Η πυρηνική πολιτική του Παρισιού επιτρέπει μόνο την ανάπτυξη των πυρηνικών του όπλων μόνο για αυτοάμυνα, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος Η Γαλ...
Η πυρηνική πολιτική του Παρισιού επιτρέπει μόνο την ανάπτυξη των πυρηνικών του όπλων μόνο για αυτοάμυνα, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος
Η Γαλλία δεν θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, εάν η Ρωσία καταφέρει πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία ξεκαθαρίζει ο Emmanuel Macron σε συνέντευξή του στο France 2.
Η πυρηνική πολιτική του Παρισιού επιτρέπει μόνο την ανάπτυξη των πυρηνικών του όπλων μόνο για αυτοάμυνα, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Στη συνέντευξή του, ο Marcon εξέφρασε την άποψη ότι μια πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία δεν απειλεί άμεσα τη Γαλλία, δήλωση για την οποία δέχθηκε έντονη.
«Η Γαλλία έχει ένα πυρηνικό δόγμα. Βρίσκεται στα θεμελιώδη συμφέροντα του έθνους που είναι σαφώς καθορισμένα.
Δεν θα αμφισβητηθούν εάν υπάρξει μια βαλλιστική πυρηνική επίθεση», τόνισε ο Macron.
Αντιδράσεις
Η Kasja Ollongren, υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, επέκρινε τον Macron, λέγοντας ότι «η τέχνη της αποτροπής μας είναι επίσης να μην κάνουμε εικασίες δημόσια για το είδος της απάντησης, που θα λάβουν».
Οι Financial Times ανέφεραν ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δεν ήταν πρόθυμοι να προβούν σε δημόσια σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις του Marcon.
Ωστόσο, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας τόνισαν ότι η πολιτική της συμμαχίας είναι να μην διευκριίζεται πότε θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα.
Ένας αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ένα συμβατικό χτύπημα στη Ρωσία θα ήταν μια πιθανή απάντηση στη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα στην Ουκρανία.
Κριτική και στη Γαλλία
Ο Macron δέχθηκε επίσης κριτική από Γάλλους πολιτικούς.
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande μιλώντας στο ραδιόφωνο FranceInfo επισήμανε ότι ο Macron θα πρέπει «να λέει όσο το δυνατόν λιγότερα και να είναι έτοιμος να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα».
Πρόσθεσε, πως «η αξιοπιστία της (πυρηνικής) αποτροπής βασίζεται στο να μην λέμε τίποτα για το τι θα έπρεπε να κάνουμε».
Ο Jean-Louis Thiériot, αντιπρόεδρος της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Εθνοσυνέλευσης ήταν πιο επιθετικός.
«Όταν τον άκουσα να μιλάει, κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου. Είναι πολιτικό λάθος.
Μία από τις αρχές της πυρηνικής αποτροπής είναι ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το τι θεωρείται ζωτικό συμφέρον», σημείωσε.
www.bankingnews.gr