Ενώ το ΛΣ δαπανά €160 εκατ. για την προμήθεια 2 ΠΑΘ +80 μ., ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ιδρύματος “Αικατερίνη Λασκαρίδη” κ. Πάνος Λασκαρίδ...
Σε σημερινό tweet του e-Amyna διαβάζουμε τα ακόλουθα:
«Tεράστια ενίσχυση για το Πολεμικό Ναυτικό με την πέμπτη κατά σειρά δωρεά πλοίου από τον εθνικό ευεργέτη Παναγιώτη Λασκαρίδη! Τους επόμενους μήνες εντάσσεται σε υπηρεσία το εικονιζόμενο Πλοίο Πολλαπλών Αποστολών που διαθέτει μεταξύ άλλων πρυμναία ράμπα για καθέλκυση έως 25 λέμβων RHIB και ελικοδρόμιο διαμέτρου 22,2 μέτρων για προσνήωση έως και ελικοπτέρου κατηγορίας AS332 Super Puma (και προφανώς επιθετικών Apache…). Το πλοίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε αποστολές υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων, μεταφοράς καυσίμου ή ύδατος, πλωτού νοσοκομείου, σκάφους έρευνας-διάσωσης, ρυμουλκού, ναρκοθέτησης και μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας.»
Ο Έλληνας εφοπλιστής και πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πάνος Λασκαρίδης πρόκειται να δωρίσει ένα νέο μεγάλο πλοίο πολλαπλής χρησιμότητας στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο, είναι μια ακόμη ευγενική δωρεά πολυάριθμων δωρεών τις τελευταίες δύο δεκαετίες από τον Λασκαρίδη και την οικογένειά του στο Ελληνικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα, που περιλαμβάνουν οπλισμό, περιπολικά, βοηθητικά και εκπαιδευτικά πλοία, επισκευές και αναβαθμίσεις παλαιότερων σκαφών και φάρων. Η στενή σύνδεση του Πάνου Λασκαρίδη με το Πολεμικό Ναυτικό και η πολύπλευρη συμβολή του σε αυτό, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τον άρρηκτο δεσμό του Εμπορικού Ναυτικού με το Πολεμικό Ναυτικό ως κοινούς θεματοφύλακες της ελληνικής ναυτικής δύναμης και ναυτοσύνης.
Τον Δεκέμβριο του 2014 δώρισε το μήκους 37 μ. “Κύκνος I” (A-484), ένα μικρό εκπαιδευτικό πλοίο.
Το 2019, ο Λασκαρίδης αγόρασε από τη Simon Møkster Shipping AS το πλοίο εφοδιασμού πλατφόρμας (PSV) Stril Neptun και το δώρισε αμέσως μετά στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο πήρε το όνομα “Άτλας I” (A-471) στις 2 Δεκεμβρίου 2019 στη Ναυτική Βάση Σαλαμίνας. Το ολλανδικής κατασκευής PSV Atlas I, που κατασκευάστηκε το 1999, έχει μήκος 70,4 μέτρα, μήκος 16 μέτρα και εκτόπισμα πλήρους φορτίου 5.300 τόνων.
Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 14 kts. Μετά τη δωρεά του Atlas I , ακολούθησε νέα δωρεά από τον Λασκαρίδη ενός ακόμη νεότερου, μεγαλύτερου και ισχυρότερου πλοίου. Το πρώην Νορβηγικής κατασκευής Highland Navigator του GulfMark, ονομάστηκε “Ηρακλής” στις 6 Ιουλίου 2020. Ο Herakles (A-472) κατασκευάστηκε το 2002, έχει μήκος 84 μ., πλάτος 18,8 μ. και εκτόπισμα πλήρους φορτίου άνω των 6.900 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 15 κόμβοι.
Στις 25 Νοεμβρίου 2021, ένα τρίτο PSV εντάχθηκε στο Ελληνικό Ναυτικό, το 83,3 μ. PSV Wilson Atlantic της Wilson Offshore, που ονομάστηκε “Αίας”. Ο Αίας (A-473) κατασκευάστηκε το 2003, έχει 18,8 μ. πλάτος και εκτόπισμα πλήρους φορτίου άνω των 7.500 τόνων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 16 κόμβοι. Τα τρία πρώην PSV (platform supply vessels) χρησιμεύουν ως πλοία γενικής υποστήριξης.
Viking Vision, το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού
Κατασκευάστηκε το 1993 στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλήρως ανακατασκευάστηκε και μετατράπηκε το 2007 ως ερευνητικό σκάφος στη Νορβηγία (μόνο μέρος του κύτους παρέμεινε ίδιο), το πλοίο λειτουργούσε η Eidesvik Shipping AS μέχρι το 2017. Το σημερινό του όνομα είναι Viking Vision και με την ένταξή του στο ΠΝ θα του δοθεί κάποιο όνομα από την ελληνική μυθολογία. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ολική χωρητικότητα 9.811 τόνων και χωρητικότητα νεκρού βάρους περίπου 5.052 τόνων, συνολικό μήκος 105 μ., πλάτος 24 μ., βύθισμα 8,5 μ. και μέγιστη ταχύτητα άνω των 17 κόμβων.
Το πλοίο μεταφέρει δύο σωσίβιες λέμβους VIKING Norsafe JYW 80 CA 8,1 μέτρων, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 70 άτομα η καθεμία. Οι δύο σωσίβιες λέμβοι εκτοξεύονται και ανακτώνται από δύο ACEBi 44150 ST Herblon davits. Ένα VIKING Norsafe Magnum 750 RHIB 7,7 μέτρων εκτοξεύεται από ένα TTS Marine HL9DP-A-MOB3500 FR SWL 3,5T. Το Magnum 750 μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 30 kts με τρία άτομα επί του σκάφους. Υπάρχουν επίσης τέσσερις σωσίβιες σχεδίες που μπορούν να μεταφέρουν συνολικά 140 άτομα. Δύο Vestdavit TDB-10000-10T μπορούν να εκτοξεύσουν και να ανακτήσουν έως και 10 τόνους εξοπλισμού, σκαφών και άλλων αισθητήρων ή συστημάτων για ερευνητικές ή στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ο εξοπλισμός πλοήγησης και επικοινωνίας περιλαμβάνει ένα ραντάρ JRC 10 cm ARPA, ένα JRC 3 cm ραντάρ ARPA, AIS, Σύστημα Ηλεκτρονικού Χάρτη, Γυροσκοπική Πυξίδα, DGPS, Σύστημα αυτόματου πιλότου, ηχητικό σύστημα ήχου, σύστημα καταγραφής Doppler, αισθητήρες ανέμου, ραδιοσταθμούς, δορυφορικές επικοινωνίες και άλλους αισθητήρες . Το σύστημα ελιγμών είναι ένα Rolls Royce Helicon X3, το σύστημα παρακολούθησης είναι το Simrad STS 500, ο σταθμός σχεδιασμού είναι το JRC NWZ-158 και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Αυτοματισμού (IAS) είναι του Wärtsilä. Το πλοίο χαρακτηρίζεται από ηλεκτρικό πλεονασμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εξοπλισμένο με πολλαπλά συστήματα πρόωσης ή ηλεκτρικής ισχύος και έτσι διασφαλίζει την παραγωγή ισχύος και ως εκ τούτου τη λειτουργική αξιοπιστία και την ασφάλεια του πλοίου.
Το πλήρωμα αποτελείται από περίπου 18 άτομα. Ο συνολικός αριθμός των καμπίνων ύπνου είναι 44 ενώ υπάρχουν 70 κρεβάτια που μπορούν να αυξηθούν σε περίπου 200 σε πλήρως κλιματιζόμενες άνετες καμπίνες και χώρους. Υπάρχει επίσης ανελκυστήρας που μπορεί να χωρέσει κρεβάτι κατάλληλο για ιατρικές επεμβάσεις. Οι προμήθειες τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποθηκευτούν στο πλοίο σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σημειώστε ότι το πλοίο διαθέτει γυμναστήρια, σάουνα, κινηματογράφο, τραπεζαρίες, αίθουσες αναψυχής, νοσοκομείο, αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες πλυντηρίων και άλλες εγκαταστάσεις για την υποστήριξη του προσωπικού για μήνες λειτουργίας!
Ένα μεγάλο θάλαμο διαμέτρου 22,2 μέτρων και κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας θαλάσσιο αλουμίνιο βρίσκεται μπροστά από τη γέφυρα που μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο έως 12,8 τόνους. Επομένως ελικόπτερα σε ελληνικό απόθεμα όπως το Seahawk ή το Super Puma μπορούν να προσγειωθούν εκεί με ασφάλεια.
Ο χώρος πίσω από το κύριο κατάστρωμα είναι κατάλληλος για τη φιλοξενία περισσότερων από 20 RHIB. Η ράμπα της πρύμνης μπορεί να μετατραπεί για την εκτόξευση του RHIB το οποίο μπορεί να μεταφερθεί και να εκτοξευθεί πολύ γρήγορα χάρη σε ηλεκτρικούς γερανούς ή βαρούλκα. Ο μεγάλος εσωτερικός χώρος του πλοίου που προβλέπεται για την αποθήκευση του ήδη αφαιρεθέντος εξοπλισμού σεισμογραφικής έρευνας μπορεί να φιλοξενήσει το προσωπικό του RHIB και τον εξοπλισμό του.
Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει έως και 3.000 κυβικά μέτρα θαλάσσιου πετρελαίου εσωτερικής καύσης (MGO), 517 κυβικά μέτρα νερού και 2.692 κυβικά μέτρα έρματος (το οποίο μπορεί να μετατραπεί για να αυξήσει το μεταφερόμενο MGO). Διαθέτει πολλαπλές βάσεις για RHIB, σκάφη διάσωσης ή άλλο εξοπλισμό, ενώ διαθέτει τρεις γερανούς στο κατάστρωμα.
Το νέο σκάφος αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα το καλοκαίρι και αμέσως μετά θα ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Η πρυμναία ράμπα, η σύγχρονη γέφυρα διακυβέρνησης, οι πολυάριθμοι χώροι φιλοξενίας, οι δεξαμενές και οι αποθηκευτικοί χώροι θα παρέχουν τεράστιες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό και θα του επιτρέψουν να εκτελεί ευρύ φάσμα εργασιών υποστήριξης, όπως μεταφορά φορτίου και καυσίμων, ρυμούλκηση έκτακτης ανάγκης, πλωτό νοσοκομείο, ναρκοθέτηση, επιχειρήσεις αντιμέτρων ναρκών, ειδικές επιχειρήσεις, υποθαλάσσια έρευνα και ανθρωπιστική βοήθεια.