Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην, λέει το απόφθεγμα ενός από τους σημαντικότερους έλληνες στιχουργούς και χρονογράφους του 18ου...
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην, λέει το απόφθεγμα ενός από τους σημαντικότερους έλληνες στιχουργούς και χρονογράφους του 18ου αιώνα, του Καισάριου Δαπόντε.
Και πράγματι, εν προκειμένω, δηλαδή σε σχέση με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Τούρκο ναύαρχο κ. «Γαλάζια Πατρίδα», κατά κόσμον Cihat Yayci, κάτι φαίνεται πως δεν πηγαίνει καλά…
Στα ερείπια μιας κατεστραμμένης από μια τεράστια φυσική καταστροφή χώρας, βρήκε το «σθένος» να κατηγορήσει τους Έλληνες διασώστες για κατασκοπεία, προτρέποντας τις τουρκικές αρχές… να τους απελάσουν.
«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022.
Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές.
Τόσο η κοινωνική ψυχολογική δομή όσο και οι διαστάσεις ασφάλειας αυτής της κατάστασης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αμερικανική βάση στην περιοχή.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στους εχθρούς της Τουρκίας να εφαρμόσουν αυτά τα σενάρια.
Οι λύκοι αγαπούν τον ομιχλώδη καιρό.
Υπάρχουν διακοπές στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας στην Τουρκία κ.λπ.
Μπορεί να υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πουν και να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο λαός μας και η πολιτεία μας να είναι σε εγρήγορση και να μην επιτρέπουν καμία αναταραχή, σύγχυση και χάος στην ενότητα και την αλληλεγγύη.
Σε τέτοιες καταστροφές μεγάλης κλίμακας, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τους δεσμούς γύρω από το κράτος μας, χωρίς τη διάκριση εξουσίας-αντιπολίτευσης.
Δεν είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτήν την καταστροφή!
Η Πολιτεία και το Έθνος ανήκουν σε όλους μας!» υποστηρίζει εν αρχή ο Yayci, και προσθέτει:
«Αποδείχθηκε ότι όπως το 1999, κάποιοι 'γείτονες' με τη δικαιολογία της βοήθειας έστειλαν ομάδες που κατασκόπευαν».
Πρωταθλήτρια η ελληνική ΕΜΑΚ στις διασώσεις
Πάντως, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ καθώς και εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη με τον χρόνο αλλά και το κρύο στην Τουρκία, προκειμένου να βρουν ζωή μέσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός.
Στην Τουρκία επικρατούν πολικές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους - 5 έως - 7 βαθμούς, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των διασωστών.
Παράλληλα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς εκπνέουν οι πρώτες 72 ώρες μετά τον σεισμό.
Πάνω από 17.500 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια.
Από τα 58 άτομα που εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι πέντε ανασύρθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΜΑΚ.
Στην Τουρκία έχουν σπεύσει συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο ομάδες και αναμένεται να αναχωρήσουν και εθελοντές για τη γείτονα χώρα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.
Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, όπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε σε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.
Στο μεταξύ, η Süddeutsche Zeitung εκθειάζει τη συμμετοχή Ελλήνων διασωστών στις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών στην Τουρκία, κάνοντας ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός κι εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια.
Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση».
πηγη