Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία των δυτικών δυνάμεων να αλλάξουν το καθεστώς στη Ρωσία και να τη μετατρέψουν σε χώρα δεύτερης διαλογής εί...
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία των δυτικών δυνάμεων να αλλάξουν το καθεστώς στη Ρωσία και να τη μετατρέψουν σε χώρα δεύτερης διαλογής είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία
Η επιθυμία της Δύσης να κερδίσει τη Ρωσία αποτελεί απειλή για ολόκληρο τον κόσμο, προειδοποίησε ο Κινέζος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Fu Cong.
«Αν η Δύση, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, βάλει στόχο να νικήσει τη Ρωσία, θα είναι ένας πολύ βάναυσος και παρατεταμένος πόλεμος που θα φέρει μεγάλους κινδύνους στον κόσμο», δήλωσε ο διπλωμάτης σε συνέντευξή του στους Global Times .
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιθυμία των δυτικών δυνάμεων να αλλάξουν το καθεστώς στη Ρωσία και να τη μετατρέψουν σε χώρα δεύτερης διαλογής είναι ακόμη πιο επικίνδυνη και αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.
Νωρίτερα, το ραδιόφωνο Sputnik μετέδωσε ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα σχέδιο για την επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Το σχέδιο που πρότεινε η Κίνα για την ειρήνη
Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ένα ακόμα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο εμμένοντας στη στρατηγική του να επιφέρουν μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια πυρηνική υπερδύναμη, η Κίνα έδινε στη δημοσιότητα την πολιτική πρόταση των 12 σημείων της για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό θα επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και μόνο εφόσον μπει ένα τέλος στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.
Εν συντομία, η πολιτική πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, με το σχέδιο αυτό η Κίνα δεν απευθύνεται σε κάποιο από τα δύο μέρη διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αν και αφήνει υπονοούμενα κυρίως προς τη Δύση υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στρατιωτικά μπλοκ - έμμεση αναφορά στο ΝΑΤΟ - και ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, κάτι που θεωρείται πως απευθύνεται στις ΗΠΑ.
Αν και η Ουκρανία ανέφερε πως το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι από την Κίνα, οι ΗΠΑ μέσω του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, απέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος της κνεζικής πρότασης.
www.bankingnews.gr