GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρωσικό «χτύπημα» σε Παρίσι μέσω Αφρικής – Η Μπουρκίνα Φάσο διώχνει τον γαλλικό Στρατό: «Έχετε 1 μήνα – Έχουμε Wagner»

Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής εμπιστεύονται πλέον την Ρωσία - Μπορεί να υπάρξει σκληρό χτύπημα στην γαλλική οικονομία Οι αρχές της Μπουρκί...


Οι χώρες της Δυτικής Αφρικής εμπιστεύονται πλέον την Ρωσία - Μπορεί να υπάρξει σκληρό χτύπημα στην γαλλική οικονομία

Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο, ζήτησαν την αποχώρηση από τη χώρα των γαλλικών στρατευμάτων, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δυο χωρών, την ώρα που η Μόσχα ενισχύει την επιρροή της στην περιοχή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AIB μετέδωσε πως «η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο κατήγγειλε την προηγούμενη Τετάρτη τη συμφωνία η οποία διέπει από το 2018 την παρουσία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας».

Αυτό αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο πλήγμα για τα γαλλικά συμφέροντα στην Δυτική Αφρική που σημαίνει ότι μπορεί να λάβει μορφή ντόμινο στην άλλοτε “γαλλική αυλή” καθώς οι χώρες κάνουν  στροφή πλέον στις ρωσικές δυνάμεις για να απελευθερωθούν από ξένα συμφέροντα αλλά και να απαλλαγούν από αντάρτικες ομάδες και ισλαμιστές που οι γαλλικές δυνάμεις φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να διώξουν. 

Η Γαλλία έχει στην περιοχή στρατηγικά οικονομικά συμφέροντα, καθώς εκεί δραστηριοποιούνται γαλλικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί.

Η Total, η Bouygues, η Ballore και η Areva είναι μερικές μόνο από τις εταιρείες οι οποίες εμπλέκονται στην περιοχή και τυχόν εξοβελισμός τους θα πλήξει τρομακτικά την γαλλική οικονομία που ασθμαίνει μετά την απόφασή της να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και να εξοπλίσει την Ουκρανία.
Η Μόσχα πλέον φαίνεται ότι είναι κοντά στο να επιφέρει στρατηγικό χτύπημα σε μια από τις ισχυρότερες (και με πυρηνική δύναμη) χώρες της Δύσης/ΕΕ/ΝΑΤΟ.
«Βάσει των όρων της συμφωνίας της 17ης Δεκεμβρίου 2018 οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διορία ένα μήνα για να εγκαταλείψουν το έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο», πρόσθεσε το πρακτορείο.
Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή “δεν σημαίνει τη διακοπή των σχέσεων με τη Γαλλία. Η ανακοίνωση αφορά μόνο τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας”.

Την Τρίτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο λοχαγός Ιμπραχίμ Τραορέ, που ανήλθε στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα στα τέλη Σεπτεμβρίου – το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες—είχε δηλώσει μιλώντας σε φοιτητές ότι “η μάχη για την κυριαρχία” έχει “ξεκινήσει”.

«Τις επόμενες ώρες θα δείτε έναν αριθμό πληροφοριών που θα αφορούν τις σχέσεις μας με κάποιες χώρες», είχε προσθέσει.
Η παρουσία στη Μπουρκίνα Φάσο της Γαλλίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, αμφισβητείται εδώ και πολλούς μήνες.

Πολλές διαδηλώσεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες την Παρασκευή, έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου με αίτημα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.

«Η Ρωσία, η λογική επιλογή»

Εξάλλου οι αρχές της χώρας είχαν εκφράσει πρόσφατα την επιθυμία τους να διευρύνουν τις συμμαχίες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Ο Τραορέ έχει δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι «η ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει αυτές οι ορδές τρομοκρατών».

Την Πέμπτη σημειώθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο σειρά επιθέσεων σε πολλές περιοχές στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε τον θάνατο περίπου 30 ανθρώπων.
Μεταξύ των νέων συνεργασιών που εξετάζει η Ουαγκαντούγκου αναφέρεται συχνά η Ρωσία.

«Η Ρωσία είναι μια λογική επιλογή σε αυτή τη δυναμική» και «πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί», είχε υπογραμμίσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξέι Σαλτίκοφ. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε επισκεφθεί τη Μόσχα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση του Μαλί είχε ζητήσει από τις γαλλικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα έπειτα από 9 χρόνια παρουσίας.

Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ήδη από τα τέλη του 2021 άρχισαν να φτάνουν στο Μαλί μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, με την ρωσική μισθοδφορική ετιαρεία να δρα κα ιστην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Επικαλούμενος γαλλικές πηγές, ο αμερικανικός ιστότοπος Axios είχε αναφέρει ότι περίπου 2.400 μισθοφόροι της ρωσικής Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν βρίσκονται πλέον στην Αφρική, κυρίως σε χώρες όπως είναι το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τώρα θα μεταβούν και στην Μπουρκίνα Φάσο.

Ήδη γαλλικές πηγές βλέπουν τη ρωσική επιρροή να επεκτείνεται και προς τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού και τον Νίγηρα.
«Τα ορυχεία ουρανίου του Νίγηρα θα είναι ο επόμενος στόχος», σχολιάζουν οι ανταποκριτές των Times του Λονδίνου, επικαλούμενοι όσα αναφέρουν στο Telegram φιλορωσικές πηγές.

πηγη