Σε εφαρμογή βάζει τα σχέδια της η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται μέσω της θαλάσσια...
Σε εφαρμογή βάζει τα σχέδια της η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας για τον περιορισμό των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται μέσω της θαλάσσιας οδού στην γειτονική χώρα.
Κάποιοι από τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται εν πλω στο λιμάνι της Κατάνης σε ένα από τα πλοία ΜΚΟ που έχει λάβει άδεια να ελλιμενιστεί στη Σικελία, έπεσαν στη θάλασσα χθες, Δευτέρα 8/11, σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να βγουν στη στεριά αλλά οι ιταλικές αρχές τους πήραν και τους έστειλαν πίσω στο καράβι.
Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Meloni δεσμεύθηκε να «υπερασπιστεί τα σύνορα» της Ιταλίας εμποδίζοντας τα πλοία ΜΚΟ οργανώσεων” που δρουν στη Μεσόγειο να εισέρχονται στα λιμάνια της χώρας και να αποβιβάζουν τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες κάθε χρόνο.
Την Κυριακή η κυβέρνησή της έδωσε τελικά άδεια να αποβιβαστούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και όσοι αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.
Πηδούν στην θάλασσα
Την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της νέας ιταλικής κυβέρνησης τρεις παράνομοι μετανάστες πήδηξαν χθες από το πλοίο Geo Barents, το οποίο διαχειρίζονται οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).
Οι τρεις άνδρες περισυνελλέγησαν αμέσως.
Λίγη ώρα αργότερα 12 άλλοι που βρίσκονταν στη γέφυρα του πλοίου φώναζαν «βοηθήστε μας», σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP.
«Συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά, αλλά τηρώντας αυστηρά τις αρχές μας», επισήμανε από την πλευρά του χθες από τη Ρώμη ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι παράνομοι μετανάστες έγιναν δεκτοί και σε άλλα λιμάνια και διαβεβαίωσε ότι όσοι εξακολουθούν να παραμένουν σε πλοία «βρίσκονται υπό τη συνεχή παρακολούθηση των αρχών».
Το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης
Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας παρουσίασε στις 26/10 το κυβερνητικό της πρόγραμμα στη Βουλή της Ρώμης.
Σε παρέμβασή της για το μεταναστευτικό, η Meloni υπογράμμισε: «Στην Ιταλία δεν μπαίνει κανείς παράνομα, όπως δεν μπαίνει και σε καμία άλλη σοβαρή χώρα. Θέλουμε να σταματήσουμε τις παράνομες αποβιβάσεις μεταναστών, την διακίνηση ανθρώπων στην Μεσόγειο.
Με επιστροφή στην αρχική ιδέα της αποστολής Σοφία η οποία, στην τρίτη της φάση, προέβλεπε τον τερματισμό των αποβιβάσεων από την βόρεια Αφρική».
Η Μελόνι κατέστησε σαφές ότι η χώρα της θα υποδέχεται όσους δικαιούνται άσυλο, «αλλά χωρίς να επιλέγουν οι δουλέμποροι ποιός πρέπει να έρθει στην Ιταλία». Πρότεινε δε ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Ευρώπης με την Αφρική, με στόχο την ουσιαστική ανάπτυξή της.
«Εγώ έγινα πρωθυπουργός και έφτασα μέχρι εδώ, ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά.
Κάτι που θέλω να συνεχίσω να κάνω. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν θα οπισθοχωρήσουμε και δεν θα προδώσουμε», κατέληξε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Σχεδόν 6 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες πάντως, έχουν κατακλύσει τις πόλεις της χώρας δημιουργώντας ασφυκτικές καταστάσεις.
Βουλιάζει από μετανάστες η Ιταλία: Πάνω από 88.000 άνθρωποι ήρθαν από τις αφρικανικές ακτές το 2022
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περισσότεροι από 88.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία από τις αφρικανικές ακτές από την 1η Ιανουαρίου.
Ο γερουσιαστής Antonio Nikita, που επισκέφθηκε τα πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι της Κατάνης, εκτίμησε ότι «η κατάσταση σε αυτά είναι τεταμένη».
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, η πιο δεξιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει δεσμευθεί να τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της παράνομης μετανάστευσης.
Ο Πιαντεντόζι εκτίμησε ότι για τους παράνομους μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα την ευθύνη έχουν οι χώρες υπό τη σημαία των οποίων πλέουν τα ανθρωπιστικά πλοία – της Γερμανίας και της Νορβηγίας.
Ο Salvini, νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Εσωτερικών, υπογράμμισε ότι οι αφίξεις μεταναστών πρέπει «να σταματήσουν».
Σουηδία: Περικοπές ύψους 7,3 δισ. κορωνών στη διεθνή βοήθεια από τη νέα, συντηρητική κυβέρνηση - Στο στόχαστρο οι πρόσφυγες
Την ίδια ώρα η Σουηδία, μία από τις κύριες χώρες παγκοσμίως που συνεισφέρουν στην αρωγή για την ανάπτυξη, θα πραγματοποιήσει δραστικές περικοπές στις πιστώσεις που παρέχει για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της δεξιάς.
Για τον προϋπολογισμό της για το 2023, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού προβλέπει να μειώσει τη σουηδική διεθνή αρωγή κατά 7,3 δισ. κορώνες (περίπου 670 εκατ. ευρώ) τον ερχόμενο χρόνο και κατά 2,2 δισ. επιπλέον το 2024, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε.
Με τη μείωση της αρωγής κατά περίπου 15% σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν, το βασίλειο θα εγκαταλείψει επίσης το στόχο του να αφιερώνει στη διεθνή βοήθεια το 1% του ΑΕΠ του.
Κυρίως θα μειωθούν οι πιστώσεις για την αρωγή προς τους πρόσφυγες, στις οποίες επιβάλλεται ως ανώτατο όριο το 8% του συνολικού ύψους των πιστώσεων.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Donor Tracker, η Σουηδία ήταν πέρυσι σε απόλυτες τιμές η όγδοη χώρα στον κόσμο που προσέφερε τη μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια και η τρίτη σε σύγκριση με την οικονομία της, καθώς προσέφερε το 0,92% του ΑΕΠ της, πίσω από το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.
Η μείωση της διεθνούς βοήθειας περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης της δεξιάς, η οποία βασίζεται για πρώτη φορά στην στήριξή της στο κοινοβούλιο από το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD).
Από το 1975, η Σουηδία υπερβαίνει τη σύσταση του ΟΗΕ προς τις χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 0,7% του εθνικού πλούτου τους σε διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια.
Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη, καθώς για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% και ανάπτυξη 2% για το 2024, ο προϋπολογισμός του 2023, που παρουσιάσθηκε σήμερα, προβλέπει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.
Με επιπλέον δαπάνες συνολικού ύψους 40 δισ. κορωνών, προβλέπει κυρίως σημαντικές δαπάνες για να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα και να αυξηθούν οι αμυντικές πιστώσεις, καθώς και για να διατηρηθούν τα επιδόματα ανεργίας στα σημερινά επίπεδά τους, όπως απαιτούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας.
Η χρηματοδότηση της αστυνομίας, καθώς και οι πιστώσεις για την προετοιμασία για νέους πυρηνικούς σταθμούς βρίσκονται επίσης σε άνοδο.
Καρπός μιας συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της πλειοψηφίας (Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και SD), το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στο κοινοβούλιο για να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
www.bankingnews.gr