Από το απόγευμα της Παρασκευής (9/12) η είδηση της εφόδου των βελγικών Αρχών σε γραφεία και σπίτια ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, έκαναν τ...
Από το απόγευμα της Παρασκευής (9/12) η είδηση της εφόδου των βελγικών Αρχών σε γραφεία και σπίτια ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Οι προσαγωγές εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, προκάλεσαν «σεισμό» τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Η μεγάλη έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος από το Κατάρ, φαίνεται πως κατέληξε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.
Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, για την υπόθεση θα τοποθετηθούν επίσημα οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου.
Αυτό θα συμβεί μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Κυριακής (11/12).
Η ενημέρωση δεν θα γίνει με τη μορφή δηλώσεων αλλά με τη μορφή δελτίου Τύπου που θα εκδοθεί επίσημα.
Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν πως οι Αρχές του Βελγίου για να «δέσουν» την υπόθεση χρησιμοποίησαν υπερσύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγουν και τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
«Κουλτούρα ατιμωρησίας στο Ευρωκοινοβούλιο»
Η υπόθεση έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στην Ευρώπη.
Η επιχείρηση της βελγικής Αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς σε σχέση με το Κατάρ προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, όπου ευρωβουλευτές και μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν επείγουσα συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των κανόνων της ηθικής σε αυτόν το μεγάλο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).
«Εδώ και πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε την ανάπτυξη μίας κουλτούρας ατιμωρησίας (…) και μία απόλυτη απουσία ανεξάρτητου ηθικού ελέγχου».
Ο έλεγχος αυτός είναι «ελαττωματικός» στον θεσμό (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), έγραψε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής του Δικαίου στο College de l’ Europe της Μπρυζ.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Μανόν Ομπρί (ριζοσπαστική αριστερά) κατήγγειλε «το επιθετικό lobbying του Κατάρ» και ζήτησε την διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συνέρχεται η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να συνεργασθούμε με την δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Την ίδια ώρα, στο Κατάρ, οι Αρχές ερευνούν τον πρεσβευτή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμπντολαζίζι Μπιν Αχμέν Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση όπως αναφέρει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ.
Έντονο ελληνικό ενδιαφέρον
Την Κυριακή το μεσημέρι (13.00 ώρα Ελλάδας) αναμένονται οι ανακοινώσεις των δικαστικών του Βελγίου για το σκάνδαλο διαφθοράς με το χρηματισμό Ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ.
Οι ανακοινώσεις έχουν έντονο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς στην υπόθεση αυτή φέρεται να εμπλέκεται η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση και μάλιστα πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο, μετά την έφοδο στο σπίτι της όπου κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά.
Πέντε Ευρωπαίοι σοσιαλιστές
Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θα γίνονταν ανακοινώσεις για το θέμα αυτό το Σάββατο το απόγευμα εντούτοις νεότερες πληροφορίες τοποθετούν τις ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες την Κυριακή μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, αλλά απλώς θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές Αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις ευρωβουλευτών και συνεργατών τους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.
Οι πέντε ευρωπαίοι αξιωματούχοι τα ονόματα των οποίων έχουν διαρρεύσει προέρχονται από την ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Και οι πέντε κατηγορούνται για πιθανή δωροληψία από το Κατάρ, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά του στην Ευρώπη εν μέσω διεξαγωγής του Μουντιάλ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή και ζήτησε την παράδοση της έδρας της στην παράταξη.
Πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο ενώ έγινε έφοδος στο σπίτι της όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό.
Το γραφείο της έχει σφραγιστεί και τα κινητά της τηλέφωνα όπως και οι υπολογιστές που χρησιμοποιούσε ερευνώνται από τις Αρχές.
Ακόμα ο πατέρας της σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο έχει προσαχθεί για ανάκριση καθώς εντοπίστηκε με μία βαλίτσα με μετρητά.
Δεν έχει διευκρινιστεί
Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν η Εύα Καϊλή έχει συλληφθεί ή έχει προσαχθεί για να καταθέσει.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα όπως η DW ή το AFP η κ. Καϊλή έχει συλληφθεί, ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ έχει προσαχθεί και έχει οδηγηθεί σε ακρόαση ενώ θα οδηγηθεί με τους υπόλοιπους προσαχθέντες σε Δικαστή εντός 48 ωρών ο οποίος θα αποφασίσει για πιθανά εντάλματα σύλληψης.
Ωστόσο αν και μέχρι στιγμής η κ. Καϊλή θεωρείται αθώα όπως και οι υπόλοιποι τέσσερις που έχουν οδηγηθεί στις Αρχές βρίσκεται υπό κράτηση και καταθέτει στις Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επ’ αυτοφώρω σύλληψη, σημαίνει ότι η κυρία Καϊλή δεν καλύπτεται από τη βουλευτική της ασυλία.
Αναστολή εργασιών
Λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων, η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία ανήκε μέχρι χθες η κυρία Καϊλή, ζήτησε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, έως ότου οι αρμόδιες Aρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.
Παράλληλα και όπως μεταδίδει ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζακ Πάροκ από τις Βρυξέλλες, οι αρχές του Κατάρ ερευνούν τον πρεσβευτή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αμπντολαζίζι μπιν Αχμέντ Αλ Μάλκι, για πιθανή εμπλοκή στο σκάνδαλο.
Πώς μπορεί να καθαιρεθεί η κυρία Καϊλή
Σύμφωνα με ορισμένους κύκλους υπάρχει κινητικότητα για την καθαίρεση της κας Καϊλή από την αντιπροεδρία του ευρωκοινοβουλίου.
Η συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Τερέζα Ράιντκε τόνισε ρητά ότι η κυρία Καϊλή θα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά της, ενώ έχει ήδη διαγραφεί από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόωρη λήξη καθηκόντων, (την καθαίρεση δηλαδή της κυρίας Καϊλή από την θέση της αντιπροέδρου του Σώματος), η Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ η οποία απαρτίζεται από τον/την πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων) μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Προέδρου, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου επιτροπής, ενός προέδρου ή αντιπροέδρου διακοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.
Το Κοινοβούλιο αποφασίζει για την πρόταση αυτή με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων, που αποτελεί ταυτόχρονα την πλειοψηφία των βουλευτών που το απαρτίζουν.
Όταν εισηγητής παραβιάζει τις διατάξεις του κώδικα δεοντολογίας για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα οικονομικών συμφερόντων και σύγκρουσης συμφερόντων, η επιτροπή που τον όρισε μπορεί να τερματίσει αυτή την εντολή, με πρωτοβουλία του Προέδρου και ύστερα από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Οι πλειοψηφίες που απαιτούνται στο πρώτο εδάφιο εφαρμόζονται κατ’ αναλογίαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής.
πηγη