GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σαφής προειδοποίηση Πούτιν! Η Ρωσία έχει επαρκή αποθέματα βομβών διασποράς και θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί

Οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται σε πάνω από 100 χώρες Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασπορ...

Οι βόμβες διασποράς απαγορεύονται σε πάνω από 100 χώρες

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «επαρκές απόθεμα» βομβών διασποράς και ότι η Μόσχα θα τις χρησιμοποιήσει εάν χρησιμοποιηθούν τέτοια πυρομαχικά εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Reuters. «Φυσικά, εάν χρησιμοποιηθούν εναντίον μας, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να λάβουμε αμοιβαία μέτρα», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, σύμφωνα με το Agerpres. 

«Μέχρι τώρα δεν τα χρησιμοποιούσαμε, δεν χρειαζόταν, έστω κι αν κάποια στιγμή είχαμε έλλειψη πυρομαχικών», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε βόμβες διασποράς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αυτά τα πυρομαχικά είναι απαγορευμένα σε περισσότερες από 100 χώρες.
Το Κίεβο έχει δεσμευτεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο για να εκτοπίσει συγκεντρώσεις εχθρικών στρατιωτών και έτσι ελπίζει να επιταχύνει τη μεγάλη του επίθεση για να ανακαταλάβει τα δικά του εδάφη στα ανατολικά και νότια, αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσει σε ρωσικό έδαφος.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρείχαν τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς επειδή η Δύση δεν ήταν πλέον σε θέση να προμηθεύσει την Ουκρανία με αρκετά συμβατικά όπλα.

«Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί έως και 5.000 ή 6.000 οβίδες των 155 mm ανά ημέρα μάχης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν 15.000 το μήνα, άρα δεν τους φτάνουν, όπως και η Ευρώπη.
Δεν έχουν τίποτα καλύτερο να στείλουν από το να χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά διασποράς», είπε ο Πούτιν.

Οι βόμβες, που εκρήγνυνται πάνω από το έδαφος, σκορπίζουν τα βλήματα σε μεγαλύτερες περιοχές, σκοτώνοντας αδιακρίτως και προκαλώντας έτσι πολλές παράπλευρες απώλειες αμάχων.
Επειδή πολλά από αυτά δεν εκρήγνυνται συχνά αμέσως, θεωρούνται, όπως και οι νάρκες, κίνδυνος για τους αμάχους ακόμη και μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Η Γερμανία και άλλες 110 χώρες τα έχουν θέσει εκτός νόμου σε μια διεθνή συνθήκη, αλλά ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη. Η σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς που υπογράφηκε στο Όσλο το 2008 απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση, χρήση και μεταφορά αυτών των όπλων.

Σύμφωνα με το AFP, Ουκρανοί στρατιώτες κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι χρησιμοποιεί αυτά τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά από την αρχή της σύγκρουσης. Ωστόσο, η Human Rights Watch αναφέρει ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς.

Ο Πούτιν είπε επίσης στην κρατική τηλεόραση ότι δεν βλέπει τίποτα κακό στο να εξετάζουν Ρώσοι ειδικοί τον δεσμευμένο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό και πυραύλους, όπως τους πυραύλους Storm Shadow που παρείχε η Βρετανία στην Ουκρανία, για να δουν αν υπήρχε κάτι χρήσιμο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον στρατιωτικό εξοπλισμό της ίδιας της Ρωσίας.

Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς;

Είναι μια μέθοδος διασποράς μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών βομβών από πύραυλο ή βλήμα πυροβολικού που τις διασκορπίζει κατά τη διάρκεια της πτήσης σε μια ευρεία περιοχή.

Προορίζονται να εκραγούν κατά την πρόσκρουση, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών δεν εκρήγνυνται εκείνη τη στιγμή.
Αυτό συμβαίνει ειδικά εάν προσγειώνονται σε βρεγμένο ή μαλακό έδαφος.

Στη συνέχεια, μπορούν να εκραγούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία όταν κάποιος τα πατήσει ή τα πιάσει κατά λάθος, σκοτώνοντας ή ακρωτηριάζοντας το θύμα.

Από στρατιωτική άποψη, μπορεί να είναι τρομερά αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται ενάντια σε σκαμμένα χερσαία στρατεύματα σε χαρακώματα και οχυρές θέσεις, καθιστώντας μεγάλες περιοχές πολύ επικίνδυνες έως ότου καθαριστούν προσεκτικά.


πηγη