GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τιτανικός: «Βρέθηκαν συντρίμμια» ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή

Η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου κατηγορεί την OceanGate ότι άργησε να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου Υπολείμματα από σ...


Η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου κατηγορεί την OceanGate ότι άργησε να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου

Υπολείμματα από συντρίμια ανακαλύφθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, στην περιοχή έρευνας του υποβρυχίου Τιτάν, από τα ρομπότ που έστειλαν οι ομάδες διάσωσης, σύμφωνα με το BBC.
Την ανακοίνωση έκανε το Λιμενικό, το οποίο ανέφερε ότι πραγματογνώμονες της ενιαίας διοίκησης αξιολογούν τις πληροφορίες.

Το Victor 6000, ένα γαλλικής κατασκευής ρομπότ που μπορεί να βουτήξει σε βάθη 6.000 μέτρων, «έφθασε στον βυθό του ωκεανού» την Τετάρτη και άρχισε να ψάχνει για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στον Ατλαντικό, στο οποίο επέβαιναν πέντε επιβάτες που πήγαιναν επισκεφθείτε το ναυάγιο του Τιτανικού. 

Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο σκάφος είναι άγνωστη και οι ειδικοί έχουν πει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς» αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο «Titan».

Η αναζήτηση του υποβρυχίου συνεχίζεται, ενώ το οξυγόνο εντός αυτού φέρεται να έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο σκάφος είναι άγνωστη και οι ειδικοί έχουν πει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς» αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο «Titan».

Υπενθυμίζεται πως το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ο Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο εμπρός μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία. 


Oι ειδικοί αξιολογούν τις πληροφορίες.


Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 -τοπική ώρα- για να ενημερώσει για τα τελευταία ευρήματα από την επιχείρηση αναζήτησης του υποβρυχίου Titan.

Η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου κατηγορεί την OceanGate ότι άργησε να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Hamish Harding, ο οποίος βρίσκεται στο «Titan», κατηγόρησε την OceanGate ότι άργησε να αναφέρει την εξαφάνιση του υποβρύχιου.

Οι επικοινωνίες μεταξύ του υποβρυχίου και του σκάφους επιφανείας Polar Prince χάθηκαν περίπου στις 9.45 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάβασης του στο ναυάγιο του Τιτανικού. Αλλά μόλις στις 5.40 μ.μ. τοπική ώρα ενημερώθηκε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Η Kathleen Cosnett, ξαδέρφη του Harding, είπε στην Telegraph: Είναι πολύ τρομακτικό. Χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να πάνε να τους σώσουν.

Εξειδικευμένη ιατρική ομάδα καταδυτών από τον Καναδά με ειδικό υπερβαρικό θάλαμο στην περιοχή διάσωσης

Στο σημείο ρομπότ σκανάρουν τον παγωμένο πυθμένα του Ατλαντικού σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων - Άλλα τρία πλοία της καναδικής ακτοφυλακής έχουν σπεύσει στο σημείο

Εξειδικευμένη ιατρική ομάδα έφθασε στην περιοχή της επιχείρησης διάσωσης του υποβρυχίου Titan με τους πέντε επιβάτες, όπως ανακοίνωσε Καναδός αξιωματούχος. Στο σημείο ρομπότ σκανάρουν τον παγωμένο πυθμένα του Ατλαντικού σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων. 

Ένα πλοίο του καναδικού Πολεμικού Ναυτικού, μετέφερε ιατρική ομάδα ειδικευμένη στην καταδυτική ιατρική και έναν υπερβαρικό θάλαμο αποσυμπίεσης που μπορεί να χωρέσει έως και έξι άτομα, έφτασε στην περιοχή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο από το Joint Rescue Coordination Center Halifax των καναδικών ενόπλων δυνάμεων. 


Η ιατρική ομάδα και ο υπερβαρικός θάλαμος ταξίδεψαν με το HMCS Glace Gay, το οποίο έφτασε στην περιοχή λίγο μετά τις 9 π.μ. τοπική ώρα το πρωί (4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο υπολοχαγός Λεν Χίκι ανώτερος εκπρόσωπος δημοσίων υποθέσεων.

Επιπλέον, τρία πλοία της καναδικής ακτοφυλακής - John Cabot, Ann Harvey και Terry Fox - βρίσκονται στην περιοχή, και μπορούν να παράσχουν εξοπλισμό και προσωπικό εάν χρειαστεί, πρόσθεσε.


«Θόρυβος του ωκεανού» πιθανότατα οι υποβρύχιοι ήχοι


Από πλευράς της, η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνεχίζει την επιχείρηση «διάσωσης» του βαθυσκάφους Titan, την ώρα που ο συνιδρυτής της OceanGate, στην οποία ανήκει το υποβρύχιο έσπασε τη σιωπή του, και έστειλε μήνυμα ελπίδας για τους πέντε επιβάτες. 

Ο επικεφαλής της επιχείρησης αναζήτησης της αμερικανικής ακτοφυλακής για το υποβρύχιο Titan Τζον Μάουτζερ δήλωσε ότι εξακολουθεί να «είναι μια ενεργή αποστολή έρευνας και διάσωσης».

Οι αναφορές για «υποβρύχιους ήχους» στην περιοχή εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος τους μπορεί να είναι θόρυβος του ωκεανού, ξεκαθάρισε δε ο υποναύαρχος στο Sky News. 

Σημειώνεται ότι οι έρευνες διάσωσης συνεχίζονται παρά τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ακτοφυλακής ότι η παροχή αέρα στο σκάφος θα εξαντλούνταν στις 2.08μμ (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη.

Δύο υψηλής τεχνολογίας ρομπότ (τηλεχειριζόμενα οχήματα - ROV) αποδύονται σε «κούρσα με το χρόνο» για να βρουν το βαθυσκάφος με τους επιβάτες του, που εξαφανίσθηκαν κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, παρά τους φόβους ότι τα αποθέματα του οξυγόνου έχουν ήδη εξαντληθεί.

Η αναζήτηση για το Titan αποδεικνύεται δύσκολη. Το υποβρύχιο πιθανόν να βρίσκεται σε εξαιρετικά βαθιά νερά, καθώς είναι ικανό να φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων ώστε να φτάσει στο ναυάγιο του Τιτανικού που βρίσκεται στα 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.


ΠΗΓΗ