«Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο πρόεδρο» δήλωσε ο Χριστοδουλίδης για ...
«Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο πρόεδρο» δήλωσε ο Χριστοδουλίδης για το θέμα της διαμεσολάβησης
Για την πρότασή του περί μιας ευρωπαϊκής διαμεσολάβησης για το Κυπριακό, αλλά και για πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ΕΕ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ερωτηθείς για την προσωπικότητα από την Ευρώπη που θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή, και εάν θα μπορούσε να είναι η πρώην Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο, με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και με κάποια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - πολιτικά στελέχη, όχι τεχνοκράτες - έχει ανταλλάξει απόψεις για συγκεκριμένα ονόματα και ότι αυτό θα συζητήσει και με τον Γερμανό Καγκελάριο.
Είπε ότι η κ. Μέρκελ φυσικά θα είναι μία προσωπικότητα η οποία μπορεί να συμβάλει, αλλά το κατά πόσον η ίδια το επιθυμεί ή κατά πόσον θα είναι αυτή η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό θα το δούμε στην πορεία, όπως ανέφερε.
Θα πρέπει να είναι μια πολιτική προσωπικότητα η οποία θα μπορεί να μιλήσει απευθείας με τον Τούρκο Πρόεδρο και αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων, είπε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε ένα βήμα πίσω από τις διαπραγματεύσεις, έχουμε ένα αδιέξοδο. Έκρινε αναγκαίο να συμβάλλει στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών με την Τουρκία μια προσωπικότητα από την ΕΕ.
Ο κ.Χριστοδουλίδης δήλωσε ακόμη ότι πολύ πρόσφατα ο Γερμανός Καγκελάριος σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρθηκε το σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον και είπε ότι πρέπει να υπάρχει μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανέφερε ότι ασπάζεται τη θέση αυτή και τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι από εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία εργάζονται για την ιδέα μιας πιο ισχυρής ΕΕ.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ουκρανίας και είπε ότι πέραν αυτού, υπάρχει και η περιοχή της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.
Πρέπει, είπε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, να «φέρουμε την Τουρκία κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα αυτά περνούν μέσα από τη λύση του Κυπριακού διότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού».
Τόνισε ότι μιλάμε πάντα για λύση «εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και οι όποιες διαπραγματεύσεις θα είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία και λαμβάνοντας υπόψη αυτό που είπε ο Καγκελάριος για την ανάγκη μιας πιο ισχυρής Ευρώπης, είναι εκείνη που έχει εργαλεία που θα οδηγήσουν στο βασικό ζητούμενο που είναι το σπάσιμο του αδιεξόδου».
πηγη