Η αντικατάσταση του εγκεφάλου με μια μηχανή θα κάνει στις δουλειές της μεσαίας τάξης Χθες το βράδυ είχαμε μια συναρπαστική ομαδική συζήτη...
Η αντικατάσταση του εγκεφάλου με μια μηχανή θα κάνει στις δουλειές της μεσαίας τάξης
Χθες το βράδυ είχαμε μια συναρπαστική ομαδική συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις του ChatGPT και του AI.
Αυτό που συμπεραίνεται ήταν ότι η αντικατάσταση του εγκεφάλου με μια μηχανή θα κάνει στις δουλειές της μεσαίας τάξης και ό,τι η αντικατάσταση των μυών με μια μηχανή θα κάνει στις δουλειές της εργατικής τάξης.
Άρα πολλά θα καταστραφούν και όσοι απομένουν θα πρέπει να είναι είτε πολύ ικανοί είτε πολύ ανειδίκευτοι.
Φυσικά, η παραγωγικότητα θα εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά και οι εντάσεις στην πολιτική-οικονομία σχετικά με τον τρόπο δίκαιης κατανομής αυτών των κερδών.
Κατά ειρωνικό τρόπο, μία από τις απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης που λάβαμε ήταν στο ερώτημα της επίπτωσης των υψηλότερων επιτοκίων στη δυναμική κεφαλαίου-εργασίας από τη μαρξιστική σκοπιά.
Οι απαντήσεις που έδωσε ήταν καλές… αν δεν ξέρετε πολλά για τον Μαρξ. Το bot είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα σήμαιναν χαμηλότερα κέρδη, άρα πτωτική πίεση στους μισθούς κάτι που λέει και η αγορά των ομολόγων.
Δεν ανέφερε πώς τα υψηλότερα επιτόκια συγκρούονται με την υποτιθέμενη τάση πτώσης του ποσοστού κέρδους ή πώς το θεώρημα του Okishio καταρρίπτει ότι ενώ δείχνει αν διαιρείτε δίκαια τα κέρδη παραγωγικότητας, μπορείτε να αποφύγετε την ταξική πάλη.
Ή πόσο τα υψηλότερα ποσοστά βλάπτουν το «πλασματικό κεφάλαιο» περισσότερο από το «παραγωγικό κεφάλαιο», και έτσι οι υπερπλούσιοι περισσότερο από τους εργάτες (αν ακούγεται ο Οκίσιο). ή πώς το κεφάλαιο και η εργασία μπορούν να υποφέρουν εξίσου μέσω υψηλότερων επιτοκίων – κάτι που λέει επίσης η αγορά ομολόγων, και οι μετοχές όχι.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν ξέρει τι λέει: μπορεί μόνο να ανακατασκευάσει τα δεδομένα από τα οποία αντλεί.
Πρέπει επίσης να σταθμίσει την «ορθότητα» των επιχειρημάτων με τη συχνότητα εμφάνισης τους και όχι με τη λογική που έχουν.
Για παράδειγμα, πόσα άρθρα του οικονομικού Τύπου μιλούσαν για τον οικονομικό αντίκτυπο και τον αντίκτυπο στην αγορά του μερκαντιλισμού το 2015;
Όχι πάρα πολλά. Πόσα είναι σήμερα; Πλήθος.
Ωστόσο, αν προσαρμοστείς για αυτήν την έλλειψη ανάγνωσης, υπάρχουν άλλα προβλήματα.
Θα περάσει η τεχνητή νοημοσύνη μέσα από φόρουμ ιστού και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ακούσει το πέρα δώθε του ιδεασμού εκεί;
Εκεί που μια τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τις αγορές είναι η αυτοματοποίηση της επεξεργασίας δεδομένων, ώστε να μην χρειάζεται να ακούει κανείς ή να γράφει επειδή είναι σπατάλη χρόνου τους τίτλους του οικονομικού Τύπου που λένε: «Το ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερο από το αναμενόμενο». Πολλοί κάτοχοι θέσεων εργασίας της μεσαίας τάξης προφανώς δεν μπορούν, και αφαιρούν όλες τις συνεισφορές στο ΑΕΠ, τις γράφουν γραφικά και δείχνουν ότι σε βασική βάση εξαιρουμένων των ασταθών περιοχών όπως τα αποθέματα κ.λπ., συνεχίζει να έχει χαμηλότερη τάση χωρίς ακόμη να καταρρεύσει.
Θα μπορούσε επίσης να εξετάσει τα δεδομένα ΔΤΚ των ΗΠΑ και ίσως να προσαρμοστεί για το γεγονός ότι το BLS πρόκειται να αλλάξει ξανά τη μεθοδολογία («Ξεκινώντας με τα δεδομένα Ιανουαρίου 2023, το BLS σχεδιάζει να ενημερώνει ετησίως τα βάρη για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή με βάση ένα ενιαίο ημερολόγιο έτος δεδομένων, χρησιμοποιώντας δεδομένα καταναλωτικών δαπανών από το 2021.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια αλλαγή από την προηγούμενη πρακτική της ενημέρωσης των συντελεστών στάθμισης ανά διετία χρησιμοποιώντας δεδομένα δαπανών δύο ετών."). Αν ήταν πραγματικά τεχνητή νοημοσύνη, θα έδειχνε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ και στη συνέχεια θα έβλεπε τους ρυθμούς πληθωρισμού να κινούνται υψηλότερα ως αποτέλεσμα και αν ήταν πραγματικά έξυπνο θα καταλάβαινε το γιατί.
Μια τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τόσο χρήσιμη είναι στην πρόβλεψη των τίτλων που μας λένε για το πού θα πάει πραγματικά ο πληθωρισμός πριν το κάνει, για παράδειγμα εκείνοι που λένε σήμερα ότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές ηλιακής τεχνολογίας.
Όπως το θέτει το Bloomberg, «η Κίνα εξετάζει την απαγόρευση των εξαγωγών που θα βοηθούσε το έθνος να διατηρήσει την ουσιαστική κυριαρχία του στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, όπως και άλλες χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν τις βιομηχανίες τους».
Στόχος τους θα είναι να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη της δικής τους ηλιακής τεχνολογίας από άλλες χώρες.
Πολύ μερκαντιλιστής. Όχι πολύ «πράσινη συνεργασία» ή το Νταβός.
Εκεί που ένα AI δεν θα σας βοηθήσει προφανώς είναι στη διαχείριση χρημάτων.
Όπως σημειώνει επίσης σήμερα το Bloomberg ότι η ομάδα ειδήσεων τους έδωσε εντολή στην ChatGPT να «σχεδιάσει ένα ETF για να κερδίσει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και να μας πει ποιες μετοχές υπάρχουν σε αυτό», και απάντησε:
«Δεν είναι δυνατό για μένα να σχεδιάσω ένα ETF που θα κερδίσει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ επειδή η χρηματιστηριακή αγορά είναι απρόβλεπτη και οι προηγούμενες επιδόσεις δεν εγγυώνται μελλοντικά αποτελέσματα.
Επιπλέον, η σύνθεση ενός ETF θα πρέπει να βασίζεται σε μια ενδελεχή ανάλυση της αγοράς και σε μια στρατηγική για την επίτευξη συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων, την οποία δεν έχω τις πληροφορίες ή την τεχνογνωσία να παράσχω.
Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν χρηματοοικονομικό σύμβουλο πριν επενδύσετε σε οποιοδήποτε ETF ή μετοχή για να κατανοήσετε τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη της επένδυσης και να διασφαλίσετε ότι ευθυγραμμίζεται με τους επενδυτικούς σας στόχους και την ανοχή κινδύνου».
Τι ωραίο που η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να κρατήσει μερικούς ανθρώπους σε δουλειές της μεσαίας τάξης στην αγορά!
πηγη