Επίσης είπε πως δεν υπάρχει θέμα τσουνάμι, παρ’ ότι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε εκδώσει προειδοποίηση. Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ «...
Επίσης είπε πως δεν υπάρχει θέμα τσουνάμι, παρ’ ότι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε εκδώσει προειδοποίηση.
Ισχυρός σεισμός 5,5 Ρίχτερ «ξύπνησε» την Κρήτη τα ξημερώματα της Δευτέρας (21.11.2022), με το επίκεντρό του να καταγράφεται στο Αιγαίο Πέλαγος, ωστόσο έγινε αισθητός στο νησί.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός 5,5 Ρίχτερ σημειώθηκε 63 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσσου, όμως έγινε αισθητός και στην Κρήτη. Το εστιακό βάθος της δόνησης καταγράφεται στα 46,9 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με το cretalive.gr, μπορεί ο σεισμός να «ξύπνησε» το νησί λίγο μετά τη 01:25 επειδή είχε μεγάλη διάρκεια αλλά δεν έχουν γίνει αναφορές για ζημιές. Από τον σεισμό ξύπνησαν και οι κάτοικοι της Καρπάθου, της Κάσσου και της Ρόδου.
Προειδοποίηση για τσουνάμι από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο
Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εξέδωσε και προειδοποίηση για τσουνάμι μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
🗨Eyewitnesses are saying: 'Στο Σίσι Λασιθίου κουνηθήκαμε α�[…]' Felt the #earthquake too? Share your experience and read others' at:
— EMSC (@LastQuake) November 20, 2022
📱https://t.co/LBaVNedgF9
🌐https://t.co/mpV3YYHYc3 pic.twitter.com/FnFCzVbi8w
Έγινε αισθητός και στην Αίγυπτο
Χρήστες του Twitter από την Κρήτη μέχρι την Αίγυπτο κατέκλυσαν την πλατφόρμα και έγραψαν ότι τους ξύπνησε ο σεισμός.
Ακολούθησε μετασεισμός 3,1 Ρίχτερ
Περίπου 25 λεπτά μετά τον πρώτο σεισμό, ακολούθησε και ένας μετασεισμός 3,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 2 χιλιόμετρα δυτικότερα από το πρώτο επίκεντρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο μετασεισμός καταγράφηκε στα 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Κάσσου, σε εστιακό βάθος 45,9 χιλιόμετρα.
Καμία ανησυχία δεν εμπνέει ο σεισμός 5,5 Ρίχτερ στην Κρήτη, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το σεισμό που τα χαράματα της Δευτέρας ταρακούνησε την Κρήτη, ανέφερε πως δεν εμπνέει ανησυχία.
Κι αυτό γιατί είχε μεγάλο εστιακό βάθος (46,9 χιλιόμετρα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο), το οποίο σημαίνει πως χάνει την «ενέργειά του». Άρα δε θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.
Τον χαρακτήρισε «σεισμό βάθους», το οποίο σημαίνει πως γίνεται αισθητός σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση, άρα είναι φυσιολογικό να τον καταλάβουν ακόμα και στην Αίγυπτο.
Επίσης είπε πως δεν υπάρχει θέμα τσουνάμι, παρ’ ότι το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο είχε εκδώσει προειδοποίηση.
πηγη