πέντε χώρες της ΕΕ.
«Δουλέψαμε πολύ στο διπλωματικό μέτωπο, ώστε να ενταχθούν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη στη λίστα των χωρών που πλησιάζουν στο να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κόσοβου», είπε ο Κούρτι.
Δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες της ΕΕ δεν το αναγνωρίζουν.
Ο Κούρτι δήλωσε ότι η επιθυμία του Κοσόβου να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υποκινείται μόνο από προσωπικά συμφέροντα, αλλά ότι το ίδιο το Κόσοβο θέλει να συνεισφέρει στην ΕΕ.
«Το κάνουμε για τη χώρα μας εκπληρώνοντας αξίες, πρότυπα και αρχές, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξή μας στην ΕΕ δεν εξυπηρετεί μόνο το συμφέρον μας, γιατί θέλουμε επίσης να συνεισφέρουμε», είπε ο Κούρτι.
Είπε επίσης ότι το Κόσοβο, δεδομένου του χαμηλού λειτουργικού κόστους θα μπορούσε να είναι ιδανικός προορισμός για ξένους επενδυτές.
πηγη