Από την οπλοκατοχή μέχρι και τα... παραισθησιογόνα μανιτάρια! Κρίσιμη είναι η 8η Νοεμβρίου με τους Αμερικανούς να προσέρχονται στις κάλπε...
Από την οπλοκατοχή μέχρι και τα... παραισθησιογόνα μανιτάρια!
Κρίσιμη είναι η 8η Νοεμβρίου με τους Αμερικανούς να προσέρχονται στις κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες θα εκλέξουν γερουσιαστές, βουλευτές και κυβερνήτες.
Οι Δημοκρατικοί με τον Τ.Μπάιντεν έχουν χάσει «έδαφος» και μετά βίας αγγίζουν το 40% στις δημοσκοπήσεις.
Και πως να μην έχουν πέσει σε αυτά τα ποσοστά με τον Τ.Μπάιντεν στο «τιμόνι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η διανοητική του κατάσταση αλλά φυσικά και η απόφασή του να κηρύξει τον πόλεμο με τη Ρωσία έχουν ρίξει στα «τάρταρα» τα ποσοστά τους.
Οι Αμερικανοί μεταξύ άλλων θα πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους και για σειρά άλλων θεμάτων, από την άμβλωση και την οπλοκατοχή ως τα παραισθησιογόνα μανιτάρια!
Άμβλωση
Η άμβλωση είναι ένα θέμα για το οποίο καλούνται συχνά να αποφανθούν οι ψηφοφόροι, όμως η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία. Τον Ιούνιο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε ιστορική του απόφαση με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα αυτό των γυναικών σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφήνοντας την κάθε πολιτεία να αποφασίζει ξεχωριστά. Πολλές πολιτείες έκτοτε απαγόρευσαν την άμβλωση.
Έξι δημοψηφίσματα για το θέμα πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Ballotpedia. Ένα από αυτά διεξήχθη τον Αύγουστο στη συντηρητική πολιτεία Κάνσας, όπου ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν μαζικά για να απορρίψουν τροποποίηση του Συντάγματος που θα απαγόρευε ουσιαστικά τις αμβλώσεις.
Στην Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν και το Βερμόντ τα μέτρα που προτείνονται θα επιτρέψουν να περιληφθεί στο Σύνταγμα των πολιτειών αυτών το δικαίωμα στην άμβλωση.
Αντίθετα, στο Κεντάκι στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διευκρινιστεί ότι η άμβλωση δεν μπορεί να προστατευθεί βάσει του Συντάγματος.
Τέλος, στη Μοντάνα οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν ένα έμβρυο που «γεννιέται ζωντανό» μπορεί να θεωρείται νομικά πρόσωπο «ανεξαρτήτως του σταδίου ανάπτυξής του» και κατά συνέπεια θα πρέπει να λαμβάνει ιατρική βοήθεια για να σωθεί, ακόμη και έπειτα από «μια απόπειρα άμβλωσης», ένα μέτρο που επικρίνουν οι υγειονομικοί.
Δουλεία
Το ζήτημα της δουλείας επίσης τίθεται σε δημοψήφισμα σε κάποιες πολιτείες.
Περισσότερα από 150 χρόνια μετά την κατάργησή της βάσει της 13ης Τροπολογίας, οι ψηφοφόροι σε πέντε πολιτείες θα εκφράσουν την άποψή τους για μια εξαίρεση που εξακολουθεί να ισχύει: την αναγκαστική εργασία των κρατουμένων.
Οι ψηφοφόροι στην Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα, το Όρεγκον, το Τενεσί και το Βερμόντ θα ψηφίσουν για να απαγορεύσουν «τη δουλεία» ή «την αναγκαστική εργασία» ως τιμωρία για εγκλήματα ή για την αποπληρωμή χρεών και προστίμων.
Από το 2018 τρεις πολιτείες έχουν απαγορεύσει την αναγκαστική εργασία κρατουμένων, αλλά περίπου 20 την επιτρέπουν ακόμη. Ακτιβιστές ελπίζουν μακροπρόθεσμα να τροποποιηθεί η 13η Τροπολογία προκειμένου να επαλειφθεί εντελώς η αναγκαστική εργασία.
Ναρκωτικά
Δέκα εννέα πολιτείες από τις 50, όπως και η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχουν ήδη νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης από ενήλικες για ψυχαγωγικούς σκοπούς και το κίνημα για την αποποινικοποίησή της εξαπλώνεται.
Τον Νοέμβριο πέντε ακόμη πολιτείες θα αποφανθούν για το θέμα. Μεταξύ αυτών τέσσερις είναι συντηρητικές, γεγονός που αποδεικνύει πως η συζήτηση έχει ξεπεράσει τις κομματικές γραμμές.
Στο Άρκανσο, το Μέριλαντ, το Μιζούρι, τη Βόρεια και τη Νότια Ντακότα θα ψηφίσουν για τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και της κατοχής μικρής ποσότητας.
Το Κολοράντο θέλει να πάει πιο μακριά: σε δημοψήφισμα τίθεται η χρήση και η κατοχή κάποιων παραισθησιογόνων μανιταριών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, τις οποίες χαρακτηρίζει «φυσικά φάρμακα».
Εκλογές
Η πρόσβαση στη ψήφο και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας έχουν αναχθεί σε φλέγοντα ζητήματα στις ΗΠΑ.
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα τίθεται σε ψηφοφορία στην Αριζόνα. «Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη νοθεία», Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί ζητούν οι ψηφοφόροι να παρουσιάζουν επίσημο έγγραφο ταυτότητας το οποίο θα περιλαμβάνει και φωτογραφία αλλά και να επιβληθούν περιορισμοί στην επιστολική ψήφο. Τα μέτρα αυτά εγείρουν εμπόδια για κάποιες μειονότητες, που συνήθως ψηφίζουν υπέρ των Δημοκρατικών.
Η Νεμπράσκα ενδέχεται επίσης να αυστηροποιήσει τους κανόνες που αφορούν τα έγγραφα ταυτοποίησης των ψηφοφόρων. Στο Μίσιγκαν και το Κονέκτικατ θα τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της πρόωρης ψήφου, ενώ στη Νεβάδα ενδέχεται να τροποποιηθεί το σύστημα διεξαγωγής των προκαταρκτικών εκλογών.
Στο Άρκανσο και την Αριζόνα οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για τον περιορισμό της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.
Όπλα
Στην Άιοβα και το Όρεγκον θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για το ευαίσθητο ζήτημα της οπλοκατοχής. Η πρώτη πολιτεία θέλει να περιλάβει το δικαίωμα αυτό στο Σύνταγμά της, προκειμένου να το προστατεύσει.
Η άλλη επιθυμεί να επιβάλει νομοθεσία η οποία θα προβλέπει την έκδοση άδειας για την αγορά όπλου και την απαγόρευση των γεμιστήρων με περισσότερες από 10 σφαίρες.
Κλίμα
Η κλιματική αλλαγή, ο μεγάλος απών της προεκλογικής εκστρατείας, απουσιάζει επίσης από τα δημοψηφίσματα. Εξαίρεση αποτελούν λίγες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η οποία επιθυμεί να φορολογήσει τους πιο πλούσιους για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
πηγη