Σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, η χώρα μας παρέλαβε δυο ολοκαίνουρ...
Σήμερα Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, η χώρα μας παρέλαβε δυο ολοκαίνουργια Rafale.
Ειδικότερα, στην Τανάγρα όπου προσγειώθηκαν τα δύο καινούργια Rafale διοργανώθηκε μια μίνι τελετή υποδοχής με αψίδες νερού.
6+2καινούργια και μετράμε...
— Hellenic Air Force (@HAFspokesperson) November 8, 2022
✈️✈️✈️✈️✈️✈️🇬🇷🇬🇷✈️✈️
Χρόνια Πολλά ΠΑ pic.twitter.com/nVDA1yOFB4
Στο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας διακρίνεται ο κύκλος που κάνουν τα αεροσκάφη πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας πριν προσγειωθούν, ενώ τα υποδέχονται με μια αψίδα νερού προτού τροχοδρομήσουν.
Συνολικά, πλέον, από τη συνολική παραγγελία των 24 γαλλικών μαχητικών, η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τα οκτώ. Βάσει της αρχικής συμφωνίας, από τα 24 αεροσκάφη, τα 12 θα είναι κανούρια και τα άλλα 12 μεταχειρισμένα.
Τα χαρακτηριστικά των Rafale
Τα Rafale εισάγουν την Πολεμική Αεροπορία σε μια νέα εποχή. Δεν είναι απλώς το γεγονός ότι τα γαλλικά αεροσκάφη έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης, ούτε ότι μπορούν να επιχειρούν ημέρα ή νύχτα, ακόμη και με τις πλέον αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Ενα από τα πολύ κρίσιμα στοιχεία που διαφοροποιούν τα Rafale απ’ οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος είναι στην υπηρεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ή πετά σε συμμαχικές αεροπορίες ανατολικά του Αιγαίου είναι οι δύο κινητήρες, που προσφέρουν πολύ υψηλή «επιβιωσιμότητα».
Δίνουν στο Rafale ακτίνα δράσης πάνω από 1.000 μίλια από το σημείο απογείωσης, αφού η εμβέλειά τους (υπολογιζόμενης της διαδρομής μέχρι το απώτατο σημείο της αποστολής αλλά και την απόσταση για την επιστροφή στη βάση τους) φτάνει τα 2.800 μίλια.
Με δεδομένο ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είναι μια πλατφόρμα μεταφοράς όπλων, «Οι ριπές του ανέμου», όπως μεταφράζεται στα ελληνικά το όνομα Rafale, έχουν όλες τις δυνατότητες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς και θα μπορούν να εντοπίζουν όλους τους δυνητικούς στόχους.
Το πιο βασικό «βέλος» στη φαρέτρα των Rafale είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Με εμβέλεια -επισήμως- άνω των 100 χιλιομέτρων, οι Meteor θα δώσουν την ευκαιρία στα Rafale να πλήξουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη πολύ πριν απειληθούν από εκείνα.
Στη σύμβαση αγοράς των πρώτων 18 Rafale προβλέπεται και η απόκτηση εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών πυραύλων Mica. Οι αέρος-αέρος πύραυλοι Mica, που φέρονται και από τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5, διατίθενται από τους Γάλλους στις εκδόσεις Mica ER/IR και Mica EM.
Εχουν δηλαδή δύο διαφορετικές κεφαλές -θερμική ή κεφαλή radar- που προσαρμόζονται στον πύραυλο και είναι σχεδιασμένοι να ακολουθούν είτε το θερμικό ίχνος του αντίπαλου αεροσκάφους ή να κινούνται με καθοδηγούμενο ραντάρ και έχουν εμβέλεια κοντά στα 50 ναυτικά μίλια, προσφέροντας ασύγκριτα πλεονεκτήματα στις πιθανές αερομαχίες.
Αλλο ένα άγνωστο πλεονέκτημα του νέου γαλλικού μαχητικού είναι ότι ο πιλότος του Rafale μπορεί με ένα πάτημα του κουμπιού να εξαπολύσει έξι τέτοιες βόμβες σε έξι διαφορετικούς στόχους ταυτόχρονα. Ενα Mirage 2000-5 μπορεί να μεταφέρει έναν πύραυλο Scalp, ενώ ένα Rafale μπορεί να μεταφέρει δύο.
Οι συγκεκριμένοι υποστρατηγικοί πύραυλοι Scalp έχουν εμβέλεια τουλάχιστον 300 χιλιόμετρα από το σημείο εξαπόλυσης. Από τη νέα εξίσωση στο πρόβλημα της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα πρέπει να παραλειφθούν οι πύραυλοι κατά πλοίων επιφανείας τύπου Exocet, πύραυλοι τελευταίας γενιάς. Εχουν πιστοποιηθεί από την κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία MBDA France και περνούν τις κατάλληλες τεχνικές διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου.
Παραλλήλως αναμένεται να παραληφθούν πρόσθετα chaff/flares και φυσίγγια για τα όπλα των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Τόσο οι καινούριοι πύραυλοι Meteor όσο και οι πρόσθετες ποσότητες βλημάτων που θα παραληφθούν από την Πολεμική Αεροπορία έχουν συνυπολογιστεί στον προϋπολογισμό της σύμβασης αγοράς των 18 πρώτων Rafale (εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία και έξι καινούρια) που ανέρχεται στα 2,32 δισ. ευρώ, μαζί με το κόστος για την εν συνεχεία υποστήριξη των αεροσκαφών για ικανό χρονικό διάστημα.
Βάσει συμφωνίας, η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να έχει συνολικά 24 ίδιου τύπου μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το τέλος του 2025.
Το συνολικό κόστος για την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων για την αγορά 24 Rafale με τα όπλα τους, την εκπαίδευση ιπταμένων χειριστών και τεχνικών, εξομοιωτές πτήσης και αρχική τεχνική υποστήριξη θα ανέλθει στα 3,3 δισ. ευρώ.
πηγη